Upoznajte cure iz benda Tús Nua

'Orijentirane smo prema inozemnoj publici, ali nekad se iznenadimo koliko kvalitetne glazbe postoji u Hrvatskoj'


Ines Madunić
01.12.2017.16:30
'Orijentirane smo prema inozemnoj publici, ali nekad se iznenadimo koliko kvalitetne glazbe postoji u Hrvatskoj'
Promo

sažeto

Tri djevojke iz Zagreba objavile su nedavno svoj prvi album


Ines Madunić
01.12.2017.16:30

Tročlani bend iz Zagreba Tús Nua objavio je svoj prvi album "Horizons" 15. rujna ove godine, a album su publici predstavili putem svoje Bandcamp stranice. Koncertno predstavljanje albuma bit će 14. prosinca u zagrebačkoj Tvornici kulture. Svoje studijsko izdanje najavili su singlovima "Matches" i "Geysir" te spotovima za iste pjesme. Na albumu je ukupno 9 pjesama, koje su snimali i miksali u periodu od godinu dana u Chicken Sound Studiju (Vedran Kovačić-Beli). Master je radio Vedran Kovačić-Beli, dok je za ilustracije i dizajn zaslužna Eva Badanjak. S kim su sve radile, koja je pozadina albuma, što možemo očekivati u Tvornici kulture i ostale detalje otkrile su nam same cure iz benda u kratkom intervjuu.

Koliko dugo ste radile na albumu i koja je njegova pozadina, što album znači za vas?

Na albumu smo, uključujući snimanje, radile otprilike godinu dana; iako smo imale podosta pauza. Ovaj album je produkt naših zajedničkih ideja – počele smo s nekim šturim temeljem i nadograđivale ga kroz taj jednogodišnji period. Teško je albumu pridati neko značenje kao cjelini, s obzirom na to da ga nismo koncipirale kao priču, odnosno, nije konceptualan već je skup interpretacija nasumičnih situacija.

Odakle vučete inspiraciju za glazbu?

Iz nasumičnih situacija! Odnosno, iz svijeta oko nas i svjetova u nama. Svaka pjesma je na neki način refleksija situacije u kojoj je nastala.

Na albumu imate brojna gostovanja. Koja je pozadina tih odnosa? Inače svirate s drugim curama ili je to bilo samo za potrebe albuma?

S ljudima koji su gostovali na našem albumu se družimo i u privatnom životu, ne samo u studiju, a suradnja je došla prirodno. Okružene smo ljudima koji su uistinu talentirani, a uz to i voljni za suradnju pa ne vidim zašto ne bismo to i ostvarile.

Svirale ste i van Hrvatske, kakva su iskustva i planirate li i dalje turneje u inozemstvu?

Svjesne smo da ne radimo glazbu koja je 'krojena' za Hrvatsku, tako da se nekako otpočetka orijentiramo na inozemstvo. Jednostavno je veća publika do koje možemo doprijeti. Turneje svakako planiramo, zasad radimo na mini turneji u prvim mjesecima 2018., a nadamo se da će se nakon toga dogoditi i neka veća turneja.

Kakvi su vam planovi za Hrvatsku?

Imamo promociju albuma u Tvornici kulture u Zagrebu 14. prosinca, to nam je plan za ovu godinu. U 2018. imamo još neke planove, ali nisu još u fazi objave za javnost.

Koliko je teško probiti se na našoj sceni ako ne svirate pop ili rock kakav slušamo na radiju?

Zapravo dosta teško. Mi smo relativno nov bend 'na sceni' pa možda naše iskustvo nije najrelevantnije u kontekstu mogućnosti probitka na hrvatskoj sceni, ali sudeći po prijašnjim iskustvima i iskustvima naših kolegica i kolega, jako je teško. Uvjeti za svirke, ako se uopće uspiju pronaći, su najčešće dosta loši, ali mislim da je puno veći problem ograničenosti količine publike. Imam dojam da u Hrvatskoj postoji limit publike koji se može dosegnuti, a nakon toga ne postoji prostor za napredak pa su opcije ili stagniranje ili okretanje inozemnoj publici.

Tko vam je najdraži domaći izvođač i zašto?

Žen i ###. Zbilja volimo njihovu glazbu, čak i van naše suradnje! Žen sad ima novi album 'Sunčani ljudi', svakako ga poslušajte. Nekad se iznenadimo koliko kvalitetne glazbe postoji u Hrvatskoj.

Imate li već planove za novi album?

Imamo neke grube planove, ali zasad radimo na tome na ispromoviramo (većinom svirkama) ovaj album. Nema smisla da objavljujemo idući dok u potpunosti ne iskoristimo potencijal ovog.

Što publika može očekivati u Tvornici?

Osim očite činjenice da ćemo svirati pjesme s albuma, publika može očekivati nekoliko odličnih gostovanja koje ćemo objaviti naknadno i, nadam se, dobru atmosferu! Također, nedavno smo tiskali majice i CD-ove pa će se isti također moći nabaviti u Tvornici.

glazba

intervju

music beats

bend

Tús Nua

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter