Nevjerojatan život Amal Clooney

Odrasla je u obitelji izbjeglica, branila Assangea i žrtve ISIL-a, zavela vječnog holivudskog neženju, a sad će biti kuma kraljevskoj bebi


Ines Madunić
07.12.2018.21:00
Odrasla je u obitelji izbjeglica, branila Assangea i žrtve ISIL-a, zavela vječnog holivudskog neženju, a sad će biti kuma kraljevskoj bebi
Profimedia

sažeto

Amal je dobila nagradu Ujedinjenih naroda za svoj humanitarni rad


Ines Madunić
07.12.2018.21:00

Za svoj humanitarni i odvjetnički rad, koji uključuje borbu za ljudska prava, Amal Clooney dobila je nagradu Ujedinjenih naroda "Global Citizen od the Year". Međunarodna odvjetnica u svom je govoru upozorila na problem slobode novinara, izbjegličke krize, ali i napala je američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Iako su mnogi kritizirali njezin izbor za laureatkinju UN-a, Amal je svojim radom - a ne brakom s glumcem - zaradila to priznanje.

Godinama prije nego što ga je uopće upoznala bila je jedna od najboljih međunarodnih odvjetnica na svijetu te je vodila visoko profilirane slučajeve - i to najčešće s uspjehom.

Kako je već dugo bliska s Meghan Markle, i prije nego što je ona upoznala princa Harryja, počelo se pričati kako će upravo ona i George biti jedni od kumova kraljevskoj bebi.

Amal Ramzi Alamuddin rođena je 1978. godine u Bejrutu u Libanonu. Njezin je otac bio profesor na američkom sveučilištu te vlasnik putničke agencije, a majka novinarka. Kad joj je bilo dvije godine, obitelj je pobjegla pred građanskim ratom te su se preselili u London. Amal je često spominjala kako dolazi iz obitelji izbjeglica.

"Moja je obitelj također pobjegla od rata i imali smo sreće što nas je europska država prihvatila kad je u našoj zemlji buktalo nasilje", rekla je svojedobno.

Amal je bila izvrsna učenica te je dobila stipendiju za Oxford, gdje je završila preddiplomski studij prava. Na studiju se krenula zanimati za međunarodno pravo pa je na master otišla u New York. Za vrijeme studiranja radila je kao pripravnica u uredu sutkinje Sonije Sotomayor, koja je kasnije postala sutkinja Vrhovnog suda, te na Međunarodnom sudu pravde.

Profimedia

Nakon što je položila ispit odvjetničke komore u SAD-u, počela je raditi u njujorškoj tvrtki Sullivan&Cromwell, jednoj od najjačih odvjetničkih ureda na svijetu. Tamo je radila na slučaju Enron, jednom od najvažnijih slučajeva u suvremenoj američkoj povijesti.

Nakon nekoliko godina prakticiranja, odlučila se posvetiti međunarodnom pravu te se zaposlila na sudu Ujedinjenih naroda, i to na slučaju ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafica Haririja.

Karijera joj je ponovno otišla u drugom smjeru kad se 2010. vratila u London kako bi radila za Doughy Street Chambers, tvrtku koja se fokusira na ljudska i građanska prava.

Kao njihova odvjetnica, branila je bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko, šefa Gaddafijeve obavještajne službe Abdullaha al-Senussija te osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

Bivšeg predsjednika Maldiva, Mohameda Nasheeda, oslobodila je iz zatvora u kojem je bio iz političkih razloga punih 13 godina. UN je zaključio kako je njegovo zadržavanje u zatvoru bilo kršenje međunarodnih zakona.

Getty Images

Zastupala je Armeniju u slučaju dokazivanja genocida od strane Turske te žene iz plemena Yazidi koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja te genocida ISIL-ovih boraca.

"Ujedinjeni narodi zaključili su da je sirijska vlada počinila ratne i zločine protiv čovječnosti. Oni nisu jedini, postoje i drugi koji su počinili iste zločine. Rado bih radila na tom slučaju", rekla je Amal.

Bila je savjetnica Kofija Annana u istrazi UN-a o tim zločinima u Siriji i korištenju dronova u protuterorističkim aktivnostima.

Grčkoj je pomogla da vrate skulpture s Partenona koje su desetljećima bili u vlasništvu Velike Britanije, a koji datiraju iz 5. stoljeća prije Krista.

Getty Images

Amal je predavala međunarodno pravo na Sveučilištu London, Haaškoj akademiji međunarodnog prava te na sveučilištu Columbia.

Današnjeg supruga Amal je upoznala 2013. godine na humanitarnoj večeri u Italiji. Prvo je nije baš interesirao i nije mu htjela dati svoj broj telefona.

No, George je bio fasciniran i počeo joj je slati mailove. Nakon tri tjedna dopisivanja on je došao u London i pozvao je na večeru. Na izlasku iz restorana dočekali su ih fotografi, no Amal je očekivala da će se to dogoditi pa se nije uzrujavala.

Već godinu dana kasnije vječni neženja stao je s njom pred matičara u Veneciji.

"Naša je veza bila najprirodnija stvar na svijetu. Prije toga uvijek sam se nadala da ću pronaći ljubav koja me potpuno obuzme i koja nije teška, koja ne zahtijeva puno donošenja odluka. Imala sam 35 godina kad sam ga upoznala. Mislila sam da mi se ljubav nikad neće dogoditi. A nisam htjela brak i obitelj bez toga", rekla je Amal.

Prošle godine rodila je blizance Ellu i Alexandera, a nakon nekoliko mjeseci vratila se svom poslu. Ona i George posvećeni su humanitarnom radu pa su i novac koji su dobili od prodaje fotografija s vjenčanja donirala humanitarnim udrugama.

George Clooney

Amal Clooney

odvjetnica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter