legendarni skladatelj

Odrastao je među zidinama svoga grada, a umjetnost mu je odmalena na prvom mjestu. Njegova je glazba toliko omiljena da je već postala dijelom tradicije


Ines Madunić
30.06.2019.19:30
Odrastao je među zidinama svoga grada, a umjetnost mu je odmalena na prvom mjestu. Njegova je glazba toliko omiljena da je već postala dijelom tradicije
Nikša Duper/Cropix

sažeto

Đelo Jusić pisao je hitove zabavne glazbe, ali i skladao mjuzikle, balete...


Ines Madunić
30.06.2019.19:30

Višestruko talentirani i tijekom života nagrađivani skladatelj Đelo Jusić svojim je radom ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi. Većina ga vjerojatno zna kao autora nekih od hitova zabavne glazbe, danas kultnih pjesama kao što su "Zagrljeni", "La Musica Di Notte", Volim te budalo mala", "Dubrovačka zvona", "Prijatelji stari, gdje ste"...

Pisao je za Terezu Kesoviju, Mila Hrnića, Olivera Dragojevića, brata Ibricu Jusića i druge izvođače.

No, Đelo je također bio uspješan dirigent i skladatelj klasične glazbe te autor baleta, mjuzikla, opere...

Rođen je u Dubrovniku, u Antuninskoj ulici u samom centru grada. U istoj ulici bio je kultni kafić Talir.

Arhiva/Cropix

S bratom Ibricom, također glazbenikom, bio je blizak cijeloga života, a i surađivali su često. Rođeni su u siromašnoj obitelji u kojoj je bilo sedmero djece, a njihovi su roditelji u Dubrovnik došli iz Bosne.

Obožavao je Dubrovnik te uvijek govorio kako zna svaki pedalj unutar zidina te kako je Stradun njegov dnevni boravak.

Tako se u umjetnost zaljubio zahvaljujući Ljetnim igrama, točnije legendarnom redatelju Branku Gavelli, koji je jedne godine imao probe na Kneževom dvoru koje su počinjale u ponoć.

"Glumci su bili ispred Dvora, Gavella je sjedio u fotelji preko puta njih, dok smo mi djeca virili iza kantuna i kada bi bila najnapetija scena mi bismo između njega i glumaca projurili na biciklima. Nekoliko puta je to štimalo, ali jednog dana zgrabila nas je milicija. Nadigla se velika galama, a Gavella svom asistentu Borisu Bakoviću kaže: 'Dovedi te šmrkavce amo, pred mene!' Postrojilo nas pred njega onako bose, u kratkim gaćama, a Gavella govori asistentu: 'Sve ove mangupe angažiraj u predstavi'", ispričao je Đelo. Imao je tad 10 godina, a otad je bio statist u pet različitih postava Hamleta. Znao je tekstove predstava bolje od glumaca i postao je neizostavan.

Osim umjetnosti, volio je nogomet i bio talentiran sportaš, no glazba je ipak bila njegova najveća ljubav.

Već sredinom šezdesetih počeo je skladati, a tad je osnovao vokalno-instrumentalni sastav Dubrovački trubaduri. Dirigiranje je učio kod poznatog Lovre Matačića.

Damjan Tadić/Cropix

Jusić je osnovao i dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik.

Autor je mjuzikla "Dundo Maroje", baleta "Dubrovački kantuni" i "Katarina - bosanska kraljica", oratorija "Srebrenički inferno" i "De civitate libertatis veritas (Istina o gradu slobode)", a radio je i filmsku i kazališnu glazbu. Dobitnik je Porina za životno djelo, Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli, a odlikova je Redom Danice s likom Marka Marulića za doprinos hrvatskoj umjetnosti i kulturi.

"Okušao sam se u svim formama glazbe i u svima sam nagrađivan. Sretan sam što mi je dano da cijeli život radim posao koji volim", rekao je svojedobno.

Boris Kovačev/Cropix

Iz braka s Nelom Dražinić imao je troje djece, sina Đelu Jr. i kćeri Dubravku i Milvu.

"On je prije svega bio dobar čovjek. Kao tata nije bio ni previše strog ni previše popustljiv. Bio je super otac, no zbog posla je često bio odsutan, na putovanjima, pa smo mi djeca odrastali s majkom čekajući da se tata vrati s puta. A kad bi se bližio datum njegova povratka, postajali smo euforični, jer smo znali da on dolazi. Uvijek je stizao s darovima, koji su meni, kao dječaku, bili san snova. Donosio je ploče koje sam mu naručivao, a nikad neću zaboraviti kako mi je kao klincu doma donio jednu prekrasnu školsku pernicu sa svoje američke turneje. Tu sam pernicu godinama imao, čuvao sam je kao oko u glavi...", rekao je njegov sin Đelo Jr.

Iako je obitelj živjela u Zagrebu još od 1975. godine, početkom devedesetih Đelo se vratio u Dubrovnik i tamo proveo ratne godine. Bio je u kriznom stožeru, organizirao je koncerte i druga humanitarna događanja te je cijelo vrijeme skladao.

Glazbenik je preminuo prije mjesec dana u Zagrebu od teške bolesti.

glazbenik

skladatelj

Đelo Jusić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter