Slavni za koje niste znali da su vegani

Odrekli su se mesa i mlijeka jer ne žele biti okrutni prema životinjama


Ines Madunić
19.05.2017.18:55
Odrekli su se mesa i mlijeka jer ne žele biti okrutni prema životinjama
Reuters

sažeto

Mnogi slavni okrenuli su se zdravoj prehrani, i to ne zbog savršene linije, nego zato što vole životinje


Ines Madunić
19.05.2017.18:55

Veganska prehrana sve je popularnija, a mnogi slavni prihvatili su je i odrekli se mesa i svih mliječnih proizvoda. Većina njih na takvu se dijetu prebacila zbog etičkih razloga, odnosno zbog zaštite životinja i protiv okrutnosti nad njima. Iako zvuči automatski zdravo, veganska dijeta zapravo je zdrava jedino ako stvarno pazite što jedete i promišljate o svojim izborima.

Pjevačica Ariana Grande (23) veganka je od 2013. godine. Kaže kako voli životinje više nego većinu ljudi i čvrsto vjeruje u zdravu prehranu. Ariana ističe kako jede raznovrsno, ali isključivo biljno.
"Vjerujem da si takvom prehranom produžujemo život i postajemo sretniji. Znam da zvuči otrcano, ali istina je", rekla je.

Getty Images

Glumac Joaquin Phoenix (42) vegan je od svoje treće godine! Navodno je s braćom išao pecati i šokiralo ga je kad je vidio kako su dječaci odbacili uhvaćenu ribu da se koprca na suhom. Aktivist je godinama i bio je član kampanja PETA-e i udruge "Mercy For Animals". U suradnji s "Nation Earth" sudjelovao je u stvaranju dokumentarnog filma "Earthlings" 2005. godine, koji govori o okrutnosti prehrambene industrije.

Getty Images

Voditeljica i komičarka Ellen DeGeneres (59) odrekla se mesa i mliječnih proizvoda nakon što je pogledala dokumentarac Joaquina Phoenixa "Earthlings".
"Ne mogu biti dio toga. Mislim da se zavaravamo da opstpji sretna krava, da je brzo ubiju i da je važnije to što volimo jesti steak ili burger. Sve životonje pate u industriji i zato pati i naš okoliš. Nisam to više mogla ignorirati. Zdravija sam i sretnija", rekla je Ellen, koja je prije bila vegetarijanka. Njezina supruga Portia De Rossi (44) također je veganka i imale su 2009. godine isključivo vegansku hranu na svom vjenčanju.

Reuters

Nakon što je nabavila ribu i svinju za ljubimce, pjevačica Miley Cyrus (24) odlučila je biti veganka. Na taj način prehrane prebacio se i njezin zaručnik glumac Liam Hemsworth (27).
"Imala sam ribu koja je bila iznimno inteligentna, a i moja svinja je pametnija od pasa. Jedan dan bila sam u sushi restoranu i tamo su pripravljali istu vrstu ribe koja je bila u mom akvariju. To je bilo previše", rekla je Miley. Njezina svinja također je veganka.

Reuters

Woody Harrelson (55) prvo se odrekao mliječnih proizvoda u 20-ima. Žena u podzemnoj željeznici rekla mu je kako njegove akne možda imaju veze s time što ima intoleranciju na laktozu. U roku od nekoliko dana akne su mu nestale, a kasnije se odrekao i svih mesnih proizvoda.
"Prije sam se ubijao u burgerima i steakovima, ali nakon njih sam ", rekao je Woody, kojeg je PETA 2012. godine proglasila najseksi veganom. Harrelson je vlasnik veganske pivnice u Los Angelesu, gdje uz craft pivo poslužuju organske, zdrave grickalice.

Getty Images

Bivši frontmen The Smithsa, Morrissey (57), godinama je bio vegetarijanac, ali je tek 2015. godine postao vegan. Drugi album Smithsa iz 1985. godine zove se "Meat Is Murder". Morrissey je iznimno oštar kad se radi o pravima životinja. Tako je svojedobno izjavio kako je "jedenje mesa jednako kao i pedofilija" jer je sve to "silovanje, nasilje, ubojstvo".
"Ako vjeruješ u klaonicu, vjerojatno bi podržavao i Auschwitz", rekao je, a smatra i kako su "Kinezi niža rasa zbog svog odnosa prema životinjama". Kaže da se ne može družiti s ljudima koji jedu meso.

Profimedia

Glumac kojeg znamo iz "Igre prijestolja", Peter Dinklage (47), bio je vegetarijanac 15 godina i prije nekoliko godina postao je vegan.
"Kupovanjem mesa, jaja i mliječnih proizvoda plaćate za okrutnost", rekao je. Dinklage je u svim scenama u "Igri prijestolja" u kojima njegov lik Thyrion Lannister jede meso, zapravo jeo tofu ili neku drugu zamjenu za meso, a sudjelovao je u nekoliko akcija PETA-e.

Reuters

Ariana Grande

Miley Cyrus

vegani

Morrissey

veganstvo

Joaquin Phoenix

Ellen DeGeneres

Liam Hemsworth

Portia De Rossi

Woody Harrelson

Peter Dinklage

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter