Estradnjaci u književnosti

Neki su pisali potresne autobiografije, neki self help priručnike, ali nitko nije rasturio umjetničku scenu kao Nives svojom 'Golom istinom'


Ines Madunić
16.03.2019.19:30
Neki su pisali potresne autobiografije, neki self help priručnike, ali nitko nije rasturio umjetničku scenu kao Nives svojom 'Golom istinom'
Andrej Švoger/Cropix

sažeto

Što se dogodi kad estradnjaci počnu pisati knjige


Ines Madunić
16.03.2019.19:30

Prošla su vremena kad su se pjevači i pjevačice bavili samo pozornicom. U posljednjih nekoliko godina sve je veći trend ulaženja u što više polja umjetnosti. Estradnjaci se posebno vole dohvatiti knjige, odnosno pisanja i objavljivanja.

Posljednja u nizu je Danijela Martinović, koja je 2016. godine objavila "Šalabahter života", svoje intimne zapise. Sve je nastalo u tri mjeseca, kako je objasnila, a hu to je vrijeme zapisivala misli "kad god bi osjetila nalet nečeg čarobnog ili neobjašnjivog".

Citate možete pronaći na njezinom Instagram profilu, a u međuvremenu se pjevačica okrenula duhovnosti pa je moguće da ćemo čitati još neke njezine misli.

Knjigu koja je između autobiografije i self helpa objavila je iste godine Ivana Plechinger. Voditeljica je "Ono što ostaje, samo ljubav je" napisala nakon teškog perioda u kojem je pretrpjela smrt oca te moždani udar i put oporavka.

"Ljudi na prvu misle da sam napisala autobiografiju, ali to je u biti knjiga radosnog života. Mene u njoj ima upravo onoliko koliko me treba biti da čitatelji shvate da sam i ja osoba od krvi i mesa i da sam u životu doživjela štošta te da, ako s takvom pozadinom živim radosno, onda to mogu svi. Nikada nisam imala namjeru pisati", rekla je Plechinger, no isto kao i Danijela, stvorila se potreba da sve te misli izbaci iz sebe, a onda su je suprug i prijatelji nagovorili da to i objavi.

Danas se Plechinger bavi life coachingom.

Anđa Marić iznenadila je sve kad je 2015. objavila dječju knjigu "Afra", a koja je i postala iznimno uspješna. U njoj piše o djevojčici Đurđici koja se pokušava uklopiti u školi, a u njezinom životu odjednom se pojavi djevojčica Afra, koja funkcionira kao njezina savjest. Pjevačica i voditeljica dobila je brojne pohvale za svoj prvijenac, kako od publike, tako i od kritičara.

Tonči Plazibat/Cropix

Vlatka Pokos knjigu je napisala nakon mučnog i vrlo javnog razvoda od Josipa Dikana Radeljaka, koju je nazvala "Život u raju". Ironično, dakako. Voditeljica se odlučila ispričati svima u detalje kako je izgledao njezin brak s Dikanom, i to bez mijenjanja ijednog imena. Iako su mnogi unaprijed zaključili da će to biti šund literatura, knjiga je zaokupila pažnju i javnosti i kritičara.

"Vlatka Pokos načinila je po sebi literarni lik kakvog dosad nije bilo u domaćoj literaturi, nekovrsnu balkanski okljaštrenu, okašnjelu Emmu Bovary, razapetu između ljubavi prema okrutnom ravnodušnom suprugu i želje da ga napusti, u strahu da joj ne oduzmu dijete o kojem emocionalno ovisi, no koja je ipak pobjegla ljubavniku Fabriziju, u Rim, gdje ovaj radi kao poslovođa u skupom butiku, no koji ju je ipak ostavio, što je ona unaprijed znala da će se dogoditi, pa se morala vratiti suprugu kojeg mrzi i koji nju mrzi još više...", napisao je Tomislav Čadež svojedobno za Jutarnji list.

Paun Paunović/Cropix

Uslijedile su, dakako, tužbe, kojih je bilo puno, od Dikana do Alke Vuice i Snježane Mehun, a Vlatka je na kraju otišla iz Hrvatske jer nije više mogla podnijeti život pod povećalom javnosti.

Josipa Pavičić Berardini napisala je četiri knjige dosad, a uskoro će i peta. I dok su prve tri, "Sara Santini", "GL'amour" i "Lopov moje mladosti" chick lit, s četvrtom je knjigom otišla u neke ozbiljnije vode. "Šest milimetara - Ispovijest o boli i pobjedi" njezina je potresna priča o dijagnozi raka dojke i putu prema izlječenju.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

"Kad sam pisala nisam mislila da ću to ikad podijeliti s nekime. Danas mi je drago zbog toga što postoji određena snaga kad tako ogoljeni do kraja stanete pred sve. Ako je samo jedna žena zbog moje ispovijesti otišla na pregled i došla na vrijeme, onda je stvarno vrijedilo. A dobila sam toliko poruka, mailova i s toliko žena na promocijama sam pričala sam o tome da znam da je stvarno vrijedilo", rekla je Josipa za 100posto.

Ove godine planira objaviti i novu knjigu, "Promatrači u ogledalu", u kojoj će se baviti međuljudskim odnosima i procesu žaljenja.

No, nitko od estradnjaka nije uspio toliko prašine podignuti kao Nives Celzijus svojom "Golom istinom".

U njoj je ispisala skandalozne priče o svom životu koje uključuju nogometne reprezentativce i orgije, licemjerno blještavilo navodne estrade i društvene elite, a iako se nije radilo samo o autobiografiji, knjiga je postala pravi hit, a Nives je obilazila zemlju i regiju promovirajući svoj prvi literarni uradak.

A on se toliko prodavao da je zaradila nagradu Kiklop Sajma knjiga u Puli, no on joj ipak nije dodijeljen. "Gola istina" napravila je tako nevjerojatan skandal na književnoj sceni.

Šime Šakota/Cropix

Povjesničar književnosti Krešimir Nemec, inače član Upravnog odbora nagrade Kiklop, dao je ostavku na to mjesto jer je smatrao kako je to tijelo samo formalno pokriće za dodjelu nagrade čiji je pobjednik danima prije poznat medijima.

"Mi smo odlučili ovu nagradu ne dodijeliti. Ono što moram reći je da ono što nas je najviše potaklo na ovu odluku nisu bili pritisci. Ja kao osnivač preuzimam apsolutno odgovornost jer mislim da nisam dovoljno komunicirala s Pulsom", rekla je direktorica Sajma Magdalena Vodopija. Naime, agencija Puls radila je istraživanje o najprodavanijim knjigama u Hrvatskoj, a prema tome su se onda dodjeljivale nagrade pulskog Sajma u kategoriji Hit godine. Nakon što Nives nisu dodijelili nagradu, ta je kategorija ukinuta. 

Između ostalog, rekli su kako joj nisu dali Kiklopa jer se knjiga nije prodavala u knjižarama nego na kioscima. 

No, pjevačica ih je tužila i tužbu dobila pa joj je Kiklop dodijeljen pet godina kasnije. Napisala je i drugi dio, no on nije doživio toliki uspjeh kao prvi.

Nives Celzijus

književnost

Danijela Martinović

Vlatka Pokos

estrada

Ivana Plechinger

Anđa Marić

Josipa Pavičić Bernardini

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter