Ona je najveća hrvatska YouTube zvijezda

'Nekad zaradim pet prosječnih plaća, nekad ništa. Seks nije škakljiva tema, to rade i oni koji imaju 12, 13 godina, a s 16 je to kao dobar dan'


Barbara Marinović
21.11.2018.10:25
'Nekad zaradim pet prosječnih plaća, nekad ništa. Seks nije škakljiva tema, to rade i oni koji imaju 12, 13 godina, a s 16 je to kao dobar dan'
Foto: Instagram

sažeto

Nika Ilčić djevojka je zrela za svoje godine, kreativna i organizirana pa ne čudi veliki uspjeh koji je postigla tako mlada! Ovih dana objavila je i rasprodala knjigu 'Planet Nika - Tajna mog uspjeha'


Barbara Marinović
21.11.2018.10:25

Kada netko objavi knjigu, i rasproda je istog trena - jasno je da doživljava ogroman uspjeh. A kad k tome pridodate činjenicu da se radi o 17-godišnjoj djevojci, uspjeh je time veći. Tijekom dogovaranja za intervju s mladom YouTube zvijezdom Nikom Ilčić postalo je jasno zašto je rasprodala knjigu, a na društvenim mrežama sagradila mali carstvo (iako ga ona ne želi tako nazvati, op.a.).

Posramile bi se mnoge starije i poznatije zvijezde Nikine organiziranosti, brzine i neposrednosti te zdravog načina razmišljanja. Ona za sve to 'krivi' svoju mamu, koja joj je velika podrška u svemu. Njezina knjiga 'Planet Nika - Tajna mog uspjeha' stvorila je redove na Interliberu, knjiga je rasprodana vrlo brzo, a obožavatelji su jedva čekali da im Ilčić da autogram. Sve to ona vrlo rado radi i dobro se nosi sa situacijom koja joj se dogodila - naime, nije ni sanjala prije par godina da će doživjeti baš toliki uspjeh na društvenim mrežama. Kako je sve počelo, tko joj pomaže, koliko zarađuje, koji video joj je bilo najteže snimiti... Sve to otkrila je Nika Ilčić u velikom intervjuu za 100posto.

Nemate ni 18 godina, no izgradili ste malo carstvo na društvenim mrežama. Preko 200 tisuća subscribeova na YouTubeu, kakva je situacija na ostalim društvenim mrežama?

Ne bih se usudila reći da je ovo malo carstvo jer u usporedbi s ostalim YouTuberima u regiji, a i šire sam mala beba, ali da, nije nemala brojka, kada se zbroji i Instagram sa 170 tisuća pratitelja, dođemo do lijepe brojke.

Kada ste se odlučili baviti ovim poslom? Prvi video pustili ste 2015.? Kakav je bio, o čemu se radilo?

Ustvari, nisam se odlučila baviti ovim poslom kada sam počinjala jer mi posao s 14 godina nije bio ni u peti. Sve što sam radila tada je bio hobi i zafrkancija, posao je postao nedavno i više nije zafrkancija, sada je jako ozbiljno. Moj prvi video je na mom starom kanalu i molit ću da ne pričam o čemu je bio, jer osim što je bio grozan, zaboravila sam šifru od tog kanala i taj video putuje bespućima interneta, pa bi ga lako mnogi mogli pronaći po ključnim riječima, što bi bilo pogubno za moj ego (smijeh).

Jeste li očekivali ovakav uspjeh na društvenim mrežama? Kako biste ocijenili influencersku scenu u Hrvatskoj? Zaostaje li u odnosu na svjetsku scenu? Koja imena biste možda istaknuli?

Nisam, iskreno, iako sam još davne 2014. imala oko 15000 pratitelja na društvenoj mreži ask.fm, nisam ni sanjala da ću dostići 100 000, a kamoli preko 300 000, danas kada se okrenem oko sebe, sve što mi se trenutno događa čini mi se nestvarno. Influencerska scena u Hrvatskoj je još mlada za razliku od ostatka svijeta jer općepoznato je da mi kasnimo nekoliko godina za tehnologijom, digitalizacijom, modernizacijom, tako da se još tražimo i pokušavamo se posložiti, za sada nam sve ide super i mislim da ćemo izrasti u respektabilnu zajednicu. Ne bih isticala nikoga posebno, skoro sve poznajem i družimo se, no kako smo mi na Balkanu skloni dramama, a i internet i društvene mreže su opasno oružje, da slučajno nekog ne zakinem pa da me ne razapnu po Instagramu ili YouTubeu (smijeh).

Kako izgleda cijeli proces - od ideje od montiranja, koliko vremena ode na pripremu videa za YouTube?

Proces je vrlo jednostavan - u teoriji, u praksi je jako kompliciran, a pogotovo za mene koja sam em lijena, em pola toga ne znam. Nekada se pitam kako sam uopće došla do ovdje kada mi je editiranje videa na razini djeteta u prvom razredu, a i sad vidim da mi ni snimanje bez stativa nije jača strana. No, kada dobijem ideju, ili kada mi pratitelji nešto predlože krene snimanje, moram naglasiti da ako radimo video u suradnji sa sponzorom onda se prije toga pripremi kostur scenarija koji uglavnom mama pripremi jer ona to bolje zna od mene, nakon odobrenja scenarija krećemo sa snimanjem, zatim materijal prebacujemo na platformu s koje će ih skinuti naš Hrvoje koji živi van Zagreba, a odlično nam radi editiranje. Kada on sredi video, vraća ga na tu platformu da ga mi skinemo na naš kompjuter i onda se uploada na YouTube, link šaljemo klijentu na odobrenje i kada klijent odobri video, stavljamo ga na javno, od svega toga, ja jedino napravim naslovnu sliku ako ne uspijem nikoga nažicati. Problem nastane ako npr. klijentu ne odgovara ako sam nešto rekla krivim tonom ili ako sam kihnula, rekla nešto što si oni nisu baš tako zamislili, onda cijeli proces ide ispočetka, osim snimanja, no problem je to što vremenski dugo traje, to prebacivanje materijala iz jedne košare u drugu.

Primijetila sam da su vas vaši pratitelji pitali idete li u školu. Kakva je situacija, koju školu pohađate, razmišljate li o nastavku školovanja kada maturirate? I, koliko je zahtjevno uskladiti obrazovanje i posao na društvenim mrežama?

Idem u školu, no školujem se izvanredno jer trenutno i školsku i poslovnu obavezu nema šanse da uskladim, mislim da bi mama ubila ili sebe ili mene da me mora tjerati da idem u školu i izvršavam sve poslovne obaveze, pa smo zaključili da bi bilo bolje za naše živce da samo polažem ispite. Razmišljam ja o puno toga, no nikad ne znam što će to točno biti kada dođem u tu situaciju, naime trenutno mi je zanimljiva gluma i rado bi se okušala u tome, što znači da bi trebala upisati Akademiju. No, vidjet ćemo kada i kako ćemo s time, trenutno sam na ovom influencerskom vlaku i dok vozi ja sam na njemu, kada stane; okrenut ću se nekim drugim zanimacijama i poslovima.

Napisali ste i knjigu, o čemu se radi? Tijekom ljeta prošli 110 gradova kako bi se sreli s fanovima. Koja je vaša fan baza, pretpostavljam tinejdžeri? Kako ste izdržali tempo ovog ljeta?

Da, napisala sam knjigu tj. nisam baš ja sve sama jer nisam tako savršeno pismena, ali imam 17 godina i imam knjigu koja je jedna od najprodavanijih ove godine i jako sam si ponosna na to, u knjizi je opisan moj život od samog začeća (doslovno) do danas tj. do trenutka kako sam poslala to što jesam - Youtuberica br. 1 u Hrvatskoj.

Tako je, ovog proljeća moja mama i ja krenule smo na turneju po Hrvatskoj te smo obišle 110 sela i gradova kako bi se bar tako zahvalila svim pratiteljima koji mi omogućavaju da živim ovako kako živim. Znam da je mnogima teško doći do nekog većeg grada, a i roditelji nemaju sluha za YouTube i YouTubere pa smo svima njima omogućili da dođu i upoznaju me i podruže se malo s nama. Ponosna sam na svoju fan bazu i mogu se pohvaliti da imam stvarno super pratitelje, upoznavajući ih ovo proljeće i ljeto vidjela sam da ima dosta starijih što me iznenadilo ali i jako, jako mladih, nisam bila svjesna da me prate djeca od 7, 8 godina, no, da, najviše me prate tinejdžeri. Tempo ovog ljeto je bio takav da mi neće sljedećih pet godina pasti na pamet turneja takve vrste, šalim se, ni tri tjedna nakon zadnjeg grada sam već imala meet up u Zagrebu, ali da, bilo je stvarno naporno i napeto, falio mi je moj krevet i wc, a i bubrezi su mi ostali u autu. No, na stranu te male nezgodne sitnice, ta turneja mi je bila nešto najljepše od kada se bavim YouTubeom, upoznala sam cijelu Hrvatsku, ljepote svih naših regija, mentalitet, a najvažnije upoznala sam svoje pratitelje, sklopila neka prijateljstva i ne žalim ni za jednim bubregom bez kojeg sam ostala! (smijeh)

Jeste li imali s obožavateljima i nekih čudnih situacija? Znam da je bilo poziva usred noći...

Ma to je sve normalno, ja sam odabrala da živim tako i da ih puštam u svoj život pa se nemam baš previše prava buniti, no malo me smeta kada mi dolaze doma i zvone na vrata, jer bi i susjedi svoj mir. Isto tako i kada me zovu sa skrivenog broja i to usred noći. Molim da to ne rade, no nekada moram malo burnije reagirati da shvate da nije u redu nekoga ometati u gluho doba noći.

Puno se piše i spekulira o zaradi influencera. Dok jedni tvrde da se da zaraditi pravo malo bogatstvo, drugi tvrde da taj posao ne donosi praktički nikakav novac. Možete li okvirno reći - kakva je zarada? Da se u ovom trenutku odlučite osamostaliti, živjeti sami - biste li to mogli financijski bez pomoći roditelja?

Već sam u nekoliko navrata istaknula koliko zarađujem, to naravno nije fiksni iznos koji svaki mjesec svakog prvog sjedne na tekući, nekada mogu zaraditi 2 mjesečne prosječne plaće, nekada 5, a nekad ni jednu. Mnogi ne razumiju zašto netko toliko zarađuje, a nije ništa pametno izumio ili otkrio pa da dobiva takve novce, a i poznato je da novonastala zanimanja nisu baš prihvaćena u našem društvu, pa zato govore takve stvari, oni koji su to shvatili i koji su se prilagodili ovom valu fenomena YouTubea i influencer marketinga solidno žive od toga. Da se u ovom trenutno osamostalim mogla bi čisto pristojno živjeti, no vratila bi se mami i tati nakon tri mjeseca vjerojatno jer bi me izbacili jer bi zaboravila platiti režije, najamninu i sve što ide u taj odrasli dio, a i radioaktivnost od moje neurednosti bi bila na visokoj razini, pa mi je bolje doma.

Kako izgleda ugovaranje suradnje s brendovima? Koliko vremena treba uložiti u dogovaranje određene suradnje?

Brendovi se meni javljaju za suradnju, na temelju mog dosadašnjeg stvaranja sadržaja na društvenim mrežama, to su uglavnom brendovi koji su srodni mom karakteru i načinu rada. Nakon što nam se jave, na temelju njihovih želja dostavimo ponudu koju onda dorađujemo jer kada se vidimo i sjednemo za stol i kada mi damo svoje viđenje toga što bi bilo dobro za klijenta, klijent malo revidira zahtjeve i onda slijedi finalni dogovor. Vrijeme je ovdje manje bitan faktor, jer suradnja se brzo dogovori - klijent poznaje mene, a i ja poznajem klijenta, a i moram priznati do sada sam radila stvarno s renomiranim tvrtkama i brendovima.

Što roditelji kažu na vaš posao? Je li nezgodno pričati na videima o nekim temama koje bi ostali vaši vršnjaci od roditelja možda skrivali?

Moja mama radi sa mnom i ona je ta koja me vodi kroz ovu priču, tata je navikao iako još ni njemu nije sve jasno, dok su deda i baka napokon shvatili da nemaju klasičnu unuku. Nije mi nezgodno pričati o nekim temama jer je kod nas doma sve normalno, imam liberalne roditelje i nikada nije bilo taboo tema. Vjerujem da je mami bilo teško pričati kao što je meni bilo neugodno slušati neke priče, no nakon prvog puta sve ide lakše. Uvijek radije od nje dobijem informacije za koje znam da su točne nego da guglam po netu ili da mi savjeta da netko nestručan, tako da mi je drago da mi je drago da ju sve mogu pitati i sve joj reći. Nažalost, znam da mnoga djece ne žele roditeljima reći mnogo stvari i to nas dovodi do velikih problema. Upravo sam snimila jedan video na takvu temu jer svi mi mislimo da se nama nešto ne može dogoditi. Bitno je pričati s roditeljima, a i roditelji bi trebali pričati s nama i slušati naše potrebe i probleme, a ne misliti kako je sve prolazno.

Otvoreno ste pričali o prvom seksu, poljupcu, kolačićima iz Amsterdama... Sve one stvari koje su sastavni dio odrastanja, no jeste li se pribojavali govoriti o njima tako javno? Ipak su to 'škakljivije' teme?

Ja se nisam pribojavala pričati o tome, no mama mi je skrenula pažnju što će se desiti kada to izađe u javnost, naravno da je bila u pravu, kao i uvijek, no ja sam odlučila biti otvorena i iskrena svojim pratiteljima i zato me vole i prate. Mene je moja iskrenost i 'što na umu to na drumu' dovela do ovih brojki, jer mislim da je mladim ljudima dosta toga da ih se mulja i pakira u celofan. Meni seks nije škakljiva tema, to je normalno jer ne bi vjerovali - to svi rade, čak i oni koji imaju 12, 13 godina, a sa 16 i 17 je to svima kao dobar dan. Mene je mama odvela kod ginekologa s 13 godina jer mi ona nije znala objasniti stručno što i kako, isto tako mi je ona kupila kolačiće u Amsterdamu, istina u suvenirnici, ali nema veze (smijeh).

Pričate i o težim temama. Koji je možda najteži video koji ste snimili?

Pričam o svim temama koje bi bile interesantne mojim pratiteljima, a i iz kojih bi mogli izvući neku pouku, jer djeca će prije poslušati sve druge osim svojih roditelja, ponekad dovedem nekoga da ispriča svoje iskustvo i onda zajedno dajemo savjete djeci da ne rade gluposti koje bi ih mogle koštati života ili invalidnosti.

Meni je jedan od najtežih videa Kad sam pogledala smrti u oči, gdje sam opisala situaciju kada mi se žena bacila s trećeg kata skoro pred noge, bila sam u krivo vrijeme na krivom mjestu i moram priznati da mi nije svejedno kada se sjetim te scene.

Što biste savjetovali svojim vršnjacima? A svima onima koji bi se možda htjeli baviti ovim poslom?

Uvijek dajem savjet da budu svoji, iskreni, otvoreni i pozitivni jer kako zračiš tako i privlačiš. Uvijek sam pozitivna, vesela i nasmijana i ta energija me drži i onda kada imam loš dan ili me nešto boli. Pozitiva prije svega. A svim budućim YouTuberima; ne odustajte, budite kreativni, svoji i iskreni jer se to najviše cijeni. Opustite se i ne očajavajte ako imate malo pratitelja, već se uvijek sjetite da sam i ja imala nekada 3 pratitelja; tatu, mamu i susjedu!

Kakvi su planovi za budućnost? Što kažete na komentare prema kojima su društvene mreže donijele neku novu razinu površnosti i nesadržajnosti?

Nisam ni ovo planirala što mi se sada događa, tako da nešto posebno ne planiram. Bavit ću se ovim dok ide, kada stane, prebacit ću se u nešto drugo što će mi zaokupiti pažnju i gdje ću moći pokazati svoju kreativnost.

Svi koji to kažu su u pravu, isto kao što su u pravu da od kada imamo mobitele ne znamo međusobno komunicirati, no podsjećam da su nam to omogućili roditelji jer ako pogledate današnje kafiće ili parkove, roditelji u miru sjede, pričaju i piju kavu dok djeca od dvije godine, pa čak i u kolicima gledaju u mobitele, naravno YouTube i onda će se roditelji čuditi zašto su im djeca tupava i površna. Što se tiče nesadržajnosti; ne bih se složila, tko želi sadržaj naći će ga, tko želi prigovarati i ostavljati loše komentare zadržavat će se na žutim stranicama i neće ići dalje jer pravi i kvalitetni sadržaj nije u njegovoj sferi interesa.

Mislite li da ste vi i vaše kolege na neki način novi tip zvijezda - uz glumce, glazbenike...?

Hm, ne bih se baš uspoređivala s glumcima i glazbenicima jer oni su ipak školovani i završili su akademije za svoj posao ili imaju jako izražen talent, dok mi YouTuberi, influenceri trenutno držimo status "bili su na pravom mjestu u pravo vrijeme" i "dobro su procijenili moć digitalizacije", tako da, usudila bi se reći da smo neki tipovi zvijezda, ali ne klasični.

Imate li uza sve vremena za privatni život? Druženja, veze, tulumarenja?

Trenutno nemam vremena za spavanje, sve mi se svodi na poslovne obaveze koje moram odraditi jer rokovi stišću, tako da veza trenutno nije opcija, izađem tu i tamo van, podružim se s prijateljima, no daleko je to od onoga što bih htjela.

Scena intervju

Nika Ilčić

Planet Nika - Tajna mog uspjeha

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter