Jači od svega

Njihova ljubav prešla je sve granice i prepreke u više od desetljeća, a osim bračnih, oni su poslovni i umjetnički partneri


Ines Madunić
11.05.2019.12:00
Njihova ljubav prešla je sve granice i prepreke u više od desetljeća, a osim bračnih, oni su poslovni i umjetnički partneri
Foto: Tea Cimas / CROPIX

sažeto

Milica Czerny i Damir Urban prvo su bili prijatelji, a ljubav se rađala polako


Ines Madunić
11.05.2019.12:00

Riječki glazbenik Damir Urban objavio je u petak novi singl s pripadajućim spotom za "Iskru", pjesmu u kojoj su njegovi fanovi prepoznali nešto zvuka "starog Urbana", a za koju on kaže kako je ona "simbol našeg zaloga za budućnost".

Spot, u kojem se uz Urbana pojavljuju Jana Sienna i Mila Amelie Mikić, kćeri Ljupke Gojić i Mihaela Mikića, snimila je, režirala i montirala Milica Czerny Urban, Damirova supruga.

"Želeći napraviti spot koji će što bolje pratiti pjesmu, ali koji ju istovremeno neće opteretiti, razmišljali smo o mnogim opcijama i došli do zaključka da bi, zbog same teme i na neki vrlo općenit način, smisla teksta, bilo idealno da djeca preuzmu glavu ulogu. Istog trenutka smo se sjetili Jane Sienne i Mile Amelie Mikić. Nije ta ideja došla bez neke smislene veze - naime, prije 23 godine, u prvom spotu Damirove solo karijere, onome za pjesmu 'Astronaut', a i na samom početku svoje karijere, nastupila je Ljupka Gojić Mikić", rekla je Milica, koja je u braku s Urbanom 11 godina.

Upoznali su se slučajno, kad je ona bila studentica na riječkom Filozofskom fakultetu, a on je u blizini šetao svog psa. Imala je 22 godine, a on 34.

"Da mi je netko tada rekao da ću se zaljubiti u Milicu, slatko bih se nasmijao i odmahnuo rukom. Ona je u to vrijeme imala dečka, a ja sam bio u braku. Jedino što sam si dopuštao, kad bismo se sreli na Korzu, bili su odlasci na kavu i prijateljski razgovori", rekao je svojedobno Urban.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Tad je bio u braku s Goranom Milojević, s kojom je u vezi bio od srednje škole. Imaju sina Malika.

Glazbeniku se Milica toliko svidjela da je na svoj album "Hello!" uvrstio dvije pjesme koje je ona napisala, što dotad nikad nije radio; naime, sve pjesme koje je izvodio bile su njegove.

"Zaljubio sam se u nju jer je pametna, optimistična i uporna djevojka. Privukla me prvenstveno unutarnjom ljepotom i neiskvarenošću. Iznenadilo me što nikada nije zapalila cigaretu, ne pije, niti se drogira. Na mene djeluje pozitivno, daje mi snagu i inspiraciju za sve što radim. Ujutro mi kuha kavu, spravlja ručak, uči za ispite i pomaže mi oko organizacije posla", rekao je Urban.

Milica je diplomirala filozofiju, a bavi se fotografijom pa je tako snimala naslovnice Urbanovih albuma, s njim ili sama smišljala i u djelo provodila spotove, baš kao što je "Iskra". Imala je i zapažene izložbe svoje fotografije.

Kad su započeli vezu, suočili su se s puno predrasuda. On još nije bio službeno razveden, a i mnogima je zasmetala razlika od 12 godina među njima. No, ništa od toga nije im stalo na put, a danas su zaljubljeniji nego ikad.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Iako ne priča o detaljima njihovog života, uvijek o njoj govori s puno divljenja.

"Predivan je osjećaj predati joj se u ruke. Vjerujem joj i vjerujem da sam i ja njoj podrška. Milica u sebi ima nešto dječje, nešto 'naivno' i još uvijek ne shvaća koliko ljudi mogu biti loši, pokvareni i zavidni, a volio bih da takva i ostane. Kada me pogleda, u njoj vidim dio sebe koji sam, nažalost, negdje putem izgubio. Ona je sve ono što ja nisam, a možda sam i ja to u odnosu na nju. Kada je pogledam, vidim osobu bez koje ne mogu i koju volim najviše na svijetu", rekao je.

Nakon sedam godina braka dobili su sina Istoka Zolu, kojem su dali dva imena jer se nisu mogli odlučiti za jedno od ta dva.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

"Milica je iskusila koliko moj posao zna biti težak i naporan, jer je godinama sa mnom odlazila na nastupe pa zna koliko to iscrpljuje. Stoga me sada prije koncerta sama gura da odem odmoriti se, preuzme maloga, trudi se noć prije, a i noć kasnije dati mi vremena da dođem k sebi i da mogu funkcionirati i raditi. Meni je žao što je to tako, apsolutno sam protiv muško-ženskih podjela i ne mislim da je ženski posao da se bavi sama djetetom. Trud i briga oko djeteta jednako su obaveza i radost i mami i tati...", rekao je svojedobno glazbenik.

ljubavna priča

glazbenik

Damir Urban

umjetnica

Milica Czerny Urban

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter