One bi mogle biti prve dame Hrvatske

Odvjetnica iz SAD-a za Škoru se udala triput i zbog njega se odrekla karijere, a misteriozna Lidija s Kolakušićem je nedavno dobila sina! Liječnicu Sanju javnost dobro poznaje


Barbara Marinović
16.06.2019.17:00
Odvjetnica iz SAD-a za Škoru se udala triput i zbog njega se odrekla karijere, a misteriozna Lidija s Kolakušićem je nedavno dobila sina! Liječnicu Sanju javnost dobro poznaje
Foto: Boris Kovacev, Goran Mehkek/CROPIX

sažeto

Nova prva dama Hrvatske mogla bi biti američka odvjetnica Kim, samozatajna Lidija Kolakušić ili javnosti već poznata Sanja Musić Milanović. Donosimo nešto više o njima


Barbara Marinović
16.06.2019.17:00

Glazba, vinogradarstvo, politika... Miroslav Škoro svestran je čovjek širokih interesa, dokazao je to i nedavno kada je dobio doktorat iz ekonomije. U mladosti ju je diplomirao, kao i građevinu, a uza sve obaveze koje ima - od doktorata nije odustao. Stoga ne čudi što ima političke aspiracije i ne odbacuje ideju da će se kandidirati za predsjednika države. Na anketama stoji jako dobro pa o toj ideji sve ozbiljnije razmišlja. U politici je već bio, prije više od 10 godina napustio je saborske klupe, u njima je proveo tek devet mjeseci. Obnašao je 90-ih i funkciju generalnog konzula u Mađarskoj.

Ako se zaista odluči kandidirati, najizvjesniji protukandidati bit će mu bivši sudac Mislav Kolakušić, nekadašnji čelnik SDP-a Zoran Milanović te aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ne možemo znati niti prognozirati što će se dogoditi na predsjedničkim izborima, no možemo već sada znati što bi bilo - kad bi bilo i tko bi nam u možebitnim scenarijima mogao obnašati funkciju prve dame, odnosno gospodina.

'Evo, ona se želi upoznati s tobom!'

Počet ćemo od Škore i njegove samozatajne supruge Kim! Gospođa Kim Ann Škoro rođena je u SAD-u i strukom je odvjetnica. Supruga Škoru upoznala je 988. godine u Pittsburghu, gdje je on bio na turneji i svirao sa Slavonskim bećarima. Kaže da se on zaljubio u nju i to još s leđa, ali nije joj prišao. 'Kim je prvo prišla meni, a za početak veze zaslužan je Joe Perozich koji ju je doveo za ruku i rekao: 'Evo, ona se želi upoznati s tobom, a ja sad odoh jesti!'", ispričao je jednom prilikom glazbenik. Ona kaže da ga je odmah primijetila.

'Bili smo na pikniku i vidjela sam ga, on je bio dosta zgodan. Kasnije sam s pozornice čula neki duboki glas, pogledala sam i to je bio on. Od tog sam dana znala da ćemo biti u braku', rekla je Kim. Počeli su se družiti, ali on je uskoro morao ići natrag. Nakon nekoliko mjeseci ona je došla njemu u posjet i nakon samo tri godine vjenčali su se. Ali, ne jednom, nego tri puta.

Emica Elveđi/Cropix

Tri puta su se vjenčali, odvjetnica se zbog Miroslava odrekla karijere

'S mojom Kim prvo sam se vjenčao u Hrvatskoj kod matičara, pa u crkvi, a onda i kod nje u Americi. Ta mračna i skrivana tajna sad je izašla na vidjelo i sigurno će baciti u sjenu sve ljubavne nedaće i spletke raskalašenih hrvatskih celebritija. Neka, tako mi i treba', našalio se Škoro, no priča o tri vjenčanja itekako je istinita. A iako je na pozornici pravi zabavljač, u privatnom životu malo je drugačiji. 'Sramežljiv sam... Ja se ne bih ni oženio da me žena nije zaprosila', rekao je jednom prilikom.

Zbog ljubavi se Kim tako preselila u Hrvatsku, a zbog obitelji se odrekla karijere odvjetnice. To, kako je rekla, nikad nije požalila. Imaju dvoje djece, sina Mariju i kćer Ivanu. 'Imam osjećaj kao da smo u braku tek sedam ili osam godina. Imamo lijep život, kod nas nema lupanja vratima ili povišenih tonova, poštujemo se, uvažavamo, imamo jako puno razumijevanja jedno za drugo, Miro je jako duhovit pa ga stalno molim da mi ponovi neki dobar vic koji on nenadmašno zna ispričati, imamo puno prijatelja i doista sam sretna', rekla je za Gloriju Kim.

Ona mu je bila najveća podrška tijekom cijele karijere, a posebno je brinula za njega kad je doživio infarkt prošle godine. 'Toga jutra probudio sam se s vrlo specifičnom boli u prsištu i shvatio da se događa nešto ozbiljno. Istuširao sam se, zatim uključio računalo i platio neka dva računa, a onda došao k svojima i rekao da me voze u bolnicu. Vozila me supruga, no nisam joj rekao što mi se događa. Kad smo došli u Merkur, nije radilo dizalo pa sam se još i popeo na četvrti kat. U tom trenutku, kažu, nisam imao infarkt, nego predinfarktno stanje. Klasični infarkt doživio sam na stolu dok su mi radili koronografiju', ispričao je. Nedaće su preboljeli, a Kim je Škori bila i ostala najveća životna podrška.

Kolakušić prošle godine sa suprugom Lidijom dobio sina

Mislav Kolakušić doživio je veliki uspjeh na nedavnim izborima za Europski parlament kao nositelj Liste građana, a to ga je dodatno ponukalo da se kandidira za predsjednika. Dao je prije tih izbora ostavku na mjestu suca. U centar medijske pozornosti prvi put je došao 2013. godine kada je izjavio da su predstečajne nagodbe pljačka stoljeća. Ušao je tada u otvoreni sukob s tadašnjim ministrom financija Slavkom Linićem.

O obiteljskom životu Mislava Kolakušića ne zna se previše, no poznato je da je sin jednogodišnjeg dječaka Antuna kojeg je dobio 2018. godine sa suprugom Lidijom. Početkom 2018. godine u emisiji 'Nedjeljom u 2' Aleksandra Stankovića izjavio je da će mu sin Antun dati još veću snagu u borbi za pravednu državu. O obitelji nije previše javno pričao niti je suprugu eksponirao.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Sanja radi na kampanji za zdrav život, a Zoran će u predsjedničku

Javnost je još od premijerskih dana upoznata sa Zoranom Milanovićem i njegovom suprugom Sanjom Musić Milanović. Ovaj bračni par u politiku je unio ponešto urbanog, profinjenog. Musić Milanović u ulozi prve dame bila bi izvrsna, no nedavno je izjavila da supruga ne podržava u odluci da se vrati politici, odnosno da bi voljela kada se to ne bi dogodilo. Izjavila je to krajem 2018. govoreći da im je život izvan politike divan.

Inače, Sanja Musić Milanović radi kao voditeljica Odjela za promicanje tjelesnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ova liječnica i docentica inače je specijalizirala epidemiologiju, a javnim istupima nastoji isticati važnost zdrave prehrane i tjelesnih aktivnosti. Kod Zorana Šprajca je proteklog tjedna gostovala u sklopu kampanje 'Živjeti zdravo' i tada je izjavila da se ona bavi tom kampanjom te da je suprug za predsjedničku kampanju ne treba pitati, odnosno od nje tražiti zeleno svijetlo.

Zoran Milanović i Sanja Musić upoznali su se, da podsjetimo, 1991. godine na novogodišnjoj proslavi. Kućni tulum bio je sudbonosan pa su ubrzo ušli u vezu i vjenčali se nakon tri godine poznanstva. U braku su postali roditelji dvoje djece, a izgradili su i jake karijere.

Darko Tomas / CROPIX

Jakov je bio omiljeni profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci

Kad bi stvari ostale ovakve kakvima jesu, Jakov Kitarović ostao bi prvi gospodin Hrvatske sada, ali i uopće. Kolinda Grabar Kitarović prva je žena na čelu države. Njezin suprug Jakov posvećen je obitelji i djeci, podržava hrvatski sport te daje podršku kampanjama koje se tiču javnog zdravstva i zdravlja. Inače, Kitarović je diplomirao na FER-u. Magistrirao je 1998. godine s temom ‘Poboljšanje točnosti diferencijskog globalnog sustava satelitskog pozicioniranja’. Završio je i nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci, odradio i jednogodišnju kadeturu na brodu i položio časnički ispit. Na tom fakultetu radio je kao profesor, a poslovne obveze zamrznuo je zbog karijere svoje supruge. Poznato je da je bio cijenjen predavač.

Nedavno je u javnosti prenesen i status njegovog nekadašnjeg školskog kolege iz Rijeke, a svjedočio je o tome koliko je Kitarović bio opušten, apolitičan i sjajan student. Ovih dana obitelj Kitarović doživjela je, naime, veliki privatni uspjeh - njihova kći Katarina upala je na Harvard, zadovoljivši stroge i zahtjevne uvjete za upis na to prestižno sveučilište.

Foto: CROPIX

Dosadašnje prve dame - Ankica Tuđman, Milka Mesić i Tatjana Josipović

Dosad su, da podsjetimo, hrvatske prve dame bile redom Ankica Tuđman, Milka Mesić i Tatjana Josipović.

Ankica Tuđman danas ima 92 godine i živi u Zagrebu. S prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom u braku je provela više od 50 godina, a dobili su u njemu troje djece. Imala je svega 18 godina kada je kao mlada partizanka upoznala svog supruga. Bile su to godine Drugog svjetskog rata, nakon kojeg su se 1945. godine vjenčali u Beogradu. Par je tamo boravio zbog poslovnih obveza te su ubrzo nakon svadbe dobili i djecu. Zbog kasnijih problema s politikom, Tuđmana su izbacili iz Saveza komunista, a obitelj je živjela prilično oskudno. Bili su i pod prismotrom policije. Bolje godine im stižu 1990. kada je HDZ osvojio vlast.

Oni koji bolje poznaju okolnosti obitelji Tuđman - u svim tim godinama, vremenima i promjenama, reći će da ih je održala Ankica.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Kasnije u predsjedničku fotelju sjeda Stjepan Mesić, odradio je dva mandata kroz koje je prva dama bila Milka Mesić. Par je u braku od 1961. godine, a u njemu su dobili dvije kćeri - Dunju i Sašu. Kada je upoznala svog supruga, bavila se baletom i studirala psihologiju. Milka Mesić možda je i najsamozatajnija prva dama Hrvatske, nije se čak niti protokolarno pojavljivala gdje je bila pozvana, voljela je svoj obiteljski život čuvati od javnosti. Mirovinu je dočekala kao teta u vrtiću.

Foto: Davor Pongračić/CROPIX

Nakon Mesića, a prije Kolinde ulogu predsjednika države obnašao je Ivo Josipović. Prva dama Tatjana Josipović radi na katedri za Građansko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. Iako nije vjernica, Tatjana je za sebe znala reći da njeguje i podržava vjerske vrijednosti u smislu životnih i obiteljskih vrijednosti.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Zoran Milanović

Miroslav Škoro

Sanja Musić Milanović

kim ann škoro

ankica tuđman

milka mesić

tatjana josipović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter