Mile Kekin u misiji obrane razuma

'Obitelj smo zaštitili Ustavom, a onda su te zaštićene obitelji nakon referenduma zbrisale u neke druge zemlje. Spiskali smo 40 milijuna kuna na totalnu glupost'


Ines Madunić
20.11.2018.10:40
'Obitelj smo zaštitili Ustavom, a onda su te zaštićene obitelji nakon referenduma zbrisale u neke druge zemlje. Spiskali smo 40 milijuna kuna na totalnu glupost'
Roberto Pavić

sažeto

Frontmen Hladnog piva bez dlake na jeziku o ekologiji, razumu i strahu na Balkanu, novom albumu i koncertima


Ines Madunić
20.11.2018.10:40

Hladno pivo ove godine obilježilo je 30 godina rada, a prije tri godine objavili su album "Dani zatvorenih vrata". Od pankera iz Gajnica sve do ozbiljne gospode koja nastupa u Areni Zagreb (2011.) i dvije večeri zaredom puni Dom sportova (2018.), danas je to bend koji je konstanta za mnoge generacije. I još uvijek su dobri.

Iduća prilika za vidjeti Pivo Zagrepčanima je Pozitivan koncert, koji će se održati 14. put, ove godine u Domu sportova i to dva dana.

"Nama će ovo biti treći put na Pozitivcu. Sjećam se kad smo prvi put svirali, bili smo u Tvornici kulture koja je bila krcata. Tad sam prvi put bacao prezervative u publiku, to je izazvalo opće oduševljenje. Bilo mi je drago da mladi vole uživati u sigurnom seksu, haha! Bio je to jedan skroman festival tada, samo domaći bendovi, a ove godine dolaze i Editorsi. Mi sviramo drugi dan sa super bendovima: Pips, Chips&Videoclips, odlični M.O.R.T. i Ischariotzcky, oni me baš zanimaju. Prije 15 godina bilo je puno više strahova i nesigurnosti oko teme AIDS-a, manje se pričalo o tome. Drago mi je da se kroz obrazovanje i ovakve kampanje ipak nešto promijenilo", rekao nam je Mile Kekin.

A koliko je on sazrio u proteklom vremenu?

Danas je obiteljski čovjek koji snima konceptualne albume i više ga zanima problematika ekologije i obrazovanja nego svakodnevna politika. Od toga se, kaže, maknuo koliko je mogao.

"Teško mi je procijeniti vlastitu zrelost. Uvijek sam glasno govorio i radio stvari za koje sam smatrao da su ispravne. Mislim da svatko od nas u svojoj profesiji treba na neki način doprinijeti promoviranju zdravog razuma, a ne dopuštati da nas vode tuđe niske strasti i frustracije. Ako društvo postane razumnije, mislim da ćemo svi prosperirati. Manipulacija strahom je glavno oruđe vlasti u zemljama Balkana, točno se zna kad treba podgrijati strasti tako da se taj razum zamagli", rekao nam je Kekin.

Zbog njegovih ispada razuma u medijima, protiv referenduma u organizaciji uimeobiteljaša i za reformu obrazovanja, nerijetko je bio napadan u nekim opskurnim, desničarskim medijima, no to ga ne dira previše.

"To je, jednostavno, jedna od mračnih strana ove informatičke ere u kojoj živimo, a napadaju sve koji se usude ili pokušaju nešto reći. Čim neki pripadnik racionalne manjine postane preglasan i postavljati suvisla pitanje i u sveopćoj histeriji pozivati na razum, krenu lajati bijesni psi kanalizacijskih portala. Dobar je primjer za to referendum o braku kad smo spiskali 40 milijuna kuna za promjenu Ustava da bismo definirali brak kao vezu muškarca i žene. Čovjek se zapita zašto je toliko ustavno zaštićenih obitelji nakon 2013. zbrisalo u zemlje u kojima su potpuno nezaštićene Ustavom. Spiskali smo toliko novaca na totalnu glupost. Za te smo pare mogli obnoviti neke škole, vrtiće i bolnice i možda na taj način prije zadržati neke ljude i obitelji u zemlji. Ali, čim kreneš pitati takve stvari uzmu te na nišan trupe za ocrnjivanje", kaže.

O nekim aktualnim temama vrlo je sažet, ali nipošto površan. O temi histerije koja se polako, ali sigurno diže oko migranata u Hrvatskoj, jednostavno zaključuje kako "nema tih migranata koji državi mogu nanijeti štetu kao HDZ pa se uopće ne bojim".

No, kad počnemo pričati o ekologiji i klimatskim promjenama, ponovno smo na istoj temi.

"Nismo ni svjesni posljedica koje ćemo imati zbog klimatskih promjena, i to puno brže nego što smo mislili. Npr. migrantski val koji sad imamo bit će nula u usporedbi s onim koji bi se mogao dogoditi ako milijuni ostanu bez mogućnosti da se bave poljoprivredom upravo zbog tih promjena. Nažalost, kod nas se o tome uopće ne razmišlja na takav način. Zagreb je jedina metropola Europske unije koja nije uspjela suvislo riješiti problem odlaganja otpada. To su sve stvari koje ćemo ostaviti svojoj djeci da ih rješavaju. Mi o tim problemima raspravljamo samo kratkoročno, najviše na rok od 4 godine - važno je tko će koga više ocrniti i tako dobiti izbore. Taj klijentelistički sustav na lokalnoj se razini svodi samo na to hoće li nakon izbora tvoj ili moj sin dobiti posao u općini. I to je jedina razlika dvije različite političke opcije", zaključuje.

Kao čovjek koji je na glazbenoj sceni već 30 godina, Mile je iznenađujuće iskren kad govori o stvarima koje je u karijeri radio, ali mu nisu bile drage.

"U jednom trenutku nastupali smo po tim ogromnim dvoranama, a da bismo to mogli izvesti bez da završimo u minusu našli smo se na odjelima povrća i voća, među nekim gajbama reklamirali sponzora gdje se nisam baš osjećao ugodno", kaže Kekin. Dodaje i kako je usprkos svemu danas svjestan da je ostvario sve snove koje je imao kao 20-godišnjak.

"Ne mogu se zamisliti u nekoj drugoj profesiji ali ako ću u jednom trenutku morati veće umjetničke ili svjetonazorske kompromise, odustat ću od bavljenja glazbom. Zasad mogu raditi po svojim pravilima, a to je ono što sam uvijek htio", kaže Kekin.

Upravo zato ne odustaje od koncepta albuma, iako se mnogi kolege - kao i glazbena industrija, zapravo - okreće izbacivanju singlova. Kekin je nedavno objavio drugi solo album, "Kuća bez krova", na kojem je radio tri godine.

"Danas, kad za sebe mogu reći da sam već stariji izvođač, teško se prilagođavam novom načinu rada. Moram prvo znati u kojem smjeru želim ići prije nego što ju počnem raditi na albumu. Kao što vjerojatno nikad neću biti Instagram zvijezda jer ne razumijem kako to funkcionira, tako nikad neću shvatiti kako možeš raditi singl po singl. Meni je bitno da to bude album kao i oni kakve sam i ja slušao kad sam počinjao. Kuća bez krova je trebala zvučati kao da je davno snimljena zato sam cijeli album i snimao na magnetofonskoj traci, da dobijem taj vintage zvuk", kaže Kekin.

Mahom pozitivne kritike dočekale su "Kuću bez krova", koju će Kekin s bendom promovirati u Vintageu 29. studenog, a u srijedu, 21. studenog održat će i akustičnu promociju u Rockmarku.

Solo album snimio je, kaže, jer je ponovno htio redefinirati samoga sebe i iznenaditi publiku, izaći iz okvira.

"Htio sam napraviti nešto što se od mene neće očekivati. Nakon što smo objavili 'Dane zatvorenih vrata' sam se opet zasitio uloge 'angažiranog pankera'. Nemam ništa protiv toga, ali htio sam pjevati o nekim intimnim stvarima i to zapakirati muzički drugačije nego što to Hladno pivo čini", kaže Kekin, dodajući da je "Kuća bez krova" zamišljena kao tzv. svirani film, koji prati odrastanje i sazrijevanje glavnog lika kroz deset pjesama ili deset scena.

No, u tom odmicanju od uloge "angažiranog pankera" opet se nekako u njoj našao.

Singlove "Reno 4", "Atlas" i "Takav par" već ste sigurno čuli, a veliku prašinu podignuo je duet s Bajagom, "Atlantida".

"Iskreno, Bajaga me zeznuo", kroz smijeh govori Mile. Pjesma je, kako nam je rekao, već bila snimljena kad se dogodio "incident" u Karlovcu, odnosno kad su organizatori Dana piva otkazali suradnju Bajagi zbog prosvjeda branitelja, a onda pokušali bukirati Hladno pivo kao zamjenu. Oni na to, jasno, nisu pristali.

"Kad se to već dogodilo, zaključio sam da mi svemir šalje znakove i odlučio sam nazvati Bajagu. Njemu se svidjela pjesma i tako smo od već snimljene pjesme napravili duet. Mislim da ta pjesma sigurno ne bi izazvala toliko pažnje da je nismo snimili zajedno", iskreno će Mile.

A kako to zvuči uživo, zagrebačka će publika saznati uskoro - u Rockmarku 21. studenog i u Vintageu 29. studenog, dok obožavatelji Piva čekaju drugi dan Pozitivnog koncerta, 1. prosinca.

Scena intervju

Hladno Pivo

Mile Kekin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter