EUROSONG KREĆE VEČERAS - Tko su Rokovi konkurenti

Operna pjevačica, stomatolog koji voli pjevati, samouki plesač koji je godinama radio u seks shopu i sado mazo Islanđani koji igraju na kartu šoka


Ines Madunić
14.05.2019.17:00
Operna pjevačica, stomatolog koji voli pjevati, samouki plesač koji je godinama radio u seks shopu i sado mazo Islanđani koji igraju na kartu šoka
Profimedia

sažeto

Svake godine na paradi kiča nađe se nekoliko izvođača koji se izdvajaju iz mase... Ovo su ti posebni natjecatelji izraelskog natjecanja


Ines Madunić
14.05.2019.17:00

Večeras se u Tel Avivu održava prva polufinalna večer Eurosonga u kojoj će nastupiti 17 zemalja. Od naših susjeda, večeras ćemo gledati Slovence Zalu Kralj i Gašpera Šantla te srpsku predstavnicu Nevenu Božović.

Dok mi ipak čekamo četvrtak, kad će na pozornicu stati Roko sa svojim zlatnim krilima i Jacquesom koji će mu držati leđa, pronašli smo i neke favorite za najbizarnije nastupe ovogodišnjeg Eurosonga, a svi znamo da kandidata uvijek ima.

Večeras ćemo tako vidjeti poljsku žensku folk grupu Tulia. Četiri djevojke počele su se probijati obradama svjetskih i poljskih pop hitova, između ostalog su oduševile i sam Depeche Mode svojom folk obradom "Enjoy The Silence". U raskošnim narodnim nošnjama, djevojke pjevaju u stilu poljske narodne glazbe, no jedino čudno u svemu je što pjevaju na engleskom.

Zvuči i izgleda prilično bizarno, iako priznajemo da je to traženje igle u plastu sijena. Djevojke su pobijedile na nacionalnom natjecanju s pjesmom na poljskom, Pali się, dok sad nastupaju s "Fire of Love".

Pomalo bizaran je i Portugalac Conan Osiris, koji dolazi s pjesmom "Telemóveis". Mladi pjevač pravog imena Tiago Miranda samouki je plesač, tekstopisac i producent, a prije glazbene karijere radio je u najpoznatijem seks shopu u rodnom Lisabonu, ContraNatura. Usto je i diplomirani grafički dizajner.

Njegovu je pjesmu teško opisati, no još teže je reći nešto o njegovom nastupu. Uz njega će na pozornici biti plesač, a on nastupa u zelenoj... Opravi. Za pripremu pogledajte njegov nastup na nacionalnom natjecanju.

Rus Sergej Lazarev pustio je glas u "Scream". Nismo sigurni kako je Vladimir Putin reagirao ni kako je dopustio da Sergej pjeva na engleskom jeziku, no to će se, vjerojatno, rješavati nakon poraza u Tel Avivu. Ponovno, da budemo iskreni, nije toliko bizarno, radi se o klasičnoj meganabrijanoj pop baladi, nešto u stilu Rokovog "Dream", ali činjenica da Rusi pjevaju na engleskom je dovoljna da dođe na ovaj popis.

Dovoljno bizarni za svaki popis definitivno su Islanđani. Tročlana grupa Hatari dolazi s tri plesača i pjesmom "Hatrið Mun Sigra", industrial techno himnom koja nam svake godine treba na jednom ovakvom natjecanju. Oni su ove godine preuzeli ulogu šokantnih izvođača. Osim što je pjesma malo žešća od, primjerice, Rokovog sna o predivnom svijetu uz zlaćana krila, Hatari nastupaju u sado mazo opremama, pjevač preko pozornice za uzicu vodi tipa koji puže na sve četiri, posvuda su šiljci, a ako vas zanima o čemu pjevaju, imamo odgovor i na to. I dosta je dobar.

Profimedia

Naime, "Hatrið Mun Sigra" prevodi se kao "mržnja će prevladati", a refren ide ovako: "Mržnja će prevladati, uništiti svaku radost. Samo izdajnička iluzija, prevara, uzaludnost".
Hatari za sebe kažu da su "antikapitalistički, BDSM, techno-distopijski, multimedijalni umjetnički kolektiv" koji čine Matthías Tryggvi Haraldsson, Klemens Hannigan i Einar Hrafn Stefánsson i isto ih gledamo večeras u prvom polufinalu.

Australija je od 2015. godine stalna članica Eurosonga i dosad od njih nismo vidjeli ništa osim laganih pop poskočica. Zato su ove godine odlučili poslati opernu pjevačicu Kate Miller-Heidke koja ima prilično zanimljiv nastup. Osim bodljikave krune (ne, ne takve), Kate nije veliki fan gravitacije, kako se čini. Ona i plesači lebdjet će nekoliko metara iznad pozornice dok ona iskazuje svoje vještine i znanja opernog pjevanja u "Zero Gravity".

Profimedia

Prvu polufinalnu večer zatvorit će San Marino, država unutar teritorija Italije za koju čujemo jednom godišnje - upravo u ovo vrijeme Eurovizije. Predstavlja ih Serhat, kojemu to nije prvi da je na ovom natjecanju, što i nije čudno jer San Marino broji 33.400 stanovnika. Serhat je, doduše, rođeni Turčin koji je u Istanbulu diplomirao stomatologiju, no nakon nekoliko je godina shvatio da je njegov poziv glazba.

Osnovao je svoju producentsku kuću i počeo snimati, a u Turskoj se bavio i vođenjem kvizova. Prije nekoliko godina počeo je raditi u Francuskoj i Njemačkoj, a San Marino ga je izabrao kao svog Eurosong predstavnika u Švedskoj 2016. godine. Nije uspio ući u finale, no pjesma je ipak postala europski hit, a i u Americi je objavljena obrada koja je prilično dobro prošla. Serhat, dakle, živi i radi u Turskoj, no iz San Marina ga očito jako vole pa i ove godine dolazi s pjesmom "Say Na Na Na".

Na kraju, navijamo za Roka jer želimo tu savršenu paradu kiča vidjeti u Zagrebu, iako smo svjesni da je to zaista malo vjerojatno, no treba napomenuti da je i on na sličnim listama najbizarnijih natjecatelja na stranim portalima. Pogađate, mnogi su prilično fascinirani njegovim krilima, no opet - mi bismo rekli - nedovoljno bizarno.

Eurosong

eurovizija

Roko Blažević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter