Intervju: Davor Gobac

'Nisam oduševljen današnjom politikom u Hrvatskoj pa ju ne pratim, ali moram priznati da, nažalost, utječe na mene više nego što bih htio'


Ines Madunić
09.02.2019.15:00
'Nisam oduševljen današnjom politikom u Hrvatskoj pa ju ne pratim, ali moram priznati da, nažalost, utječe na mene više nego što bih htio'
Vojko Bašić/Cropix

sažeto

Psihomodo Pop prvi put nastupa u Lisinskom 23. veljače, a Gobac nam je u kratkom intervjuu otkrio što pripremaju za Maskenbal i što bi rekao sinu da odluči odseliti u Irsku


Ines Madunić
09.02.2019.15:00

Prošle godine Davor Gobac sa svojim Psihomodo Popom obilježio je 35 godina glazbene karijere i 30 godina od izlaska prvog albuma, "Godina zmaja". Ako se njih pita i ako njih slušate, jasno vam je da punk nije otišao nikuda - još je uvijek tu i rastura.

I iste godine kad su proslavili 35 godina rokenrola, ekipa se pokupila i odletjela preko bare odraditi prvu američku turneju.

"Bilo je ok, ali malo naporno. Svirali smo koncerte u New Yorku, Chicagu i Torontu i sva tri su bila uglavnom uspješna. Najviše su mi se svidjeli klubovi, studio u kojem smo snimili dvije pjesme i oprema koja je vrhunska. S te profesionalne strane sve mi je bilo dosta dobro. Nije mi se svidjelo što je sve to jako međusobno udaljeno, treba ti sto godina od jednog grada do drugog, a ni hrana mi nije odgovarala", kaže Gobac, dodajući da se nada da će još koji put zasvirati u Americi.

 
 
 
View this post on Instagram

#davorgobac #joeyramoneplace #joeyramone #newyork #nyc #northamericantour2018 #psihomodopop #dallasrecords #3pmmedia

A post shared by Psihomodo Pop (Official) (@psihomodopop1) on Nov 8, 2018 at 10:32am PST

"Postoji još mnogo mjesta na svijetu gdje bismo voljeli nastupati. Na pamet mi sad pada Katmandu u Nepalu, kad sam bio tamo vidio sam jednu divnu binu. To bi bio dobar koncert", kaže Gobac.

A dobar će sigurno biti i njihov nastup na maskenbalu u Lisinskom, gdje će 23. veljače Psihomodo donijeti presjek svoje karijere na najluđem tulumu pod maskama.

"Kao klinac sam volio maškare, išli smo od kuće do kuće i skupljali novce, slatkiše i krafne. A i na početku karijere često sam se oblačio u razne kostime, ženske haljine sam nosio", kaže glazbenik, koji će nešto posebno odabrati i za svoj prvi veliki nastup u Lisinskom. Uz njih će na jubilarnom, desetom koncertu "Lisinski pleše pod maskama" nastupiti Disco Magic Band, DJ King Kong, žongleri, klaunovi, iluzionisti...

Što se tiče koncerata kolega, i danas ih pohodi, a izdvaja prošlogodišnji nastup Nicka Cavea na INmusicu.

"Teško mi je reći koji mi je bio najbolji koncert na kojem sam bio. Gledao sam The Stranglers u malom Domu sportova 1978., kad su snimili 'No More Heroes', to mi je bio odličan koncert. Ramonesi su također bili odlični 1990., Roger Waters iz Floyda... Ima ih puno", priča glazbenik.

Na pitanje kako komentira prevlast hip hopa nad rokenrolom na našoj sceni, Gobac kaže da nije istina da nema mladih bendova koji sviraju rock.

"Ima ih, i to prilično žestokih, samo se o njima ne piše. Hip hop kao mlađi glazbeni žanr ima i svoje mlađe sljedbenike pa nije ni čudo da imaju procvat trenutno", kaže kratko.

Njegov sin Vili također se bavi glazbom, također rokenrolom, no za profesiju je ipak izabrao glumu te je trenutno na Dramskoj akademiji.

"Da mi sin kaže da želi otići u Irsku... Pa, rekao bih mu da bolje odmah nauči irski", kaže u svom stilu Gobac. Kad smo već kod politike, pjevač kaže da ga ona baš ne zanima.

"Ne pratim ju baš i nisam nešto oduševljen današnjom politikom. Nažalost, ona ima možda veći utjecaj na moj život nego što bih ja želio", zaključuje.

Scena intervju

Davor Gobac

Maskenbal

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter