Prošli su kroz borbu s najtežim bolestima

Njihove priče su teške, ali su i prava inspiracija! Vesna preboljela leukemiju i potukla loše izglede, a Pokrivač u izolaciji proveo skoro dva mjeseca!


Barbara Marinović
22.12.2018.17:00
Njihove priče su teške, ali su i prava inspiracija! Vesna preboljela leukemiju i potukla loše izglede, a Pokrivač u izolaciji proveo skoro dva mjeseca!
Foto: CROPIX/Facebook

sažeto

Nekada život neočekivano i grubo udari na najgori način


Barbara Marinović
22.12.2018.17:00

Njihove priče prava su inspiracija, dirljive su, teške, ali na kraju dana - iznimno pozitivne. Nisu se predali ni kad je bilo najteže, sa svojim su se problemima nosili hrabro i iznijeli su najtežu borbu - onu za život, za vlastito zdravlje. Ljubav prema životu, voljenim osobama, obitelji, poslu... Sve to bila je motivacija da se izbore s teškim zdravstvenim problemom.

Dali joj 50 posto šanse za preživljavanje

Borbu za zdravlje počela je glumica Vesna Ravenšćak Lozić u listopadu 2013. godine. Dobila je tešku dijagnozu akutne limfoblastične leukemije, a liječnici su joj davali 50 posto šanse da preživi. Ništa nije uništilo njezinu volju za životom, njen optimizam. Nije je to napustilo ni u najtežim trenucima, a kada joj je donirana koštana srž, sreći nije bilo kraja. Tijekom ovogodišnjeg humanitarnog koncerta 'Želim život' u organizaciji Zaklade Ana Rukavina i Nove TV, Vesna se javljala na telefone i pomogla tako prikupiti novac, a prikupilo se 1,45 milijuna kuna. Ispričala je tada u prijenosu uživo da je stupila u kontakt sa svojom donatoricom Biancom. Prije dva mjeseca su se čule, trebalo je proći vremena dok je Vesna dobila kontakt iz hrvatskog registra darivatelja. 'To je čudesan osjećaj i zaista čudesno iskustvo kada znate da je netko tko je na drugom kraju svijeta jedan dan ustao i otišao spasiti vaš život', ispričala je Ravenšćak Lozić.

Foto: Facebook

Sportski duh nije ga napustio tijekom duge i teške borbe

Velika borba je iza bivšeg nogometnog reprezentativca Nikole Pokrivača. Dotad zdrav, jak, mlad sportaš šokirao se kada mu je u kolovozu 2015. rečeno da boluje od zloćudnog Hodgkinovog limfoma. Bolest mu se tijekom dvije godine vraćala čak triput. Borba je bila teška, iscrpljujuća i neizvjesna, no Pokrivač sa svojom obitelji nikad nije gubio nadu. Sportski duh pokazao je ovog puta izvan terena, u najtežoj utakmici. Zbog presađivanja koštane srži, koju je primio od svoje majke Ane, proveo je na Rebru skoro dva mjeseca u potpunoj izolaciji. Bilo je teško, no pobijedio je! Obavezne su kontrole, no nakon svega - Nikoli je to najmanji problem. Svima koji prolaze kroz slično ili isto, mladi sportaš poručio je: 'Nema predaje!'.

Foto: CROPIX

'Puno sam plakala, bilo je traumatično, no onda sam na kraju samu sebe jačala, hrabrila i čeličila'

Svoju priču za 100posto nedavno je ispričala glumica Ankica Dobrić. Emotivni razgovor vodili smo s njom u kafiću kod HNK, sunčanog listopadskog dana. Otvoreno je Dobrić pričala o svemu što je osjećala u tim danima borbe za zdravlje. Rekla je i da želi sve zaboraviti te naglasila da je bolest nešto što se zaista svakom može dogoditi pa nikog ne treba gledati isključivo kroz prizmu oboljenja. 'Žene, budite hrabre. Najvažnije je riješiti se straha. Sada sam ja kao mudra i pametna. Ma i mene povremeno dođe misao tog straha pa me nešto prođe kad moram na kontrole, ali kroz neki proces se može puno naučiti. Ako ne možete sami, onda tražite pomoć nekog drugog kako da vas oslobodi straha. Imala sam veliki strah od kemoterapije, dok se tumora nisam bojala, iskreno. Tražila sam pomoć, da razgovaram s nekim dobrim psihijatrom da me oslobodi straha, jer čemu ići na nekakvo liječenje ako ga ne prihvaćaš i ako nisi pristao bez straha to raditi. Sigurna sam da nema onda nekog efekta pravog kakav bi trebao biti. Termin je stigao kasno pa sam cijelu tu neku prvu i najtežu fazu prošla bez razgovora sa stručnjacima. Puno sam plakala, bilo je traumatično, no onda sam na kraju samu sebe jačala, hrabrila i čeličila. Znaš kako je bilo? Ono što te ne ubije, to te ojača. Eto tako je bilo. Ne želim da me doživljavaju kao nekog bolesnog, to se svakome može dogoditi, nikad se ne zna hoće li se i gdje pojaviti', rekla nam je naša velika glumica.

Foto: CROPIX

Izabela u borbi 10 godina

Sestra Danijele Martinović, simpatična Izabela, oboljela je od opake bolesti jako rano. Čak 10 godina borila se s rakom limfnih žlijezda, a najveća potpora u borbi za zdravlje bila joj je majka. Nažalost, tada je bila u srednjoj školi. Dijagnoze nije u početku bila niti svjesna do kraja. Njezini roditelji te godine proveli su teško, u strahu i panici jer se bolest vraćala. Ipak, uspjela je Izabela pobijediti, vratiti svoj život u normalu, raditi, vratiti se glazbi... Polako, u svom tempu, s teškom borbom iza sebe.

Foto: CROPIX

Buliću dijagnosticiran zloćudni tumor na bubregu

Glazbenik Mate Bulić šokirao je mnoge svoje obožavatelje kada je na Facebooku napisao da je iza njega teška i hitna operacija zloćudnog tumora na bubregu. 'Želim s vama podijeliti nešto što me mučilo posljednjih nekoliko tjedana. Naime, u travnju je dijagnosticirano kako imam zloćudni tumor na desnom bubregu. Hitno mi je zakazana operacija kojoj sam podvrgnut početkom ovog mjeseca i nalazi koje sam upravo primio pokazuju kako je tumor uspješno i u potpunosti uklonjen. Ovom prilikom želio bih se zahvaliti primarijusu urologije dr. sc. Nikoli Zebiću te cijelom osoblju klinike Bayreuth na profesionalnosti i najboljoj skrbi koju bi svaki pacijent mogao poželjeti. Nisam htio s ovime izlaziti u javnost dok nisam bio u potpunosti siguran da je sve u redu. Zahvaljujem svima na brizi i porukama podrške koje sam primio u ovim teškim danima, koji su na sreću iza mene. Veselim se što se vidimo na koncertima koji počinju već u lipnju. Pregledavajte se redovito, jer to što sam otkrio bolest u ranoj fazi, meni je spasilo život. Želim vam svima puno zdravlja, jer zdravlje je najvažnije. Voli vas vaš Mate', napisao je tada Bulić i ukratko opisao kroz što je sve prošao. Srećom, bolest je primijetio na vrijeme, a tumor je bio operabilan u potpunosti. Bulić se oporavio i nastavio sa svojim svirkama uveseljavati druge ljude. Njihova podrška bila mu je tijekom bolesti od velikog značaja.

Foto: CROPIX

Mate Bulić

Ankica Dobrić

Nikola Pokrivač

Izabela Martinović

Vesna Ravenšćak Lozić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter