najveće svađe televizijskih faca

Niski udarci, uvrede i psovke pred cijelom javnosti: 'Ona je na nečem ozbiljnijem od trave. Izgleda kao da je vidjela duha ili svog bivšeg'


Ines Madunić
16.09.2019.19:55
Niski udarci, uvrede i psovke pred cijelom javnosti: 'Ona je na nečem ozbiljnijem od trave. Izgleda kao da je vidjela duha ili svog bivšeg'
Foto: Dragan Matic, Ivo Ravlić, Kristina Fazinić/CROPIX

sažeto

Televizijske face znale su izgubiti profesionalnost i posvađati se međusobno - i to vrlo javno


Ines Madunić
16.09.2019.19:55

Svađa Hloverke Novak Srzić i Denisa Latina traje već godinama, a nedavno je na Facebooku ponovno rasplamsan novi žar. Nekadašnja urednica na HRT-u, a današnja šefica Turističke zajednice Makarske objavila je svoju fotografiju na društvenim mrežama s pasivno-agresivnim - malo više agresivnim - opisom:

"Ne gledam više puno televiziju.. Vratila se mojoj staroj ljubavi Radiju... Ovo je fotka iz mog i našeg Otvorenog.... U ovoj sezoni Otvoreno će uređivati Denis Latin... Duša me boli... Ne zbog mene... Ja sam sve već vidjela.. Žao mi samo pretplatnika... Bože sačuvaj..."

Uznemirena Hloverka od Latina nije dobila odgovor, a nije se javio ni nama, no na svom je Facebooku podijelio njezin status, kao i jedan članak koji je o tome napisan.
Latin, dakle, mudro šuti, no nije uvijek bilo tako.

Još dok je on uređivao i vodio Latinicu, a Hloverka bila na mjestu šefice Informativnog programa, njihov sukob je bio prilično javan, a on se nije ustručavao medijima reći što misli o šefici.

"Ja ili ona, druge opcije više nema. Ili ćemo se baviti novinarstvom, ili ćemo pustiti da Hloverka i njezini pokrovitelji, bilo politički, bilo financijski, Televiziju do kraja pretvore u podaničku, korumpiranu, cenzurom zahvaćen medij koji štiti mafijaše i kriminalce, prodaje televizijske reportaže za velik novac, trguje eterom i puni nečiji džep", rekao je tada Latin.

Povod je bila emisija Latinice pod nazivom "Srpska i hrvatska mafija - gdje su spone?", a u koju je Latinu šefica zabranila da pozove istraživačkog novinara Gordana Malića pod izlikom da je on "britanski špijun". Latin je to, naravno, odbio, ona mu je skinula 8000 kuna s plaće, a onda sve iznio u medije.

"Krajnje je gadljivo i primitivno novinare koji iznose neistinu kvalificirati kao nečije špijune. Ta kvalifikacija je još teža kada se ima u vidu činjenica da je upravo naša današnja urednica na poziciji glavne urednice, što je nadaleko poznato, dopustila da se njen program uređuje upravo po naputcima obavještajnih službi. Sve ovo što se danas događa je Hloverkin jadan pokušaj da se opravda i distancira od onog što je radila u Tuđmanovom režimu", rekao je Latin.

Dragan Matic / Cropix

Hloverka ga je zbog toga i tužila, a on joj se na sudu ispričao.

Na hrvatskom televizijskom nebu takvih sukoba bilo je mnogo, a jedna od "najaktivnijih" svakako je bila Mirna Berend. Nekadašnja omiljena voditeljica prvog predsjednika Franje Tuđmana i apsolutna zvijezda HRT-a devedesetih oduvijek je bila poznata kao iskrena i izravna. Nije imala dlake na jeziku, pogotovo nakon što je dobila otkaz u nacionalnoj tv kući.

Pauzirala je dugo od televizije, a onda je dobila tjednu kolumnu i počela "udarati" - verbalno, dakako - po kolegama i kolegicama.

Kolegicu Ljiljanu Sauchu izvrijeđala je na temelju njezina izgleda.

"Ljiljana je pojava bez tračka ikakve emocije osim dosade, smrtno ozbiljan izraz lica i nepromijenjen ton od prve do zadnje minute mogli bi vas zabrinuti. Žena radi ozbiljan posao, na ozbiljnoj televiziji i potpuno je ukočena od te spoznaje. Frizura prati serioznost i distanciranu decentnost. Nije promijenjena od 1987. kada sam je prvi puta ugledala. Sjećam se i sakoića sa zakrpama na laktovima", napisala je Berend.

Dodala je zatim kako Saucha vjerojatno uopće ne sluša ono što čita te da je moguće da je - nadrogirana!

CROPIX

"Ovaj izraz lica 'tužno djetinjstvo' ima već dvadesetak godina. Prava je šteta što ne kuži što čita i ne sluša sadržaj reportaža. Jer kako objasniti smrtnu ozbiljnost na vijest iz saborske rasprave o marihuani. Ta je biljka smiješna sama po sebi, što konzumenti dobro znaju, a kad se tome doda izjava Šime Lučina da mu se po istupima uvaženih nam zastupnika čini da su napušeni, sigurna sam da Saucha ne zna djelovanje travice. Ona je na nečem ozbiljnijem. Jednoličnim tonom čita nam s blesimetra kako je Ingrid Antičević-Marinović izjavila 'da nam djeca rade na crno da bi bila na bijelom'", zaključila je Mirna.

Nije tu stala. Kolegicu Karmelu Vukov Colić izvrijeđala je na vrlo kreativan i iznimno podao način.

"Svaki put kad pogleda u kameru, izgleda kao da je vidjela duha ili Tomislava Ivkovića", napisala je Berend. Pravi udarac ispod pojasa - s Ivkovićem je Karmela ostala trudna, no on ju je ostavio čim je to saznao i oženio se s Tihanom Zrnić koja je također bila trudna s njim - istovremeno.

"Izgleda kao da je zdinstala luk i ostavila saft da se krčka par sati dok ona nešto obavi na televiziji. Izgleda da je to zarazno pa s kuma Fodora prelazi na nju. Cijeli Bingo show osmijeh joj ne silazi s lica. Uvijek mi se činio usiljenim. Sad sam sigurna da je to uvježbana grimasa koju nosi već dvadeset godina", nastavila je Berend.

Foto: CROPIX

Spomenula je u svojim kolumnama svojedobno i Belmu Hodžić, danas Belmu Džombu, koja je tada vodila show "Pobijedi Šolu".

"Skini te dosadne hlače, topić i sakoić u emisijama koje vodiš. Pokaži duge noge i zavidnu figuru... Valjda ima još seksi donjeg rublja. Pa da vidiš kako gledanost raste!", napisala je Berend.

Jedan od nedavnih televizijskih skandala podignuo se kad je Frano Ridjan zamijenio Renea Bitorajca na mjestu voditelja u "Supertalentu". Naime, Ridjan je tim povodom u intervjuu izjavio kako je njegov kolega u showu, Igor Mešin, "jedan od rijetkih glumaca kojima ne bi zabranio posao voditelja na televiziji".
Bitorajac se osjećao prozvanim pa je reagirao na Facebooku.

"Nećemo se lagati da si na svojoj bivšoj televiziji mogao samo sanjati da postaneš Tarik Filipović, ups, opet glumac voditelj. Eto, želim ti više sreće nego kad si me mijenjao prvi put, jer je to trajalo samo jednu sezonu pa su brzo ponovo zvali nazad mene i Navojca, ups, opet glumce!!! Sad sam ja malo zločest, ali oprostit ćeš mi jer je istina", napisao je, između ostalog, Bitorajac.

Nastavio je objašnjavati Ridjanu kako nije smio izjaviti ono što je izjavio, boreći se za glumačku struku u voditeljskim vodama.

Foto: Ranko Suvar/CROPIX/PR

"Vjerujem i kako ti je zapelo za oko i koliko je glumaca (svih troje) ostalo u natjecanju showa' Zvijezde pjevaju' kada si ti već ispao, pa u potpunosti mogu razumjeti tvoju frustraciju. Probaj to potisnuti i radi svoj posao novinara voditelja što bolje znaš, ali ne 'zabranjuj' glumcima voditeljima to isto. Ti si vjerojatno samo izrazio svoje mišljenje s kojim se očito PR služba Nove TV, koja je to autorizirala, na moje čuđenje, očito slaže. Reći ćeš da se to tako kaže, ali tako se kaže u kafiću i tako se kaže kad si puno veća faca. Vjerojatno je to euforija prouzročena prelaskom u novu kuću, u kojoj ćeš bez sumnje imati bolji tretman nego na starom mjestu, a i više prijatelja ako nećeš zabranjivati. Do tada, nadam se da i ja, i Tarik Filipović, i braća Navojec, i Enis Bešlagić, i Doris Pinčić Rogoznica i ostali glumci voditelji uz tvoj blagoslov možemo nastaviti raditi", rekao je Bitorajac.

Pitanje je samo kako bi svi ti glumci voditelji reagirali kad bi voditelji došli u kazalište raditi glumački posao, ali to nije tema ovog teksta - možda nekog drugog!

Rene Bitorajac

Mirna Berend

Karmela Vukov Colić

Hloverka Novak-Srzić

svađe

frano ridjan

televizijski skandali

televizijski voditelji

Denis Latin

Ljiljana Saucha

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter