Dobivaju komentare pune mržnje

Nekima je to predugo i pretjerano, ali njima sasvim normalno i prirodno: 'Na početku mi je bilo grozno i htjela sam odustati, a sad ne znam kako ću bez toga, to je naše vrijeme'


100posto
19.10.2019.16:00
Nekima je to predugo i pretjerano, ali njima sasvim normalno i prirodno: 'Na početku mi je bilo grozno i htjela sam odustati, a sad ne znam kako ću bez toga, to je naše vrijeme'
Darko Tomaš/Cropix

sažeto

Iako se radi o prirodnom procesu, mnoge mame kritiziraju zbog dojenja, dok druge dobivaju iste komentare jer to nisu radile...


100posto
19.10.2019.16:00

Dojenje je u posljednjih nekoliko godina kontroverzna stvar. Zvuči čudno, ali potpuno prirodan proces, koji kod nekih mama ide lakše, a kod nekih teže ili nikako dobio je status teme koja diže tenzije.

Gorljivo se tako raspravlja - a neke su mame priznale kako su dobile i ozbiljne kritike ili vrijeđanja - o tome treba li dojiti ili ne, gdje i kad i koliko dugo.

Za normalizaciju dojenja u javnosti ustale su mnoge Hrvatice, od glumica Mirne Medaković i Mirjane Mikulić, voditeljice Ide Prester, novinarke Nevene Rendeli... Sve su one poručile kako je važno da mame paze na svoje i zdravlje svojih beba te rade ono što je najbolje za njih.

Nevena Rendeli tako je rekla kako je blizanke otpočetka paralelno dojila i hranila na bočicu.

"Nakon četiri mjeseca premorena sam odustala od dojenja i uvijek sam se nekako osjećala krivom zbog današnjeg trenda/pressinga. S Vitom je priča bila puno jednostavnija i lakša i evo je još uvijek uživa na prsima. Dojenje je stvarno super kad ide lako a ponekad je bočica jednostavno dobar izbor i za vas i za vaše dijete. Nitko se ne bi trebao osjećati manje mama zbog toga. Živjelo dojenje, ali živjela i boca koja ponekad život spašava", napisala je Nevena.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nevena Rendeli (@nevenarendeli) on Oct 16, 2019 at 9:20am PDT

No, vjerojatno najviše kontroverze izaziva dugogodišnje dojenje. Mišljenja su oprečna pa neki misle da je dovoljno dojiti dijete do godine dana, dok neki misle da nema štete da se to produži na tri ili četiri godine.

Glumica Petra Kurtela svog je sina Relju dojila do druge godine, a na društvenim je mrežama iskreno progovorila o tome kako joj je bilo teško prestati.

"Moj dečko za par dana slavi dvije godine. U ponedjeljak sam ukinula i moram priznati da mi je teško palo. Ne mogu reći da sam uživala u dojenju. Prve mjesece provela sam plačući Relji po glavi i proklinjući i cice i sve vezano uz njih, ali sad na kraju vidim da je upravo dojenje jedina stvar u mojem majčinskom stažu za koju sam bila sigurna da dobro radim (molim sve koji ne doje da iz ovog ne iščitaju da nešto ne rade dobro). I nije sad toliki problem što sam ga njemu ukinula, nego što sam ga ukinula sebi. Izbila sam si jedini as iz rukava i ostala gola. Al dobro je ponekad ostat gol, resetira te to. Natjera da nađeš nove asove, da se mijenjaš, postaješ bolji, upgradeaš odnose. Poljuljalo me sve ovo, prva linija obrane je ukinuta, ali neka. Na malo razdrmanim nogama idem dalje ponosna na sve što je bilo i znatiželjna oko svega što će doći", napisala je Petra.

 
 
 
View this post on Instagram

Magični vrt i @daniella.ods iza objektiva 🌿♥️🌿 #reljaistwo #babyrelja #thetwoofus #momandson #toddlerfashion

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on Sep 20, 2019 at 9:25am PDT

Nedavno je javnost još jednom ostala šokirala kad je Coco T, starleta i manekenka, objavila da nije prestala dojiti četverogodišnju kćer Chanel.

"Osjećam se blagoslovljenom što mogu iskusiti dojenje. Bilo mi je jako teško ispočetka i nakon prvog tjedna htjela sam odustati, ali obitelj me nagovorila da probam još malo izdržati. Rekli su mi da ne želim propustiti te posebne trenutke sa svojim djetetom jer su važni kako za zdravlje, tako i za povezivanje. Izdržala sam i sad, skoro četiri godine kasnije, Chanel još želi da ju dojim", napisala je Coco.

Objasnila je kako je to sad više stvar navike i utjehe jer Chanel normalno jede svu hranu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Coco (@coco) on Sep 20, 2019 at 4:14pm PDT

"Kad popodne ili navečer ide spavati to je naše vrijeme. Jako mi je drago da još to nije prerasla jer kad taj trenutak dođe bit ću jako tužna. Sve mame koje doje znaju da je to najbolji trenutak", rekla je Coco.

Dobila je puno negativnih komentara, a u njezinu obranu stao je i muž Ice T, glumac i glazbenik, koji je objasnio kako njihova kćer jede svu hranu kao i druga djeca, ali da ponekad Coco doji jer se tako zbližavaju.

Slično je o dugogodišnjem dojenju svoje kćeri pričala i Tamara Ecclestone. Bogata nasljednica prestala je dojiti Sophiju tek prije nego što je ona krenula u predškolu, a tad je imala četiri godine. Prije toga dobivala je jako puno kritika i negativnih komentara jer je uvijek otvoreno pričala o tome pa i objavljivala fotografije na društvenim mrežama. Često su fotografije i prijavljivali pa joj ih je Instagram uklanjao, no ništa ju nije pokolebalo.

 
 
 
View this post on Instagram

💕

A post shared by Tamara Ecclestone Rutland (@tamaraecclestoneofficial) on Sep 16, 2019 at 11:52am PDT

"To je naš ritual prije spavanja. Okupamo se, pročitamo četiri priče, onda ju dojim i onda zaspe. Mislim da je pomalo suludo da se ljudi ljute zbog takvih stvari. Željela bih da je dojenje normalizirano", rekla je Tamara. Ona je dala svojoj kćeri da odluči kad više ne želi dojiti, a isto tako je priznala da joj je bilo teško, ali je znala da će taj dan morati doći.

"Ona uvijek sve radi u svoje vrijeme, kad je ispravno za nju. Vidjela sam da je sve manje zainteresirana i bilo mi je jasno da ćemo uskoro s time prestati. Nikad nisam htjela da imamo oštar rez i samo jedan dan kažemo da je s time gotovo. Ovo ljeto je ona sama odlučila da je to više ne zanima. Još ponekad traži jer se i ona navikava, ali još osjećam našu povezanost jer mi zaspe na grudima svaku večer", rekla je Tamara.

Iako je krenula u predškolu, Sophia je i spavala s Tamarom i njezinim mužem Jayom u krevetu, iako žive u golemoj kući u Londonu. 

Tamara Ecclestone

dojenje

Nevena Rendeli Vejzović

Petra Kurtela

Coco T

newsletter

Prijavite se na Newsletter