NEGATIVCI IZ SAPUNICA KOJE PAMTIMO I DANAS

Obožavali smo zlobni smijeh Paole Bracho, a Amparo će nam zauvijek ostati pojam savršene zlice


100posto
14.09.2018.14:00
Obožavali smo zlobni smijeh Paole Bracho, a Amparo će nam zauvijek ostati pojam savršene zlice
Promo

sažeto

Ne možemo ne obožavati zloban smijeh Paole Bracho, odnosno Otimačice


100posto
14.09.2018.14:00

Početkom 90-ih televizijskim eterom zavladale su serije koje su nas prikovale za male ekrane i uglavnom dolazile iz Meksika. Pravo oduševljenje izazvala je prva domaća sapunica "Zabranjena ljubav" o kojoj se priča i danas, deset godina nakon prestanka emitiranja. Na RTL 16. rujna dolazi nova dramska serija "Pogrešan čovjek" koja će sigurno osvojiti srca gledatelja.

Dramske serije, telenovele, najčešće volimo zbog glavnih protagonista. S njima se poistovjećujemo, za njih navijamo. No, zapravo, oni nisu razlog zašto se toliko duboko uvlačimo u imaginarne svjetove i svaki dan palimo televizor u isto vrijeme da puni iščekivanja vidimo što će se sljedeće dogoditi.

Glavni likovi uglavnom su jednodimenzionalni - dobri, lijepi i skromni. Likovi koji unose nemir u njihov život, koji stvaraju razdor, čije pakosti i zlobe vode radnju pravi su pokretači narativa.

Možda se to tako na prvu ne čini, ali prave zvijezde sapunica su negativci. Nabrojili smo neke koje smo obožavali mrziti.

Alexis (Dinastija)

"Dinastija" je globalno popularna američka telenovela koja se originalno emitirala od 1981. do 1989. godine. Serija je bila toliko omiljena da je doživjela remakeove i spin-off serije, a iznimno je popularna bila i na prostorima bivše Jugoslavije. No vjerojatno se ništa od toga ne bi dogodilo da scenaristi u drugoj sezoni nisu uveli lik Alexis Carrington, jednog od najiskonskijih negativaca u serijama ikada.

Promo

Naime, serija prati život članova obitelji Carrington, naftnih tajkuna iz Denvera. U prvoj sezoni prikazan je život Krystle Carrington (Linda Evans), bivše tajnice i nove supruge naftnog magnata Blakea Carringtona (John Forsythe). Alexis, bivša Blakeova supruga, pojavila se u prvoj epizodi druge sezone nazvanoj "Enter Alexis". Glumila ju je velika britanska glumica Joan Collins, a Alexis je u sljedećim sezonama unosila nered i vukla cijelu priču.

Kerem (Tisuću i jedna noć)

"Tisuću i jedna noć" prva je turska serija koja se prikazivala u Hrvatskoj i koja je potpuno neočekivano postala nevjerojatno popularna. Čak toliko da je jednu epizodu 2. studenog pred malim ekranima gledalo nevjerojatnih milijun ljudi. Serija prati ljubavnu priču Šeherezade (Bergüzar Korel) i Onura (Halit Ergenç), arhitektice i vlasnika građevinske kompanije.

Promo

Serija nema klasičnog negativca, barem ne u smislu zlica iz meksičkih telenovela. No najbliže tome je lik Kerema (Tardu Flordun), Onurova poslovnog partnera koji je također zaluđen Šeherezadom i zbog kojeg je ljubavna priča za koju smo svi navijali bila dodatno zakomplicirana.

Mahidevran (Sulejman Veličanstveni)

Serija "Sulejman Veličanstveni", u originalu "Muhteşem Yüzyıl", na hrvatskom tržištu pojavila se nakon što je "Tisuću i jedna noć" otvorila vrata turskim serijama te se samo nadovezala na njezin uspjeh. Riječ je o najambicioznijem turskom televizijskom pothvatu i serija se zaista bitno razlikuje od ostalih na popisu. Smještena je u najraskošnije vrijeme osmanske povijesti i prati sultana Sulejmana (Halit Ergenç) koji je naumio stvoriti carstvo veće od onog Aleksandra Velikog.

Promo

Serijal je ipak fiktivan te je radnja snažnije usmjerena na ljubavi i dvorske intrige nego na povijesne fakte i ratna osvajanja. U središtu je lik sultanove žene Hurem (Meryem Uzerli), a glavni negativac je njezina suparnica, sultanova prva žena i majka njegova prvog djeteta Mahidevran (Nur Fettahoğlu). Bolesna od ljubomore, Mahidevran spletkari protiv Hurem, no to joj se, unatoč privremenim uspjesima, redovito obija o glavu.

Zlatko Fijan (Zabranjena ljubav)

"Zabranjena ljubav" bila je prva domaća sapunica i jedan od prvih produkcijskih projekata RTL-a Hrvatska. Usput, RTL će ove jeseni emitirati svoju novu seriju, "Pogrešan čovjek", za koju kažu da je najveći produkcijski projekt te kuće dosad. Kultna "Zabranjena ljubav" emitirala se od listopada 2004. do siječnja 2008. godine i prometnula je nekoliko dotad potpuno nepoznatih lica do medijskih zvijezda.

Promo

Snimljen je golem broj od 805 epizoda pa je serijom, koja je počela kao priča o ljubavi blizanke i blizanca razdvojenih pri rođenju, prodefiliralo mnoštvo različitih likova, od kojih su se mnogi izmjenjivali u ulogama negativaca i pozitivaca. Najiskonskiji negativac serije bio je Zlatko Fijan (Mirsad Tuka) koji se u seriji pojavio u drugoj sezoni. Fijan je bio beskrupulozan tip koji se obogatio u braku sa slijepom, ali imućnom djevojkom koju je kasnije strpao u sanatorij, a odium gledatelja uglavnom je zasluživao neprestanim spletkarenjem, prevarama i mutnim poslovima.

Fatima (Esmeralda)

"Esmeralda" je bila jedna od najpopularnijih meksičkih telenovela koje su se emitirale u Hrvatskoj. Serija je prvi put emitirana 1997. godine i zapravo je remake poznate venecuelanske serije iz sedamdesetih godina. Snimljeno je ukupno 137 epizoda, a zaplet se vrti oko ljubavi slijepe ljepotice Esmeralde (Leticia Calderón) s "pogrešne strane tračnica" i sina lokalnog bogataša Josea Armanda.

Promo

Sve se zakomplicira kada se ispostavi da su Esmeralda i Jose Armando (Fernando Colunga) zamijenjeni pri rođenju, a najviše im je problema stvarala Fatima (Laura Zapata), koja je dobar dio serije provela pokušavajući spojiti Armanda sa svojom kćeri Gracielom. Motiv joj je, naravno, bilo nasljedstvo Josea Armanda.

Amparo (Marisol)

Još jedna meksička serija koja je kod nas bila iznimno popularna devedesetih godina, "Marisol" je, zanimljivo, također remake jedne venecuelanske serije iz sedamdesetih. Serija prati isprva tužnu sudbinu djevojke Marisol (Erika Buenfil) koja je u djetinjstvu, u nesreći sa slomljenim zrcalom, dobila veliki ožiljak na licu. Osim toga, umrla joj je i majka te Marisol mora prodavati papirnato cvijeće kako bi zaradila za život.

Promo

Naravno, postoji i jedna velika tajna - Marisol je unuka bogataša Don Alonsa (Aarón Hernán). Njegov unuk koji, pogađate, nije njegov biološki unuk Jose Andres (Eduardo Santamarina) zaljubljuje se u Marisol te bi njezina patnja tu mogla stati. No na putu velike ljubavi stoji majka Josea Andresa, Amparo (Claudia Islas), koja je spremna ići toliko daleko da pokuša ubiti Marisol.

Paola Bracho (Otimačica)

"Otimačica" ili "La usurpadora" još je jedna meksička telenovela s kraja devedesetih koja je kod nas bila nevjerojatno popularna. Seriju nosi Gabriela Spanic, koja je u "Otimačici" utjelovila heroinu Paolinu i glavnu negativku Paolu. Naime, Paola i Paolina su blizanke razdvojene pri rođenju.

Promo

Dvadeset i nešto godina kasnije Paola je razmažena i ohola žena bogataša Carlosa Daniela Bracha (Fernando Colunga), a Paolina živi u neimaštini i nesretna je u ljubavi. Kada se slučajno sretnu, Paola dođe na pokvaren plan da je Paolina zamijeni kod kuće dok ona lumpuje po svijetu sa svojim ljubavnikom. Iako moralna Paolina to odbije, tu, naravno, nije kraj priče.

sapunice

telenovela

esmeralda

Hurem

meksičke sapunice

marisol

Otimačica

Amparo

Šeherezada

Paola Bracho

newsletter

Prijavite se na Newsletter