Nije samo Demi, ima ih još

Od slatkih djevojčica do teških ovisnica prije 25.: Miley je godinama bila napušena, a Lindsay je prošla kroz nekoliko liječenja


Ines Madunić
25.07.2018.14:30
Od slatkih djevojčica do teških ovisnica prije 25.: Miley je godinama bila napušena, a Lindsay je prošla kroz nekoliko liječenja
Getty Images

sažeto

Kako i zašto propadaju tinejdžerske zvijezde 


Ines Madunić
25.07.2018.14:30

Svijet showbizza pogodila je vijest o navodnom predoziranju Demi Lovato, pjevačice koja je bila vrlo otvorena oko svoje borbe s ovisnošću i mentalnim zdravljem.
Demi će za manje od mjesec dana navršiti 26 godina, a dosad je već nekoliko puta bila na odvikavanju od alkohola i droge.

Dijagnosticirali su joj bipolarni poremećaj, a patila je i od bulimije. Uz sve te probleme bila je u centru svjetske pozornosti kao glumica i pjevačica, a kasnije je priznala da se nije liječila kako bi trebala nego je samo počela piti alkohol i redovito uzimati kokain. U dokumentarcu o svom životu i karijeri priznala je kako je krijumčarila kokain u avionima, a jutro je započinjala votkom.

"Jedna je faza trajala dva mjeseca, kad sam bila drogirana i pijana svaki dan. Nije bilo lako raditi sa mnom tada", rekla je svojedobno Demi.

Prije nekoliko mjeseci proslavila je šest godina otkad je trijezna, no nedavno je objavila pjesmu "Sober" u kojoj je priznala kako je pokleknula.

Demi je sada na oporavku u Los Angelesu, gdje je završila u bolnici, a iako njezina obitelj tvrdi kako izvještaji da se predozirala heroinom nisu istiniti, čini se da se ipak radilo o predoziranju. Ne zna se, doduše, koje supstance je uzela.

Mediji izvještavaju i kako je Demi prilikom hospitalizacije bila agresivna te nije htjela surađivati s liječnicima, a navodno su joj prvo pomogli prijatelji s injekcijom Narcana, lijeka koji se koristi u hitnim situacijama kako bi blokirao djelovanje opijata.

Demi se prvi put pojavila s 10 godina u dječjoj seriji "Barney & Friends", a onda je s 14 godina dobila ulogu u Disneyjevom filmu "Camp Rock". Glumila je i u seriji "As the Bell Rings", a onda se okrenula pjevačkoj karijeri.

Ona nije jedina mlada zvijezda koja je pala pod utjecaj droge i koja je imala problema s mentalnim zdravljem. Štoviše, puno njezinih kolegica i kolega, koji su kao i ona počeli karijere kao djeca u raznim Disneyjevim projektima imali su slične situacije.

Jasno je da je život celebrityja stresan i svakako nije za djecu. Kad su novinari kultnog glumca Warrena Beattyja pitali kakav je u stvarnom životu, odgovorio je: "Kakav bi ti bio da 40 godina nisi čuo riječ 'ne'?" Iznimno je teško ostati trijezan ako ti se droga i druge ilegalne supstance nude na svakom koraku, a "peru" te tinejdžerski hormoni. Roditelji tu ne mogu napraviti ništa jer je pritisak slave veći nego njihov utjecaj. A koji tinejdžer ne želi biti slobodan od svojih dosadnih, strogih roditelja?

Filmska i glazbena industrija teške su i za emocionalno zrele osobe, a prema tinejdžerima su posebno oštre - baš kao i odrastanje pred cijelim svijetom.

Demi u novoj pjesmi ima stih: "Stvarno sam htjela biti uzor, ali samo sam čovjek"; i to dovoljno govori o njezinom, ali i o psihičkom i emocionalnom stanju njezinih kolegica i kolega. Svijet traži da nestabilni tinejdžeri budu savršeni, a istovremeno ih želi uništiti pod svaku cijenu. Greške se nikome ne opraštaju.

Lindsay Lohan

Slatka djevojčica koja je sve osvojila u "Zamci za roditelje" postala je vrlo problematična tinejdžerica.

Kad je "Zamka za roditelje" postala hit, dobila je ugovor s Disneyjem te snimila još nekoliko filmova za njih i jedno vrijeme bila najveća zvijezda tog kanala. Kad je glumila u možda najvećem hitu, "Mean Girls", imala je samo 18 godina, a otprilike nakon toga počela je era problematične Lindsay.

Od 2006. je bila šest puta na rehabilitaciji, što zbog zlouporabe opijata, što zbog agresivnosti. Bila je uhićena zbog vožnje u pijanom stanju i pod utjecajem opijata, posjedovanja kokaina, krađe...

Prije nekoliko smirila se i maknula iz Hollywooda. Snimala je male, neovisne filmove, radila mjuzikle i snimala glazbu, a onda se odlučila preseliti u Dubai. Danas je više posvećena poslovnim pothvatima. Ima nekoliko beach barova i noćnih klubova u Grčkoj te tamo provodi ljeta, dok je ostatak vremena u Dubaiju. Taj je grad izabrala zbog rigoroznih zakona za neovlašteno fotografiranje i medijsko praćenje te kaže da se tamo osjeća sigurno i bez pritiska od medija.

Amanda Bynes

Počela je glumiti sa sedam godina, a postala je jedna od najvećih zvijezda dječjeg kanala Nickelodeon. S 13 godina imala je vlastiti humoristični show, a najveći je uspjeh postigla filmovima "She's The Man", "What a Girl Wants", "Easy A" i "Big Fat Liar".

Kako je uvijek glumila dobrice i slatke djevojke, nikako se nije mogla maknuti iz žanra tinejdžerske (romantične) komedije i s vremenom se zasitila slike "dobre djevojke". Počela je preobrazbu u "odraslu i seksi Amandu", no to se odrazilo na posao. Više nije bila profesionalka koja je odrađivala svoje zadatke besprijekorno. Dobila je otkaz sa seta filma "Hall Pass" jer nije naučila tekst, kasnila je i ponašala se paranoično.

Zatim je krenulo - uhićena je zbog vožnje u pijanom stanju, zabila se autom u drugi, parkirani auto...A onda je počela koristiti Twitter na kojem je svakodnevno radila skandale. Pitala je predsjednika Obamu može li otpustiti policajca koji ju je uhitio, a Rihanni je poručila da ju je Chris Brown pretukao "jer nije dovoljno lijepa". Optužila je svog oca za seksualno zlostavljanje, što su njezini roditelji demantirali, a kasnije i sama Amanda.

Uskoro je objavila kako su joj dijagnosticirani bipolarni poremećaj te manična depresija. Bila je na liječenju, a sad se pokušava vratiti glumi. Upisala je i koledž dizajna i mode, a nada se i novim ulogama.

Shia LaBeouf

Svojedobno je izjavio da je postao glumac jer njegovi roditelji nisu imali novca, ne zato što je htio biti slavan. Sve je počelo kad je s 10 godina imao svoje stand up nastupe jednom tjedno u lokalnom klubu u Los Angelesu. Ubrzo je našao agenta i dobio ulogu u seriji Disney Channela "Even Stevens". Uslijedili su filmski uspjesi, a definitivno je postao zvijezda u "Transformerima" i "Indiani Jones i Kraljevstvu kristalne lubanje".

Nakon toga počele su nevolje. Uhićen je zbog remećenja javnog reda i mira te provaljivanja, a onda se prijavio na liječenje od ovisnosti o alkoholu. To nije dugo trajalo pa je više puta kasnije uhićen . Prošle godine uhitili su ga jer se svađao s policajcem pa je završio na triježnjenju u njujorškoj policiji. Režirao je neke bizarne neovisne filmove, a onda odlučio da želi biti umjetnik.

U seriji performansa, jedan je javnosti bio jako zanimljiv - kad se u Berlinu na filmskom festivalu pojavio s papirnatom vrećicom na glavi na kojoj je napisao "Više nisam slavan". Imao je i performans nakon Trumpove pobjede u kojem se snimao kako stalno govori: "Neće nas razdvojiti." Iako je u posljednje vrijeme miran i snima autobiografski film u kojem glumi vlastitog oca, sa Shijom nikad nismo sigurni na čemu je.

Miley Cyrus

Slatka Miley s 11 godina dobila je ulogu u seriji "Hannah Montana", jednog od najvećih hitova Disney Channela. Iako je išla na audiciju za njezinu prijateljicu, na kraju je dobila glavnu ulogu jer je imala izvanredan glas i odlično je glumila. U vrlo kratkom vremenu postala je teen idol, objavila vrlo uspješan album, snimila Hannah Montana film... A nakon "Party In The USA" i njoj je dosadilo biti dobra djevojka.

Prekinula je zaruke s Liamom Hemsworthom, snimila album s Pharrellom, ali sve je eskaliralo 2013. na dodjeli MTV Video nagrada, kad je s Robinom Thickeom izvela njegovu "Blurred Lines". Svi se sjećamo tog pokušaja twerkanja zbog kojeg je svima bilo neugodno, a to je bilo i vrijeme kad se konstantno beljila. Dogodila se tad i "Wrecking Ball", odlična pjesma za koju je snimila bizaran spot u kojem se gola njiše na golemoj kugli i pokušava seksi lizati alat. U svakom slučaju, Miley je kasnije izjavila kako je pušila marihuanu redovno i godinama bila pod njezinim utjecajem.

Čak je i sama priznala da joj je neugodno zbog spota za "Wrecking Ball" jer će je to pratiti cijeli život. Prestala je pušiti marihuanu kad je počela snimati album "Younger Now". Pomirila se s Liamom i sad je mirna. Vidjet ćemo dokad.

Miley Cyrus

Demi Lovato

Lindsay Lohan

liječenje od ovisnosti

ovisnost o alkoholu

Shia LaBeouf

ovisnosti

Amanda Bynes

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter