Ispovijest HRT-ove zvijezde

O jednoj stvari nikad ne govori! Iva Šulentić progovorila o kuloarskim pričama: 'Znam gdje mi nije ugodno'


Barbara Marinović
27.11.2019.20:00
O jednoj stvari nikad ne govori! Iva Šulentić progovorila o kuloarskim pričama: 'Znam gdje mi nije ugodno'
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

sažeto

Iva Šulentić cijenjeno je ime domaće televizijske scene već dugi niz godina. Evocira pojavom i vještinom na neka zlatna HRT-ova vremena


Barbara Marinović
27.11.2019.20:00

Ime Ive Šulentić omiljeno je među ljubiteljima i gledateljima HRT-a već dugi niz godina. Naime, počela je televizijsku karijeru graditi još u maloljetnosti, a otad se nametnula kao jedna od najboljih u svom poslu. Ugodne vanjštine, glasa i znanja - Šuletić je od onih koji su svoje znanje i iskustvo stjecali godinama, polako, vrijedno - pa je publika i struka zaista cijene.

U velikom intervjuu za 100posto, Šulentić nam otkriva kako teku pripreme za novu sezonu 'The Voicea', otkrila kako se našla na televiziji i objasnila zašto se umjesto na Akademiju odlučila svojedobno studirati na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Danas, poslovne odluke ne žali, sretna je u svom poslu, obavlja ga s ljubavlju, a zadovoljna je i što sebe ne vidi kao javnu osobu. Valjda je to stoga što je, kaže, u javni posao i život krenula kao djevojčica pa su je roditelji na vrijeme 'vraćali na zemlju'.

Kreće dugoiščekivani 'The Voice', Iva najavljuje vrhunsku produkciju i dobru energiju

Razgovor počinjemo s onim najaktualnijim - 'The Voiceom', koji se na ekrane vraća iduću subotu. 'Pripreme su u punome jeku i nestrpljenje je na vrhuncu. Pauza je trajala tri godine, koliko je prošlo od finala druge sezone i moram priznati da svi doista jedva čekamo pokazati vam što smo pripremili i kakve izvanredne talente naša zemlja ima. Snimili smo audicije, mentori su odabrali svoje timove i sada se već pripremamo za nastavak serijala. Toplo preporučujem očistiti kalendare svake subote od 7. prosinca nadalje kako biste imali prilike uživati u odličnim glasovima, vrhunskoj televizijskoj produkciji i dobroj energiji koja će sigurno prštati iz ekrana, malih i velikih', otkriva Šulentić.

Bojan Zibar i Filip Hofer

Karijernu letvicu već je zaista visoko digla pa je pitam boji li se očekivanja, ona su od nje uvijek velika. 'Očekivanja su uvijek dobra jer ih pretvaram u izazove i tjeraju me da budem bolja u svakom smislu. Što se straha tiče, i on je dobar. Njega, pak, pretvaram u motivaciju i želju za temeljitom pripremom. Zvuči kao recept, ali nije. Svaki put je drugačije i svaki put je iznova, a sve se bazira na iskustvu i prethodnim greškama, usponima i padovima. Kao u svakome poslu, uostalom, nema tu mistifikacije', priča Iva.

Uzori zlatnog HRT-ovog doba

Njezini voditeljski gabariti poznati svi već svima pa je pitam je li se nekada na nekog ugledala. Voli se, kaže Iva, voditi svojim pečatom, a od iskusnijih - uvijek učiti. Jasno je, dodaje, da su joj najveći uzori zlatna HRT-ova generacija. 'Teško  mi je govoriti o uzorima jer vjerujem da je bolje biti i ostati svoj i dati vlastiti pečat svemu i pritom neprestano učiti od iskusnijih, no, kada govorimo od voditeljima, i dalje ih nalazim među onima 'zlatne generacije' HRT-a – Helga Vlahović, Ksenija Urličić, Željka Fattorini, Jasmina Nikić... Obrazovane, elegantne, šarmantne, ugodnoga glasa i nenametljive pojave primjer su onoga što smatram pravim voditeljstvom'.

Poslovno, vjeruje u dobru pripremu i disciplinu, no nekada treba znati improvizirati. U live programu, kaže Iva, puno toga može ići po zlu, nekada je neminovno da se dogodi nezgodna situacija. Iz njih se, imali smo prilike gledati, Šulentić zna izvući damski, sa stilom. 'Tu je stvar utakmica u nogama, i opet, pripreme. U liveu doista mnogo toga može pomoći po zlu i toga smo svjesni svi u ekipi, ali na nama je da to gledatelji ne vide. Ponekad instinkt kaže 'iskoristi mikrofon kao toljagu', no mozak pošalje pravi signal u pravo vrijeme i sve ispadne u redu', ispričala je Šulentić.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Dramski studio i audicije od djetinjstva

Spremna je na sve, od djetinjstva je pohađala dramski studio ZKM-a u grupi pokojne Mirjane Rogine. Ima na taj period samo najljepša sjećanja. 'Pohađala sam dramski studio ZKM-a u grupi pokojne Mirjane Rogine koja nam je svima bila druga mama. Kako smo bili mala grupa, kod nas su redovito održavali audicije kada bi trebali djevojčice i dječake našeg uzrasta i rasta pa je tako jednom bila održana i audicija za nekoga tko stane u kostim zeca koji je djeci trebao dijeliti kakao u Turbo Limach Showu i razgovarati sa Sinišom Cmrkom. To je bio moj prvi 'pravi' televizijski nastup, iza velike zečje glave, s ogromnim capama, s 12 godina. Iste godine, Vlatka Vorkapić je održala audiciju za ulogu Bilješke u fantastičnoj autorskoj emisiji o književnosti,  koja se zvala Zagonetni ulomak. Nakon toga sam išla od audicije do audicije na HRT-u i evo me i danas ondje. Nije da sam imala afinitet, sve je teklo nekako prirodno i televizija je bila samo još jedna u nizu izvanškolskih aktivnosti. Kao i u svemu ostalome, roditelji su bili ogromna podrška, kao što su i danas i hvala im na tome', sjeća se Iva.

Zbog svega toga, kaže, nije dobila nikakav status dječje zvijezde. 'Zbog maloprije spomenutog zeca, drugi nadimak, nakon Scarface, bio je Zeko tako da nije bilo baš puno ponosa. Kad sam išla na snimanja, rekla sam da idem na posao pa su mi se smijali. Sve ostalo je bilo normalno, normalan tinejdžerski život kvartovske zagrebačke cure', kroz smijeh priča voditeljica.

Akademija ili Ekonomija?

Iako je postojala ideja da se okuša na Akademiji i zapliva glumačkim vodama, Šulentić se ipak odlučila na Ekonomski fakultet. 'Na Akademiju sam išla s ostatkom grupe iz ZKM-a jer smo htjeli nastavi glumiti i nakon srednje škole i upala sam u uži krug. Prije prijemnog za Akademiju održani su drugi prijemni ispiti i, s obzirom na to da sam već imala indeks s Ekonomije, povukla me želja prema egzaktnoj, a opet općoj znanosti te sam magistrirala upravo ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Odradila sam praksu u nekoliko marketinških agencija te bila i zaposlena u jednoj nakon diplome, no, kako sam cijelo vrijeme paralelno radila na televiziji, odlučila sam u potpunosti krenuti u tom smjeru i nije mi žao. Obožavam ovaj posao, koji mi je postao poziv, a znanje koje sam stekla na fakultetu koristim i dalje  u svakodnevnom životu I rado se sjetim studentskih dana na Kennedyjevom trgu'.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Iako nije glumu na kraju diplomirala, Šulentić je u tim vodama od djetinjstva pa je prirodno bilo da se dogodi i poneka uloga. 'Tada je to bio prirodan tijek. Od statiranja po setovima kao klinka iz ZKM-a, preko glavnih i sporednih uloga u reklamama i serijama pa do filmova, sve, također, preko audicija. Ne bih to nazvala izletima, već fantastičnim iskustvom koje me također formiralo i naučilo koječemu. Nisam zatvorila vrata glumi, ali sam trenutno fokusirana na druge stvari'.

'Disklajkam mržnju'

A fokusirana je dijelom Iva i na svoj društveni aktivizam. Prije pet godina postala je ambasadorica kampanje 'Dislajkam mržnju'. 'Bila je to prekrasna kampanja na europskoj razini tijekom koje sam upoznala mnoge ljude sa sličnim stavovima i mnogo naučila iz perspektive raznih struka – od psihologa i sociologa, preko ljudi koji se bave zakonima o i na Internetu do samih IT-jevaca. I tada smo bili svjesni da kampanjom ne možemo promijeniti situaciju u potpunosti, no ako smo samo malo podigli svijest o tome da riječi ispisane u digitalnom svemiru bole jednako kao udarac u stvarnome svijetu, napravili smo mnogo. Doista mi je čast što sam bila ambasadorica tako nečeg velikog i društveno korisnog. Što se situacije danas tiče, mislim da je situacija alarmantna, ali jedna je riječ najbitnija – edukacija! Djece, roditelja, pedagoga... Ne osjećam se dovoljno kompetentnom da govorim o vrsti dalekosežnih posljedica, no i mi svi laici svjesni smo kakve one mogu biti, stoga – oprez! I onima koji imaju volje i vremena pisati gadosti online, ali i konzumentima tih riječi'. Ističe i dodaje da je edukacija u našem društvu iznimno bitna, iako nije jedina.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Intima - Znam gdje povlačim crtu, gdje mi nije ugodno

Privatno, Iva je uvijek smjerna i zatvorena. Nedavno se razvela, no osim šture informacije, o kraju ljubavi i razlozima iste nije željela pričati. Svjesna je posla koji radi, činjenice da je javna osoba, no izabrala je biti decentna kada je o privatnosti riječ. Nije njen stil dijeliti informacije o vlastitoj intimi. 'Svjesna sam posla kojeg radim. Nije da sjedim u nekom uredu i nemam pravo biti ljuta kada netko po kuloarima krene širiti priče o meni. Ipak, imam pravo na izbor, a moj je izbor biti decentna što se informacija o mojoj privatnosti tiče. U prijevodu – pristojno ću odgovarati na pristojna pitanja, no znam gdje povlačim crtu i gdje mi nije ugodno. Posao je posao, privatno je privatno, a i mala smo zemlja i nepoznati smo već dvadesetak kilometara zapadno od Zagreba. Što se žutila i tabloida tiče, iskreno mislim da je situacija u nas u redu i hvala predstavnicima medija na tome. Narod čita što mu se nudi pa je doista bolje nuditi edukativan i informativan sadržaj nego onaj žuti, a i u takvoj je situaciji moguće poštovati egidu 'kruha i igara'.

Već sam izraz 'javna osoba' zvuči joj, kaže, nekako prljavo. 'Najiskrenije, doista se ne smatram niti doživljavam javnom osobom. Nekako mi već sam taj epitet zvuči prljavo. Možda zato što sam krenula kao dijete pa su me na vrijeme roditelji vraćali na zemlju, možda zato što imam zdravu ekipu s konvencionalnim poslovima, možda zato što ne ljubim svoju sliku na ekranu, već se trudim, radim i uživam u svom poslu. Nekada se zbunim kada porazgovaram s tetom na kiosku kao da se znamo, nekad s prolaznicima komentiram emisiju koju su nedavno gledali, nekada mi teta u ribarnici očisti ribu jer me prepozna... Ali to su sve super stvari i zahvalna sam na tome! Stvar je stava i perspektive. Ovaj posao je divan i mnogo nudi zauzvrat ako se poštuje i izrazito sam zahvalna i smatram se blagoslovljenom te se za to nastojim nekako odužiti. Nedostatak ovog posla su maločas spomenuti kuloari, ali vrijeme nas nauči kako se radi štit i od toga, stoga – pih!'.

Vesele je, priča Iva, druženja s ljudima koje voli, vesele je putovanja, dobri filmovi, serije, dokumentarci, knjige, kuhanje, druženja. 'Ljute me glupost I oholost, zloba i zavist. Živi i pusti da žive! Osjetljiva sam na nepravdu, nemoć i... ma kužite me, da ne duljim i da se ne raspekmezim', dobacuje Šulentić. A kakva je u ljubavi? 'Treba pitati one koje volim', zaključila je šarmantna HRT-ova voditeljica.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

HRT

Iva Šulentić

The Voice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter