Jedan od najvećih boema

Opjevao je mnoge žene, ženio se četiri puta, ali samo je jednu volio i za njom plakao. Umro je sam, napušten od svih


Ines Madunić
19.05.2019.19:30
Opjevao je mnoge žene, ženio se četiri puta, ali samo je jednu volio i za njom plakao. Umro je sam, napušten od svih
Screenshot

sažeto

Pjevač Toma Zdravković bio je poznat po boemskom načinu života


Ines Madunić
19.05.2019.19:30

Dovoljno je pogledati naslove njegovih pjesama da vidite kako je Toma Zdravković bio boem i da je imao uzbudljiv život; "Nikad neću da te zaboravim", "Prokleta nedelja", "Dotak'o sam dno života", "Kafana je moja sudbina", "Svirajte noćas samo za nju"...

Rođen je u Aleksincu 1938. godine u brojnoj radničkoj obitelji. Nije bilo vremena za školu pa je po struci bio traktorist, a radio je sve poslove koje je mogao da bi preživio. Svako je slobodno vrijeme provodio u amaterskom kazalištu. Pjevačku karijeru započeo je u Leskovcu, ali nije mu dobro išlo sve dok ga "pod svoje" nije uzela pjevačica Silvana Armenulić.

Vodila ga je u kavane i učila starogradskim, narodnim i zabavnim pjesmama. Odužio joj se pjesmom "Šta ću ja bez tebe, dragi", u kojoj je opisao stanje njezinog tadašnjeg braka.

Uskoro je postao popularan pa je počeo nastupati u tuzlanskom hotelu "Bristol".

Osim njegovih pjesama, život su mu obilježile žene. Ženio se četiri puta, ali poznate su mnoge njegove afere.

Kad je nastupao u Tuzli, zaljubio se u Slavicu, plavušu kojoj je opraštao i to što ga je stalno varala. Ona mu je bila prva žena i prva ljubav.
U to je vrijeme zamolio prijatelja Dragana Tokovića da mu "sredi" nastupe u Beogradu, a Slavica je išla s njim.

"Toković je već bio popularan i više nije htio pjevati u baru na Terazijama pa me je preporučio kao zamjenu. Imao sam veliku tremu. Tamo su nastupali vrhunski glazbenici. Na mojoj prvoj probi bili su nogometaši Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Ta velika imena podsmjehivali su mi se dok sam pjevao. Utučen i iskompleksiran, nisam primijetio da Slavica sjedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije u redu tek kad sam im prišao.

Pred cijelim društvom rekla je da mora obići neke prijateljice. Što sam mogao nego složiti se. Vratio sam se u pustu sobu hotela 'Balkan', a ona se pojavila tek poslije ponoći", ispričao je Zdravković.

Nekoliko godina nakon što su prekinuli saznao je da je teško bolesna i da ga je htjela vidjeti. Otišao ju je vidjeti, a kad je preminula napisao joj je "Buket belih ruža".

Zaboravio ju je tek kad se zagledao u Olgicu. Upoznali su se u zrenjaninskom hotelu "Vojvodina" u kojem je nastupao. Brzo su se zaručili i vjenčali te dobili kćer Žaklinu. No, brak je trajao kratko i nakon samo nekoliko mjeseci razveli su se.

Na ljetovanju 1972. u Budvi zaljubio se u mladu Cetinjanku Nadu Radanović. Odmah su se vjenčali, ali i ovaj brak je vrlo kratko trajao, a krah ljubavne veze bacio je Zdravkovića u očaj. Nastavio se opijati, iako mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno. U kavanama je znao provesti po tri dana bez odlaska kući, a volio je i kockati.

"Poslije razvoda se razbolio. Kad su se rastali, nije izlazio iz kuće 10 dana i stalno je pio. Poslije toga je otišao u Njemačku i nije dolazio pet godina. Nada je bila izuzetno lijepa i jedina Tomina supruga kojoj je posvetio pjesmu", ispričao je njegov brat Novica Zdravković, isto pjevač narodne glazbe.

Ubrzo odlazi u Ameriku, pa u Kanadu, gdje u Torontu upoznaje četvrtu suprugu Gordanu. Tamo mu se rodio sin Aleksandar, a 1987. vraćaju se u Beograd.

Tad je krenuo na turneju "Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića". Zdravlje mu je bilo ozbiljno narušeno, no rasprodao je dvorane diljem bivše Jugoslavije.

Sa zdravljem se borio desetljećima. Površinski rak mokraćnog mjehura dijagnosticiran mu je 1974. godine i bolest se stalno vraćala. Zatim mu je dijagnosticiran tumor prostate, koja mu je odstranjena, a onda i jedan bubreg. Operacijski mu je odstranjen i mokraćni mjehur. Zbog ponovnog pojavljivanja tumora, morali su mu odstraniti i drugi bubreg.

Unatoč svemu, od svojih poroka nije odustajao. Često je, odmah iz bolnice išao u kavanu.

Iako se puno toga znalo o njegovim ljubavima, navodno je postojala jedna žena s kojom nikad nije imao sretnu vezu i s kojom nije mogao biti.

"Ljubav njegovog života, kojoj je posvetio sve svoje pjesme, vrlo je određena osoba. Neću otkriti njezino ime da je ne kompromitiram. Njoj je posvetio cijeli svoj život. Dok je pričao o njoj, često je plakao. On priča, a suze teku. I nisi ga mogao ne voljeti u tom trenutku. Ali ta zabranjena ljubav ga je uništila", rekao je pjevačev prijatelj, glumac Miša Janketić.

Mnogim je ženama posvetio svoje pjesme.

Pjesmu "Danka" je posvetio čuvenoj spikerici Televizije Beograd, Danki Novović. Upoznao ju je na jednom od svojih koncerata i ubrzo se u nju zaljubio. Njihov odnos se zasnivao na poštovanju, divljenju i platonskoj ljubavi. U početku je bila ljuta i nije htjela razgovarati s Tomom, ali kasnije je shvatila da bi trebala biti ponosna što joj je posvetio pjesmu.

"Jelenu" je posvetio bratovoj supruzi Jeleni Zdravković. Kad su se Jelena i Novica posvađali njih dvojica otišli su u kavanu i veliki hit napisali na salveti.

"Za Ljiljanu" je nastala kad je upoznao glumicu Ljiljanu Blagojević kojoj je priznao da mu je simpatična. Iako među njima nije postojala romansa, napisao joj je pjesmu, a glumica je priznala da joj je zbog toga isprva bilo neugodno.

Toma Zdravković izgubio je bitku s teškom bolesti 30. rujna 1991. godine u beogradskoj bolnici, a imao je 53 godine.

pjevač

Toma Zdravković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter