Traume zbog komunizma

Obilježila je Jugoslaviju svojim ulogama, no režim je nije mazio. Oca su joj osudili i oduzeli mu sva prava, bogata obitelj završila je živeći po ruskoj formuli stanovanja


100posto
01.06.2019.08:00
Obilježila je Jugoslaviju svojim ulogama, no režim je nije mazio. Oca su joj osudili i oduzeli mu sva prava, bogata obitelj završila je živeći po ruskoj formuli stanovanja
Screenshot: Youtube

sažeto

Ružica Sokić glumačka je veličina svog vremena, no to vrijeme nije je pretjerano mazilo. Dapače, traume iz djetinjstva pratile su je cijelog života


100posto
01.06.2019.08:00

Nagrađivana glumica Ružica Sokić bila je jedna od najvećih glumica jugoslavenskog glumišta. Svoj talent pokazivala je od djetinjstva, otkako je rođena u obitelji trgovca i suvlasnika lista 'Pravda' Petra Sokića. Kao dijete sudjelovala je u Dječjoj radio-dramskoj grupi, a 1958. diplomirala na Akademiji za kazališnu umjetnost. Vrlo brzo ulazi u tamošnji Atelje 212, potvrdivši rano svoj talent. Iza sebe je ostavila oko 40 filmskih uloga.

Između ostalog, u biografiji su joj i 'Vruć vetar', 'Tijesna koža', 'Užička republika', 'Bal na vodi', 'Žuta'. Za potonju je nagrađena Zlatnom arenom u Puli. Bila je iznimno talentirana i slavna, no djetinjstvo joj nije bilo jednostavno. Zbog trauma iz djetinjstva glumica je odlučila ne imati djecu. Iako je bila u sretnom braku s Miroslavom Lukićem, ova glumačka diva odrekla se potomstva.

Oca odveli, a potom oslobodili optužbi. Ipak, po povratku kući dočekalo ga je neugodno iznenađenje

Objašnjavala je tu odluku željom za slobodom i nesretnim djetinjstvom koje je imala. Naime, suočila se rano s nedaćama. Kada je nakon okupacije zemlja oslobođena, oca su joj odveli partizani, a tijekom suđenja je oslobođen optužbi. Ipak, po povratku u Beograd oduzeta su mu sva građanska prava i taj period za nju je kao djevojčicu bio jako težak i tragičan. Agonijama kroz koje je obitelj prolazila nije bilo kraja.

Ruska formula stanovanja, verbalni delikt: 'Ne mrzim ni te ljude koji su mi uništili život'

Prisjetila se tako svojedobno da su im u trosoban stan ubacili frizera. Bila je to, prisjetila se Ruža, ruska formula stanovanja. 'Ti ljudi su nas maltretirali, naročito mog oca koji je zbog verbalnog delikta bio prokazan i zatvaran. Čak su i mene saslušavali, ali nisam dopustila da mržnja nikne u meni. Nikog ne mrzim, pa ni te ljude koji su mi uništili život', rekla je svojevremeno.

Prva je koja je na sceni opsovala, a nije se bojala ni reagirati na nepravdu. Tako su joj ulogu u 'Sutjesci' oduzeli jer je, prema riječima odgovornih, bila ružna. Nije se bojala nikog, njegovala je svoj stabilan obiteljski život i do kraja bila dostojanstvena. Čak i kada je stigla teška bolest. Naime, Ružica je preminula krajem 2013. godine nakon duge i teške borbe s Alzheimerovom bolešću.

ružica sokić

newsletter

Prijavite se na Newsletter