Najčudnije suradnje na estradi

Odakle oni skupa? Nitko ih ne bi stavio u istu rečenicu, ali suprotnosti se privlače i često izrode pravi hit


Ines Madunić
02.02.2019.12:00
Odakle oni skupa? Nitko ih ne bi stavio u istu rečenicu, ali suprotnosti se privlače i često izrode pravi hit
Ronald Goršić/Cropix

sažeto

Let 3 i Vuco? Donedavno smo mislili da takva suradnja ne dolazi u obzir, ali srećom smo je dobili - i jako smo zadovoljni


Ines Madunić
02.02.2019.12:00

Hrvatska je estrada relativno malena jer takva smo zemlja pa već skoro 30 godina imamo jedne te iste ljude koji se uglavnom drže u svojim grupicama. Imamo klape i tamburaše, pop ekipu, rock, hip hop, zabavnu, narodnu... Nekoliko je kategorija i većinu vremena drže se podalje jedni od drugih.

No, s vremena na vrijeme neke nas suradnje iznenade, i to najčešće vrlo ugodno. Posljednji primjer je zajednička pjesma Leta 3 i Siniše Vuce, "Golub Vaso".

Svojevrsna je to obrada hita riječkih rokera iz 2000. godine, "Golub Dinko" s njihovog albuma "Jedina".

"Dogovor je pao iz prve. Nije ga trebalo puno nagovarati, nekako mislim da je i on priželjkivao jednu ovakvu suradnju. Čuli smo se i odmah složili oko svega. Lako je to kad se mi volimo i razumijemo, ali i cijenimo", rekao je Damir Martinović Mrle o naizgled neobičnoj suradnji koja zapravo zvuči - sasvim prirodno.

Mrle kaže i da je Vuco imao jednu dilemu, a ta je hoće li nastupiti kao Siniša Vuco ili general Vasilije Mitu, njegov alter ego i frontmen Živog blata.

Pjesma je već hit, ljudi su oduševljeni, a i glazbenici izgledaju kao da se jako dobro zabavljaju dok sviraju skupa.

Prošle godine šok nam je priredio Vojko Vrućina, koji je s Krešom Bengalkom snimio "Pastu Italianu", a pridružio im se - Tonči Huljić.

Jedan je to od najvećih hitova prošle godine i jedna od najjačih stvari s Vojkovog hvaljenog i nagrađivanog prvijenca.

"Prvo smo Krešo i ja složili pjesmu u nekih 45 minuta, za refren smo ukrali dio pjesme 'Gamele' od Huljićevog benda Madre Badessa. Kad sam slao album Croatia Recordsu rekli su mi da moram Huljića pitati za dopuštenje korištenja samplea. Kad sam njemu poslao stvar, svidjela mu se, ali me upozorio da je prekratka za standardni radio format od 3:30 i da bi je trebalo produžiti pa sam mu ponudio da i on repa. Snimili smo njegov rap dio kod mene, a njegov Jeep u kojem je došao imao je više kvadrata od mog studija - ispričao je Vojko o sad već legendarnoj suradnji.

Huljić je tako postao Hulji, huljofon je ušao u opću upotrebu hrvatskog jezika, a splitski glazbenik kasnije je izjavio da je rado pristao na suradnju jer "sve što je pomaknuto njemu je normalno". Volimo Pastu, volimo Tončija H, a huljofona, sad je jasno, nikad dosta.

Krešo Bengalka također je iznenadio fanove kad je s grupom Best snimio duet "Kilometri". Estradni bend inače nema baš neke veze s tvrdim đirom i gangsta rapom, ali to ih nije spriječilo da snime stvar zbog koje su u šoku bile obje strane - i Krešini i Bestovi fanovi. 

"Odlučili smo se na ovaj glazbeni izlet jer je pjesma zahtijevala rap dio, a gdje ćeš bolje od Kreše i još je iz našeg grada", rekli su iz Besta.

Jedna od najšokantnijih suradnji na domaćoj estradi bila je ona Arsena Dedića i Mladena Burnaća. "Jer ti ljubiš drugoga" izašla je 2005. godine, a javnost je bila pomalo u šoku. No, ispostavilo se da je dvojac Burnać-Dedić prilično uspješan jer je pjesma postala hit, a to im nije bila jedina suradnja. Snimili su još pjesme "Vjeruj" i "Nemam što izgubiti".

Legendaran je Arsenov odgovor na pitanje šokiranih fanova i suradnika o toj notornoj suradnji. Kantautor je navodno rekao: "Kad biraš loše, biraj najgore." Pošteno.

suradnja

Vojko Vrućina

estrada

Krešo Bengalka

Siniša Vuco

Let 3

Arsen Dedić

Mladen Burnać

duet

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter