Najbizarniji tip u Hollywoodu

Od bivše zaručnice tražio je zamrznute embrije 'jer zaslužuju živjeti', a sad je snimio propagandni film koji zagovara zabranu pobačaja


Ines Madunić
15.01.2019.08:00
Od bivše zaručnice tražio je zamrznute embrije 'jer zaslužuju živjeti', a sad je snimio propagandni film koji zagovara zabranu pobačaja
Profimedia

sažeto

Nick Loeb široj javnosti postao je poznat kao zaručnik Sofije Vergare, ali nakon toga sve drugo je jako čudno


Ines Madunić
15.01.2019.08:00

Ime Nick Loeb možda vam na prvu ne zvuči poznato, ali kad vam kažemo da se radi o tipu koji je od Sofije Vergare na sudu tražio pravo da raspolaže njihovim zamrznutim embrijima nakon što su prekinuli, vjerojatno ćete znati o kome je riječ.

Njujorški producent i biznismen koji nerijetko glumi u svojim filmskim uracima (kojih nema mnogo, točnije tri ih je) s Vergarom je u vezi bio četiri godine, a u tom vremenu njih su dvoje stvorili dva embrija in vitro oplodnjom koja se čuvaju u klinici u Los Angelesu.

Par je htio imati djecu pa su zamrznuli embrije za svaki slučaj, a pritom su i potpisali ugovor prema kojem ih nijedno od njih ne smije koristiti bez dopuštenja onog drugog.

Međutim, Loeb je odlučio da želi djecu, i to baš Sofijinu, pa je prvi korak bio članak koji je objavio u New York Timesu u kojem je zavapio: "Daj im pravo na život!" Zatim je podignuo tužbu protiv glumice u Kaliforniji, nadajući se da će nekako uspjeti zaobići potpisani ugovor između njih dvoje. Godinu dana kasnije, kad je shvatio da od toga ništa, odustao je od tužbe, ali već idući dan Vergara je dobila iznenađenje.

Profimedia

Tužba u državi Louisiani koju nije podignuo Loeb, nego izvjesni opunomoćenik Christian Charbonnet, pro life odvjetnik koji je zastupao embrije nazvane Emma i Isabella.

Argument je bio da Vergara "zanemaruje" svoje embrije jer ih drži zamrznutima te da bi oni trebali imati pravo roditi se preko surogat majke te uživati u nasljedstvu koje je za njih pripremljeno. Loeb je, inače, član jedne od najbogatijih njujorških obitelji.

Tužbu u Louisiani podignuo je iz samo jednog razloga - ta država jedina u SAD-u ima posebna prava za embrije.

No, ni taj plan nije upalio jer je sud odlučio da ne može odlučivati o embrijima koji su stvoreni u Kaliforniji, a ne u Louisiani.

I tako je propala jedna od najbizarnijih tužbi u Hollywoodu. A na saslušanjima se saznalo tek koliko je Loeb bio loš dečko i zaručnik.

Priložio je jedno pismo koje joj je poslao, u kojem nabraja što mu sve smeta kod nje. Između ostalog, to je bilo pričanje španjolskog jezika - Sofijinog materinjeg, s obzirom na to da je rođena u Kolumbiji.

"Ne mislim da je u redu i neću više trpjeti kad pričaš španjolski pored mene, pogotovo kad smo u društvu s drugim ljudima. Ne samo da je nepristojno, neukusno je. A to što me ti ponižavaš i sramotiš pred drugima - to se više neće događati", napisao joj je.

Loeb je cijele prošle godine radio na tajnom projektu, filmu "Roe v. Wade", koji će premijeru imati ovog vikenda na skupu pro life udruga. Film se bavi istoimenim slučajem koji je doveo do odluke Vrhovnog suda da je pobačaj legaliziran u SAD-u 1973. godine. U njegovom filmu tvrdi se kako je cijeli slučaj bio "zavjera" te se bavi i aktualnim slučajem Bretta Kavanaugha, Trumpovog ultrakonzervativnog nedavno izabranog suca Vrhovnog suda, od kojeg se očekuje da poništi odluku iz 1973.

Loeb kaže da je snimanje bilo otežano jer nitko nije htio glumiti u pro life filmu, iako je istina da se radi o propagandnom filmu koji zagovara kriminalizaciju pobačaja. Loeb je producent, koscenarist i koredatelj, a sudeći prema traileru nekako sumnjamo da će film doživjeti uspjeh izvan pro life kruga konzervativne Amerike.

filmski festival

Sofia Vergara

tužbe

Pro Life

Roe v. Wade

Nick Loeb

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter