Samo neka rima štima

Od crta lica koja vire iz kolica sve do jahanja ponija u kupaoni - ovo su najbesmisleniji stihovi domaćih hitova


Ines Madunić
13.06.2019.08:00
Od crta lica koja vire iz kolica sve do jahanja ponija u kupaoni - ovo su najbesmisleniji stihovi domaćih hitova
Ranko Šuvar/Cropix

sažeto

Imate li vi omiljenu pjesmu čiji stihovi nemaju smisla? Mi smo ih našli deset


Ines Madunić
13.06.2019.08:00

Sjećate li se grupe Connect? Onih par mladića koji su prije 15-ak godina imali neki veliki hit, snimili jednu pjesmu s Jelenom Rozgom i onda nestali u bespućima Zaprešića? Ne?
U svakom slučaju, nove generacije neće ostati zakinute za njihov glazbeni opus jer je najavljen njihov veliki povratak. Imaju i novu pjesmu čiji naziv još ne znamo, ali stihovi idu ovako: "Ona voli jahat me kao da sam pony, nekad u kuhinji, nekad u kupaoni".

Uzmite si trenutak da vam ti stihovi "sjednu", da se tako izrazimo, dakako ne slučajno.

Naprosto jedva čekamo da čujemo ovu pjesmu, zasigurno novi ljetni hit, a dotad smo se odlučili prisjetiti nekih dosta besmislenih stihova domaćih pjesama.

Magazin - Sijamski blizanci

Grupa Magazin mogla bi sama ispuniti cijeli ovaj popis, ali nećemo pretjerivati. Napisala ga je, dakako, Vjekoslava Huljić, a najbesmisleniji stihovi glase:

"Bila bi nam lijepa beba
Moje oči, a na tebe cijela
Pa da iz kolica vire crte tvoga lica"

Kad sam prvi put čula ovu pjesmu bilo je to na nekom javnom prostoru pa nisam čula ispočetka. Po boji glasa shvatila sam da se radi o Andreji Šušnjari, odnosno Magazinu, ali mi nije bilo jasno zašto su snimili toliko morbidnu pjesmu o bebi koja pada iz kolica?! Moj bed, nisam dobro čula, nisam pohvatala. Možda bi bilo bolje da nisam.

Kako to misliš, Vjekoslava, da iz kolica vire crte lica? Jasno mi je da želiš reći da će beba nalikovati na tog tipa, ali to smo već prošli u prethodnom stihu, mora li se to ponavljati? Je li postojala bolja opcija? Bolja rima od kolica/lica? Bolja pjesnička slika od lica koje viri iz kolica? Vjerojatno jest, ali mašta radi svašta.

U svakom slučaju, pjesma ima još par bisera, kao što je:

"Nekad sijamski blizanci
Sad smo na popravnom đaci
Tko će proć', a 'ko past godinu?"

Vječni hit.

Jole - Gavrani

Popularni Jole još uvijek voli nositi bijelu boju, ali znamo da može i bolje od toga, kao i bolje od nešto novije poskočice "Kad žene tulumare". A to je klasik "Gavrani". Pa kaže:

"Što to ptice, gavrani
Stalno vide u meni
Ja sam takav kakav sam
Tu na mojim granama
Nije mjesto vranama
Ljudi, bolje da sam sam"

Stvarno, što to ptice, gavrani, Jole? Ovo je možda najveći misterij hrvatske estrade.

Ako pretpostavimo da je autorica Vjekoslava Huljić željela iskoristiti ornitološke metafore, moramo se zapitati tko su gavrani, a tko vrane u ovoj priči? I ako je Jole na grani - a jest - koja je on ptica? Napadaju li ga gavrani i vrane ili ga samo nerviraju jer želi biti sam? Također, zanimljiva je slika Joleta koji u bijelom sjedi na drvetu, a oko njega se skupljaju gavrani i vrane. Ali, poantu još nismo shvatili.

Jelena Rozga - Nirvana

Kad smo već opet kod Vjekoslave Huljić, ne možemo ne spomenuti mizogine tekstove koje je napisala za Jelenu Rozgu.

Nirvana je pojam koji u budizmu označava "transcendentno stanje u kojem ne postoje patnja, želja niti svjesnost o sebi, a osoba je slobodna od utjecaja karme te kruga smrti i ponovnog rođenja" te se radi o ultimativnom cilju kojeg želi postići svaki budist.

Za Vjekoslavu i Jelenu, s druge strane, Nirvana je kad "opušteno čekam te sama". I to nije sve.

"Ma uđi k'o pobjednik na svoje
I uzmi što je tvoje, s dozvolom
Pa dođi k'o slavljenik na tortu
I uzmi mi ljepotu, napokon"

Nismo sigurni što bi Buda mislio o ovome, ali vjerojatno nije smatrao da su žene torte kojima treba uzeti ljepotu. Na mizoginost ovih stihova mnogi su se već osvrnuli, no pogledajmo malo i besmisao ovih riječi.

Dakle, tip bi trebao ući kao pobjednik... Na svoje i uzeti to isto, svoje, s dozvolom. Je li mu pustila da pobijedi onda, ili..? Također, ova torta i uzimanje ljepote nije posve jasno.

U svakom slučaju, Nirvana je zvučno ime za pjesmu, ali nema baš nikakve veze s njezinim još besmislenijim, da ne kažemo uvredljivim tekstom jer to i jest.

Tony Cetinski - Čovjek od leda

U dugačkoj karijeri imao je Tony Cetinski boljih i lošijih pjesama, manje ili više besmislenih, ali odlučili smo se za jednu - Čovjek od leda. Napisao ju je Nenad Ninčević, govori o tome kako je jednoj ljubavi došao kraj, kako ona odlazi, a on šuti. 

Naravno, radi se o zabavnoj pjesmi pa je ipak malo dramatičnije.

"Jastuci mirišu na noć
Sad i ja čujem poznat glas
Dobro jutro svima, kaže on
Ali ne znam da l' to vrijedi i za nas
Pitanje je stog, ako još se volimo

Čaj prolila si vruć
I bacaš na stol ključ
Kažeš, nećeš uć'
Na ova vrata nikad više

A ja, a ja, čovjek od leda
Ni glas, ni riječ onda kad treba
A u sebi kažem stoj
Puca kao staklo život moj
Život moj"

Prilično slikovito! Krenimo i ovdje od početka. Koji je točno miris noći? Kome pripada poznat glas? Možda radijskom spikeru. Tko je upalio radio? Možda ona, pa je uz emisiju pravila čaj.
Imamo i predivnu suprotnost, vrući čaj - ledeni Tony. Samo nije nam jasno zašto je šutio? Je li NJEGA polila vrućim čajem pa je čovjek bio u šoku? Ili se samo nije probudio.

Možda je Tony čovjek koji ujutro pije kavu. Znamo da ovisnici o kofeinu teško funkcioniraju prije prve šalice. Moramo reći, dosta nepravedno od djevojke koja je prolila čaj na rano jutro. Možda je trebala pričekati da Tony dođe do sebe pa onda krene u raspravu. Team Tony!

Lana Jurčević - Kim Kardashian

Lana je nekad bila najveća nada hrvatske estrade, ali u posljednjih nekoliko godina više je influencerica nego pjevačica. Svakog ljeta izbaci novu pjesmu, a prije tri godine pokušala je osvojiti estradu još jednom pjesmom "Kim Kardashian".

Pjesmu su napisali Marko Milanović Burky i Natko Smoljan, a spot je sniman u Parizu, gradu u kojem su nekoliko mjeseci tu istu Kim opljačkali i prijetili joj smrću dok su odnosili dijamante iz njezinog stana. Prigodno, zar ne?

U svakom slučaju, evo izbora stihova iz ovog hita:

"Ti si k'o Bugatti, ja k'o Maserati
Iza nas se diže prašina
Pored tebe sjajim k'o Vegas i Dubai
Ja sam tvoja Kim Kardashian"

...

"Zato dragi, ajde, budi moj bijeli Kanye
Nama bit će mrak i onda kada vani dan je
Šetamo se Parizom, praznimo svaki izlog
Prada, Gucci, Moschino, večerica pa vino
Onda idemo u Rio, London pa Tokio
Noću bit ćemo drveni k'o Pinokio
Zato zauvijek budi moj soundtrack
Odvedi me do zvijezda kao Star Trek"

Za početak, čini se kao da su autori htjeli napisati pjesmu prepunu aktualnih popkulturnih momenata, no oni bi ipak trebali imati nekog smisla. "Ti si k'o Bugatti, ja k'o Maserati" moderna je inačica "Amera i Rusa, korova i hibiskusa". Sintagma "bijeli Kanye" toliko je rasistička i uvredljiva da je fascinantno da je nekome to palo na pamet da stavi u pjesmu i bezbrižno pjeva u ljetnom hitu.

A odgovor na pitanje jesu li autori gledali Star Trek vjerujem da svi znamo.

Thompson - Zmija me za srce ugrizla

Još malo zooloških referenci. Marko Perković Thompson u pjesmi Katice Crnogorac opjevao je zmijin ugriz, nešto s čime su stanovnici Dalmatinske zagore itekako upoznati jer život je tamo težak. Još je teže kad je zmija karakterna osobina, a ne stvarna otrovnica koja će vas ugristi baš u trenutku kad u Domu zdravlja Imotski nestane seruma. Nebitno, Thompson je u ovom klasiku opjevao jednu tužnu situaciju. Barem mislimo.

"Gdje je moja ljubav nestala
Kose crne, duge rasplela
Kome oni divni nokti
Sreću toče sad u vodki
A usne joj šapću volim te"

U redu, krenimo u analizu otpočetka. Ljubav je nestala, to nam je jasno, rasplela je svoju dugu kosu, ok. Dolazimo do problematičnog dijela. Dakle, divni nokti toče sreću u vodki dok ona šapće "Volim te". Pomalo je nejasno toči li djevojka crne kose nekome vodku ili umače svoje lijepe nokte u vatrenu vodu? Sve dok nekom drugom, a ne Marku, govori kako ga voli, dakako.
Nema veze, ovdje smisao i ne treba tražiti nego samo pogledati spot koji je sam po sebi legendaran. Denim on denim uvijek je dobra ideja.

Maja Šuput - Ne lomi mi srce

Kraljica svadbi koja je nedavno i sama ušla u brak imala je nekoliko hitova posljednjih par godina, ali ne objavljuje ih često. Njoj to ni ne treba, dovoljno zarađuje od svadbi, bukirana je cijelu godinu, a slobodno vrijeme radije provodi na putovanjima nego u studiju. Ne krivimo je. No, jednu pjesmu smo zapamtili, a to je - Ne lomi mi srce.

"Ne lomi mi srce
Lomi mi krevet
Lomi čaše jer me voliš
Koliko me ljubiš da modrice praviš
I usne voliš

A ja lomim te jako
Lomim te u struku
Uzalud bježim kad usne tebi vuku"

Opet, zašto je potrebno glorificirati modrice? Možemo li naučiti muškarce da budu nježni i da nauče izražavati svoje osjećaje umjesto da im uporno govorimo kako volimo masnice? Ljubavni ugrizi nisu bili zabavni ni u 1. srednje, a kamoli kasnije.

Također, može li Maja zamoliti svog momka da ne lomi ništa? Realno, kreveti su skupi, ali čak i ako imate novca kao Šuput, dosta je nezgodno živjeti s polomljenim krevetom.
Da, naravno da nam je jasno da se radi o seksu, ali ipak. Lomovi srca, kreveta, struka, modrice... Da malo uđemo u patetiku: Where is the love?

Hladno pivo - Pitala si me

Nisu ni alternativci imuni, ne brinite. Jasno nam je da je Mile Kekin htio napisati netipičnu ljubavnu pjesmu koja će usput biti i kritika suvremenog društva, ali nekako... Nešto ne štima. Ok, na početku kaže kako nema šanse da s njezinim IMENOM radi rime, što je u redu, ali ostatak pjesme je također posvećen toj ženi.

"Ova pjesma o tebi
koja si mi sve na svijetu
Ovaj pokušaj
da kažem neizrecivo
Nikad se neće naći
na nekom CD-u
Imati naslov,
cijenu i barkod"

Ali, "Pitala si me" zapravo se našla na CD-u, albumu Knjiga žalbe iz 2007. godine, ima svoj naslov, cijenu i barkod. Zašto daje obećanje koje ne može ispuniti, štoviše, krši ga samo 15-ak sekundi poslije?

Nema veze, pokušali su.

Vatra - Tango

Ah, Vatra, bend koji se ne može odlučiti jesu li rokeri ili žele nastupati na Ultri. Predvođeni Ivanom Dečakom, alternativcem iz Virovitice koji već 20 godina nosi kožne narukvice i koristi gel za kosu, osvojili su hrvatski radijski eter pjesmom Tango 2015. godine. Nema šanse da niste čuli ovaj refren:

"Samo mi stani na prste, odgrizi mi usne
Gorko, slatko, kao tango
Crno i crveno, stani mi na prste
Odgrizi mi usne"

Dakle, stani mi na prste i odgrizi mi usne, zar biste zaista to rekli nekome koga volite?

Imamo jedno pitanje za autora teksta, već spomenutog Ivana Dečaka: Tko te povrijedio, Ivane? Zašto voliš da ti se nanosi bol? Jesi li o tome razgovarao s Majom Šuput jer čini se kao da biste imali dosta zajedničkih tema. Vidjet ćemo kako će Tango funkcionirati na Ultri, tamo bi neki posjetitelji pod utjecajem raznih supstanci mogli doći do srži ovih stihova i shvatiti ih u potpunosti.

Maja Šuput

Jelena Rozga

Lana Jurčević

Tony Cetinski

magazin

Jole

domaća glazba

zabavna glazba

Ivan Dečak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter