INTERVJU: Blues senzacija My Baby

'Nismo hipiji jer ne živimo u 60-ima, a voodoo glazba nas privlači jer služi višoj svrsi povezivanja ljudi'


Ines Madunić
28.07.2018.19:00
'Nismo hipiji jer ne živimo u 60-ima, a voodoo glazba nas privlači jer služi višoj svrsi povezivanja ljudi'
Promo

sažeto

Izvrsni bend My Baby ponovno u studenom dolazi u Zagreb, a mi smo s njima popričali o glazbenoj inspiraciji, nastupima i životu na turneji


Ines Madunić
28.07.2018.19:00

Nizozemsko-novozelandski bend - samo po sebi zvuči dovoljno zanimljivo. A kad čujete da svoju glazbu opisuju kao voodoo blues koji koketira s raveom - e, tu stvari već postaju zanimljivije.

Ako dosad niste poslušali My Baby, vrijeme je da se pripremite jer ova neobična trojka ponovno dolazi u Zagreb, i to u Tvornicu kulture 16. studenog. Tamo su svirali i prošle godine, a otad smo ih imali prilike vidjeti i čuti na šibenskom Regius festivalu te na main stageu novosadskog Exita.

Do njihovog nastupa Tvornica kulture bit će potpuno renovirana te će postati najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj sa svoja 2200 mjesta. Ulaznice za zagrebački koncert My Baby u prodaji su po cijeni od 70 kuna, a vrlo je vjerojatno da će se koncert rasprodati jer ih Zagreb stvarno voli gledati i slušati uživo.

Ovog ljeta uspjeli smo im postaviti par pitanja o njihovoj glazbi, utjecajima te razlici između nastupanja u klubovima i na festivalima.

Možete li za početak objasniti ime benda - na što se odnosi 'My Baby'?

My Baby je umanjenica za nekoga posebnog u mnogim pjesmama. Uzeli smo je kao blues referencu. My Baby je fantomska muza, lik koji dolazi iz naše zajedničke mašte, a koji je protagonist naših pjesama.

Poznati ste po svojim nastupima uživo. Možete li nam opisati kako se osjećate dok uživo izvodite svoju glazbu za publiku?

Nastupi uživo uvijek su dijeljenje energije. Kad sviraš ispred mase ljudi osjećaš napetost i razvoj - od ograničavanja, prepuštanja i oslobađanja. To je uvijek posebno iskustvo i svaki put je drugačije.

Vaše pjesme zvuče prilično drugačije na albumu i uživo. Što se promijeni tijekom nastupa?

Puno improviziramo pa se pjesme promijene kad ih izvodimo uživo. Također, tijekom vremena prilagodiš aranžman da bi odgovarao izvođenju uživo jer tada sviramo snažnije, jače, s puno više energije.

Jedna od vaših najvećih inspiracija je duhovna glazba, posebno gospel i voodoo. Što vas privlači takvoj vrsti glazbe?

Glazba je ovdje da bi služila višoj svrsi kad dođe do spiritualnosti. Manje je individualna, a više služi moći koja je izvan nas. Služi povezivanju.

Puno vremena provodite na turnejama. Koliko vas je to promijenilo i kako utječe na vašu glazbu?

Zbog toga uvijek žudimo za novim iskustvima. Mislim da se to osjeti u našoj glazbi.

Postoji li razlika između nastupanja u klubu i na glazbenim festivalima? Što vam je draže?

Klub je često intimniji i možeš laganije graditi nastup, isprobavati nove stvari. Festivali su često mjesta na kojima moraš puno energije izbaciti u jako kratkom vremenu. To je izvrsno kad sviraš pred novom publikom jer im brzo možeš zaokupiti pažnju.

Biste li se nazvali hipijima?

Ne, mislim da su hipiji dio određenog vremena. Nismo više u šezdesetima. Ali, mislim da smo kao globalna zajednica uspjeli nešto naučiti iz tog vremena i iz te ideologije.

Više puta ste svirali u Hrvatskoj. Što vas podsjeća na nastupe ovdje?

Uvijek odlična publika. Imamo predivna sjećanja i jedva čekamo da ih napravimo još.

koncert

intervju

music beats

Tvornica kulture

My Baby

blues

voodoo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter