Recept za kino uspjeh

Od 'Pere Kvržice' do 'Osmog povjerenika', ovi domaći hit filmovi nastali su prema omiljenim knjigama


Ines Madunić
29.12.2017.19:00
Od 'Pere Kvržice' do 'Osmog povjerenika', ovi domaći hit filmovi nastali su prema omiljenim knjigama
Screenshot

sažeto

Neizbježne su i usporedbe - koje je bolje, film ili knjiga?


Ines Madunić
29.12.2017.19:00

Iako mnogi od domaćeg filma bježe kao vrag od tamjana, činjenica je da je hrvatska kinematografija iznjedrila neke bisere kojih se nitko ne bi smio sramiti. Hvaljeni od publike i kritike, ti su filmovi punili kino dvorane, dizali gledanost svakoj televiziji koja ih je odlučila prikazati i dobivali nagrade. A mnogi od njih nastali su prema književnom predlošku. I uglavnom se radi o jednako tako uspješnim knjigama koje je publika voljela. Donosimo pregled nekih od najboljih domaćih filmova koji su nastali prema književnim predlošcima. 

Osmi povjerenik

Roman prvijenac Renata Baretića jedan je od najvećih književnih hitova suvremene domaće književnosti. "Osmi povjerenik" objavljen je 2003. godine i do danas je jedna od najprodavanijih domaćih knjiga koja će uskoro biti i na popisu lektire. Prema romanu se prvo postavila kazališna predstava, a sad čekamo premijeru filma Ivana Salaja 9. siječnja. U njemu glume Frano Mašković, Filip Šovagović, Ivo Gregurević, Borko Perić, Nadia Cvitanović, Goran Navojec... A sudeći prema romanu, koji govori o pokušaju uspostavljanja vlasti na najudaljenijem hrvatskom otoku Trećiću, na kojem ništa nije onako kako vam se čini, film će biti prvi domaći kino hit 2018. godine.

Vlak u snijegu

Klasik hrvatske dječje književnosti postao je i klasik domaćeg filma. Mato Lovrak knjigu o prijateljstvu i zajedništvu napisao je 1931. godine, a već je odavno dio obavezne lektire, i to one koju djeca rado čitaju. Mate Relja režirao je film 1976. godine u kojem glavne uloge imaju Slavko Štimac, Gordana Inkret i Željko Malčić, a jednako je popularan danas kao i kad je izašao. Inače, glazbu za film napisao je Arsen Dedić, uključujući i pjesmicu "Kad se male ruke slože".

Kratki izlet

Prema pripovijetki Antuna Šoljana mladi je redatelj Igor Bezinović napravio istoimeni film koji je veliki pobjednik ovogodišnje Pule. "Kratki izlet" odnedavno se može pogledati i u kinima, a književna verzija dio je lektire. Pripovijetka je objavljena 1965. godine i smatra se svojevrsnim uvodom u prozu u trapericama, a njegovo je djelo savršena podloga za moderan i skoro hipsterski film koji je pokorio i puno veća imena u borbi za Zlatnu arenu na Pula filmskom festivalu.

Ne dao Bog većeg zla

Goran Tribuson prvo je napisao roman, a onda je njegova sestra, redateljica Snježana Tribuson snimila film. Goran je napisao i scenarij za ovaj hit koji prati odrastanje mladića Frule 60-ih i 70-ih godina. Roman (i film) puni su autobiografskih detalja (radnja se zbiva u Bjelovaru, rodnom gradu obitelji Tribuson), duhovitih dijaloga i anegdota, a radi se o pravom "coming of age" djelu. Za one koji nemaju vremena čitati film je savršena zamjena, ali i roman se svakako isplati pročitati.

Kino Lika

Dalibor Matanić šokirao je publiku filmom "Kino Lika" 2008. godine kojeg je napravio prema istoimenoj zbirci priča Damira Karakaša. Tragedija ponekad pomiješana s tragikomedijom, još začinjena naturalističkim elementima i pričama koje graniče s ludošću, sve je to "Kino Lika". O filmu se puno raspravljalo, ali ostaje zaključak da se radi o jednom od boljih domaćih ostvarenja. A i knjige Damira Karakaša već su odavno zauzele svoje mjesto među ljubiteljima dobre domaće proze.

Metastaze

Roman o zagrebačkim navijačima i njihovim underground životima šokirao je književnu javnost 2006. godine. Misterij dotad potpuno nepoznatog pisca Alena Bovića dodatno je osigurao medijsku prisutnost, da bi se ispostavilo kako se radi o pseudonimu Ive Balenovića. Knjiga je prozvana hrvatskim "Trainspottingom" (film je također snimljen prema istoimenom književnom predlošku Škota Irvinea Welsha), a Branko Schmidt snimio je film 2009. godine. U glavnim ulogama pojavili su se neponovljivi Rene Bitorajac kao Krpa, Frano Dijak kao Filip, Robert Ugrina kao Kizo i Rakan Rushaidat kao Dejo. Film je osvojio Zlatnu arenu za film u Puli, a 2017. vidjeli smo i prequel, "ZG1981", koji je kod publike bio jako popularan, iako nije toliko kvalitetan kao original. Inače, Balenović i Schmidt surađivali su na još jednom projektu - Ljudožder vegetarijanac, također knjizi koja se prebacila na veliko platno.

Što je muškarac bez brkova

Humoristični roman Ante Tomića bio je golemi hit među čitalačkom publikom, i još uvijek jest, iako je knjiga objavljena 2000. godine. Ali, to je bilo ništa prema filmu Hrvoja Hribara koji je u kina došao 2006. Romantična komedija sa Zrinkom Cvitešić i Leonom Lučevom u glavnim ulogama jedan je od najpopularnijih hrvatskih filmova.

Družba Pere Kvržice

Još jedan duet klasika; Mato Lovrak 1964. i Vladimir Tadej 1971. godine. Kultni dječji roman o društvu djece koja obnovi stari mlin dobio je dostojnu filmsku adaptaciju koju i danas vole mladi i stari. Film je bio Tadejev prvijenac, a u njemu glume Mladen Vasary, Predrag Vuković, Boris Vujović, Dubravka Dolovčak, Boris Dvornik...

star vibes

film

hrvatski film

domaći film

Osmi povjerenik

Kratki izlet

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter