Glumački velikan

Omiljeni Sarajlija nasmijavao je cijelu regiju, ali opaka bolest uzela ga je mladog. Njegova supruga ni godinama poslije ne može pričati o tragediji


Ines Madunić
10.07.2019.19:30
Omiljeni Sarajlija nasmijavao je cijelu regiju, ali opaka bolest uzela ga je mladog. Njegova supruga ni godinama poslije ne može pričati o tragediji
Screenshot

sažeto

Žan Marolt preminuo je prije deset godina u rodnom Sarajevu sa samo 45 godina


Ines Madunić
10.07.2019.19:30

Sarajevski glumac Žan Marolt hrvatskoj je i široj regionalnoj publici najpoznatiji po ulozi političara Enesa Hadžiethemćumurovića u seriji "Lud, zbunjen, normalan".

Bio je jedan od najuspješnijih glumaca generacije i ostvario je brojne uloge u kazalištu, na televiziji i filmu za koje je nagrađivan.

Rođen u Sarajevu 1964. godine, nakon gimnazije upisao je Elektrotehnički fakultet, no to ga zapravo nije zanimalo. Ubrzo je napustio studij i upisao glumu. Cijelo je djetinjstvo i mladost bio aktivan sportaš, no zbog ozljede se sportom kasnije bavio samo rekreativno.

Prvu televizijsku ulogu ostvario je 1989. godine, odmah nakon diplome na Akademiji scenskih umjetnosti. Radilo se o filmu "Inat" Faruka Sokolovića.

Uslijedile su uloge u serijama "Viza za budućnost", "Otvori prozor", "Naša mala klinika", "Lud, zbunjen, normalan", filmovima "Tunel", "Mliječni put", "Elvis" te dječjoj emisiji "Lutkokaz".

Proslavio se ulogom Riste u filmu "Dobro uštimani mrtvaci", a pojavio se i u filmu "Lov u Bosni" Richarda Sheparda i "Nema problema" talijanskog redatelja Giancarla Bocchija.
Nagrađen je kao najbolji mladi europski glumac u francuskom gradu Angeru.

Stalni kazališni angažman imao je u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Bio je u braku s glumicom Tatjanom Šojić, s kojom je i poslovno surađivao pa su tako oboje glumili u Kamernom teatru 55, ali i u seriji "Lud, zbunjen, normalan", gdje je ona glumila Mariju.

Posljednju ulogu imao je u filmu "Ostavljeni".

Marolt je preminuo 2009. godine nakon duge i teške borbe s karcinomom. Njegova se supruga nakon toga potpuno povukla iz javnosti, jedno vrijeme nije ni radila, ali se vratila na posao kako bi joj bilo lakše.

Iako je već prošlo deset godina od tragične smrti njezina supruga s tek 45 godina, ni danas ne može i ne želi pričati o njemu i njihovom zajedničkom životu.

U njegovu čast na sarajevskom se filmskom festivalu od 2016. dodjeljuje nagrada koja nosi njegovo ime.

glumac

Sarajevo

Žan Marolt

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter