Teški počeci nisu ih uništili

Oni su krenuli od nule i sami postigli uspjeh: 'Bio sam izrazito gladan. Jedna od najtežih trenutaka bila mi je mamina dijaliza'


Barbara Marinović
14.01.2019.19:25
Oni su krenuli od nule i sami postigli uspjeh: 'Bio sam izrazito gladan. Jedna od najtežih trenutaka bila mi je mamina dijaliza'
Foto: CROPIX

sažeto

Janica Kostelić prvi je kombinezon za Olimpijadu posudila, a Matija šivala odjeću koju nije mogla kupiti


Barbara Marinović
14.01.2019.19:25

Kombinezon je za svoje prve Olimpijske igre posudila od prijatelji i kolegice iz BiH, 15-godišnja Janica Kostelić na svoje je prve igre otišla sama. Ni kvalitetan kombinezon nije imala. To je tek crtica koju je njezin brat Ivica nedavno ispričao u intervjuu za Podcast Inkubator. Početke koje pamte brat i sestra tiču se rata, neimaštine i spavanja čak i u šumi. Treninga koje su financirali praktički sami, trenirao ih je otac, a pomoć stizala od njegovih prijatelja dok su kao obitelj trenirali u Sloveniji ili Austriji.

Hrvatska estrada, sport, glumište - razne su priče o uspjehu, a mnogi su iz teške situacije izvukli zaista ono najbolje. Janica Kostelić zlatnim je slovima upisana u povijest hrvatskog, ali i svjetskog skijanja. Duh, disciplina, borba. Ivica i Janica Kostelić krvavo su radili i zaslužili svaki svoj uspjeh.

arhiva CROPIX

Matija Vuica karijeru počela od nule

Iako je priča potpuno drugačijeg područja, nije ništa manje važna i velika. Jedna od najpoznatijih hrvatskih dizajnerica, Matija Vuica, karijeru je počela jednom šivaćom mašinom na nožni pogon. Kupila ju je dizajnerici njezina majka, još potkraj pedesetih u Metkoviću. Kao gimnazijalka polako je Matija krenula šivati odjeću koju si nije mogla priuštiti, niti kupiti niti pronaći u dućanima. 'U sve sam kretala sama, od nule. Danas mi je drago zbog toga jer nisam nikome ništa dužna', rekla je Matija o počecima svoje karijere svojedobno u intervjuu za Jutarnji list. Htjela je i pomoći obitelji, starijim roditeljima i bolesnom bratu. Nekad je, rekla je, i Zagreb bio predaleko od rodnog joj Metkovića. Referirajući se na mogućnost inozemne karijere tako je Vuica rekla da zbog obiteljskih okolnosti to zaista nije mogla sebi priuštiti. No, talent nikad ne prolazi nezapaženo pa je i u našoj maloj zemlji uspjela napraviti veliki uspjeh.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Glazbenik Zdravko Čolić nedavno je podijelio priču o svom skromnom djetinjstvu. Nije imao novca da bi uložio u glazbenu karijeru, naime, preživljavala je cijela obitelj od činovničke plaće njegovog oca. Zdravko je, kazao je, imao sretno djetinjstvo. No, daleko od toga da je odrastao u obilju. Dapače, odgojen je skromno.

Merlina i njegovu obitelj otac napustio rano, majka ih je odgajala sama - jako skromno

Još jedan bosanskohercegovački glazbenik odrastao je jako teško. Dino Merlin ispričao je tako jednom medijima da je njegov otac obitelj napustio kada je Merlinu bilo svega sedam, a sestri pet godina. Majka ih je otad odgajala sama, trudila se priuštiti svojoj djeci sve ono što im treba. Merlin je rekao da je bilo skromno, no da nisu oskudijevali. Istaknuo je tako da je u djetinjstvu imao bicikl i jabuku svaku večer prije spavanja te da mnogi nisu imali ni to. Ipak, zbog slabijeg imovinskog stanja rano je krenuo pjevati, a obitelj njegove supruge, arhitektice Amele, bila je u početku protiv njihove ljubavi. Početke karijere Dino pamti po tome da mu nakon gaže ne bi ostalo ništa. Bilo mu je, rekao je, neugodno doći kući i rekli Ameli da je sve što je zaradio potrošio da bi pokrio troškove koncerta - prijevoza, hrane, odjeće. No, ustrajnost i trud su mu se isplatili pa je danas jedan od najplaćenijih glazbenika u regiji.

Mario Todorić/Cropix

O Luki Modriću i njegovoj ustrajnosti već su ispisane nebrojene kartice tekstova. Ratna stradanja u zadarskom zaleđu, ubojstvo djeda, rušenje njegovog obiteljskog doma... Modrić je kao dječak čuvao ovce podno Velebita. U ovom trenutku je najveći nogometaš na svijetu. Čak i kada su mu govorili da zbog svoje fizičke građe neće podnijeti gabarite koje treba zadovoljiti u visokom sportu, Modrić nije gubio vjeru u sebe. Isplatilo se sve.

Andrija Milošević: 'Bio sam izrazito gladan'

Glumac Andrija Milošević nasmijavao je i hrvatsku publiku u seriji 'Andrija i Anđelka'. Iza njega je niz velikih uloga, predstava, njegov vedar duh nasmijava cijelu regiju. Jedan je od najtraženijih na ovim prostorima. No, djetinjstvo mu je bilo iznimno teško. U intervjuu za Blic svojedobno je ispričao da je zarađivao tijekom studija tako što je prodavao novine na ulici, a puna puta osjetio i glad. 'Bio sam izrazito gladan i to mi je puno pomoglo u životu. Zahvaljujući tim situacijama danas znam puno bolje cijeniti određene stvari u životu. Jedna od najtežih trenutaka bila mi je mamina dijaliza i poslije je imala transplantaciju bubrega. To je meni osobno bio jedan od najtežih i najtužnijih trenutaka u životu. Međutim, ona je pobijedila. Sada je sve u redu. Otac mi je preminuo, i to je isto jako težak period za mene, no morao sam krenuti dalje', prisjetio se Milošević. Danas, rekao je, ima dovoljno novca za normalan život. 'Ne mogu se obogatiti, a da drugi ljudi žive loše, onda znači da sam radio nešto što nije u redu'.

Danijel Soldo/Cropix

Luka Modrić

Janica Kostelić

Zdravko Čolić

Dino Merlin

Andrija Milošević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter