Prerano preminuo

Njegove su uloge postale legendarne još za njegova života, ali opaka ovisnost nije mu dala mira


Ines Madunić
17.02.2019.21:00
Njegove su uloge postale legendarne još za njegova života, ali opaka ovisnost nije mu dala mira
Igor Sambolec/Cropix

sažeto

Omiljeni glumac preminuo je na 17. veljače 2011. godine u 51. godini


Ines Madunić
17.02.2019.21:00

Prije osam godina u Zagrebu je preminuo glumac Predrag Vušović. Poznat pod nadimkom Pređa, u bolnici Sestara milosrdnica podlegnuo je od posljedica moždanog udara u 51. godini. Omiljeni glumac bio je jedan od najboljih u svojoj generaciji, a i jedan od najaktivnijih, s brojnim kazališnim, televizijskim i filmskim ulogama.

Zoran Kusalo/Cropix

Vušović je rođen u Kotoru u Crnoj Gori, a osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku. Već tamo počeo se baviti glumom, a u Zagrebu je završio Akademiju. Do 1996. godine radio je u dubrovačkom kazalištu Marina Držića, a zatim prešao u Gavellu.

Svake je godine glumio na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je igrao u "Dubrovačkoj trilogiji" u režiji Joška Juvančića, "Kafeteriji" Tomislava Radića te tri puta u "Dundu Maroju", u režiji Krešimira Dolenčića, Paola Magellija i Ivice Kunčevića. 

Osim u Gavelli, gdje je bio svake važnije predstave, puno je radio na filmu i televiziji. Teško je, uopće, pronaći neku komediju u kojoj se Pređa nije pojavio.

Željko Tutnjević/Cropix

Najviše ga pamtimo po ulogama u filmovima "Kako je počeo rat na mom otoku", "Maršal", "Putovanje u Vučjak", "Je li jasno, prijatelju?", "Ante se vraća kući", "Kraljica noći", "Ne dao Bog većeg zla", "Svjedoci", "Nebo, sateliti", "Doktor ludosti", "Duga mračna noć", "Pušća Bistra", "Duh u močvari", "Libertas", "Metastaze"...

Pamtimo ga i po gostovanjima televizijskim serijama kao što su "Bitange i princeze", "Odmori se, zasluži se", "Stipe u gostima", "Smogovci"...

"Pređo nam je otišao prerano. Bio je sjajan glumac, ali prije svega drag, topao, duhovit, dobar čovjek i veliki prijatelj. Uvijek je bio svoj. Sjećam se kad sam ga prije 30 godina prvi put gledao u jednoj kazališnoj predstavi u Dubrovniku, već tad se vidjelo da je rođen da bude glumac" rekao je nekadašnji ravnatelj kazališta Gavella Darko Stazić.

Vušović se godinama borio s ovisnošću o alkoholu, koja ga je na kraju i stajala života. Prvi je put zbog njega bio životno ugrožen 2006. godine, kad je imao unutarnje krvarenje. Vušoviću su dijagnosticirali cirozu jetre i hepatitis C te su mu liječnici strogo zabranili ikakav alkohol. No, on se tih uputa nije držao. Pretpostavlja se da su teški moždani udar, od kojeg je preminuo nakon četiri dana u komi, uzrokovali ugrušci iz jetre.

Nakon njegove smrti sestra Zorica preuzela je brigu o Pređinom psu koji ga je u stopu pratio. Kako je stalno bio s njim na putu, Pređa ga je zvao Puto. S mješancem je glumac bio nerazdvojan, a navodno ga je naučio i kako da mu naruči piće – otišao bi do konobara i zalajao.

Oleg Moskaljov/Cropix

Njegova je sestra kasnije rekla kako je pas mjesecima nakon glumčeve smrti odbijao hranu i tražio ga po gradu, ali s vremenom se pomirio da ga više nema. Puto je doživio 21 godinu i bio je najstariji pas u Hrvatskoj, ali je 2016. uginuo.

glumac

alkoholizam

Predrag Vušović Pređa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter