Predstavljamo novu senzaciju: Metaklapa

'Obožavamo heavy metal, a najveći izazov nam je pjesme Iron Maidena otpjevati u klapskom četveroglasu'


Ines Madunić
14.07.2018.12:30
'Obožavamo heavy metal, a najveći izazov nam je pjesme Iron Maidena otpjevati u klapskom četveroglasu'
Promo

sažeto

Pet dečki koji vole pjevati odlučili su osnovati klapu s nešto drugačijim repertoarom - pjevaju samo Maidene a capella


Ines Madunić
14.07.2018.12:30

Fanovi Iron Maidena već se naveliko nabrijavaju za njihov zagrebački koncert u Areni 24. srpnja. A dok već preslušavate sve stvari kako biste još jednom osjetili svu snagu najvećeg metal benda, vrijeme je za nešto sasvim novo.

Iron Maiden klapu.

Možda vam na prvu zvuči čudno, ali dajte priliku ovoj petorici mladića koji jednako strastveno vole metal i klapsko pjevanje.

Sve je počelo jedne tople, ljetne splitske noći - kao i mnoge dobre priče.

Davor i Boris Capković, Dino Demicheli, Tonko Podrug i Matej Pavlić na splitskim su se ulicama družili i u dobrom rasploženju odlučili zapjevati. Izbor je pao na "Fear of the Dark", a pjevali su a capella, i to u klapskom četveroglasu.

Nevjerojatnu izvedbu uglavnom pjevačkih amatera slučajno je čuo glazbeni menadžer Jochen Kühling, inače menadžer njemačko-britanske izdavačke kuće Run United i potpuno se oduševio.

Uskoro su dečki odlučili formalizirati svoje dvije ljubavi i osnovali su Metaklapu. Ne, ne Metalklapu - meta.

"Neko smo se vrijeme mislili oko imena jer smo svi u prvom redu branitelji izvorne klapske pjesme. Ovo nije klapa u tom izvornom smislu, ali smo ipak htjeli da oni koji nas čuju dobiju naznaku korijena iz kojeg smo potekli. Tu prvenstveno mislimo na ljude izvan Hrvatske koji možda nisu čuli za klapu i klapsku pjesmu. U tom razmišljanju jednoj od naših, nazvat ćemo ih pridruženih članica, lukavo je pala na pamet igra riječi u kojoj prefiks meta-  asocira na metal, ali primarno znači nešto što je iza ili izvan. Kao u metafizici. To bi bila klapa koja je doslovno otišla iza klasičnih okvira i više nije samo klapa već zajedno s metalom tvori glazbeni crossover koji točno definira ovo čime se bavimo", kažu.

Momci su dosad svojim verzijama hitova kao što su "Brave New World", "The Evil That Men Do" i "Wasted Years" oduševili malobrojnu publiku koja ih je čula, ali to je tek početak. Jer među njima je i Michael Schuh, čelnik njemačke glazbene agencije Solar Penguin, koji ih što prije želi dovesti pred njemačku publiku.

"Naš se menadžment i producentski tim sastoji od ekipe iz Hrvatske (Marko Matijević Sekul), Slovenije (Žarko Pak) i Njemačke (Jochen Kuhling). Kao i mi, veliki su zaljubljenici i u metal ali i u ideju njegovanja izvornih oblika glazbe. Kad su čuli našu verziju pjesme Fear of the dark, sve se poklopilo. Njihova vizija o ovom projektu i  trud koji ulažu da ovo zaživi i u obliku albuma nam je velika potpora i nadamo se da ćemo što prije snimiti  pjesme na kojima trenutno radimo", rekli su nam dečki, koji će iduće godine nastupati i na nekim metal festivalima u Njemačkoj i ostatku Europe. Prvi domaći nastup imaju u srpnju u Hrvatskom narodno kazalištu na jednoj međunarodnoj manifestaciji, a nadaju se da će se i u Hrvatskoj uskoro pojaviti neki metal festivali jer im je pjevanje uživo veliki izazov. 

Što se tiče "prevođenja" pjesama Iron Maidena u klapsku, to im ide gotovo prirodno. 

"Maideni su poznati baš po razvijenim melodijama, ne samo vokalnima pa i nije toliko teško. Problematičan dio jest smisleno složiti širok raspon tih melodija u klapski četveroglas-pjevane melodije često se pojavljuju unutar raspona od jedne oktave, što je prilično izazovno za ukalupiti i otpjevati na klapski način. Dodatan problem je što je Bruce Dickinson jedan od najmoćnijih metal pjevača uopće, a i šire, i njegovu je vokalnu snagu i karakter nemoguće vjerno reproducirati. Nastojimo stoga pomiriti ta dva svijeta – razuzdane, ritmične, široke i moćne melodije Iron Maidena staviti u okvir, tj. kontekst klapske terce te gustog i sonornog klapskog četveroglasa", rekli su nam. 

Na tome svakako neće stati jer na svakoj probi smisle neku novu pjesmu koju bi mogli obraditi, a najavljuju i suradnje s nekim domaćim metal bendovima - ali, o tome ćemo sve saznati na vrijeme, obećaju. 

glazba

klapa

Iron Maiden

Metaklapa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter