Majčinstvo je demistificirano - i nije uvijek idilično

'Nekad se smatralo nepristojnim govoriti o rađanju, dojenju, porodu. Danas se puno o tome jamra'


Barbara Marinović
22.11.2018.11:25
'Nekad se smatralo nepristojnim govoriti o rađanju, dojenju, porodu. Danas se puno o tome jamra'
Foto: CROPIX

sažeto

Lana Klingor Mihić otkrila nam je da joj brojne žene zatrpavaju inbox, sretne što vide da nisu same u određenim izazovima majčinstva...


Barbara Marinović
22.11.2018.11:25

Majčinstvo je težak posao, najbolje to znaju one koje su se u istom ostvarile i svakodnevno se susreću s izazovima roditeljstva. No, nikada više nego danas žene nisu javno pisale o svemu što ih tišti. Digao se tako tijekom godina magični ružičasti veo koji je pokrivao sve ono što uključuje taj posao. Jer biti majka zapravo je veliki i težak, odgovoran posao. Naravno, nosi on i puno radosti i sreće. Priča nam tako Lana Klingor Mihić u razgovoru za 100posto što sve prolazi kao mama te nam otkriva reakcije žena koje je prate na društvenim mrežama. Demistifikacija majčinstva, priča nam Lana, jako je dobro prihvaćena. Žene trebaju znati da nisu same.

'Moj Instagram život je zapravo takav kakav je. Trudim se i prikazujem svoj život onakvim kakvim ga živim jer tako ostajem autentična, takva kakva jesam. Majčinstvo je najteža i najljepša životna uloga istodobno i ona traje čitavog života. Naravno da nije uvijek lako, ima i težih dana. S druge strane, lijepi i idilični trenuci uvijek izbrišu one teže momente. Sve majke znaju kroz što prolaze tijekom dana - živčane smo nekad, nekad ne znamo kako bismo reagirale...'.

'I nama je tako bilo, i ti si nama to radila'

Je li nekad bilo drugačije? Jesu li žene neke stvari držale za sebe ili su nosile iste probleme i brige? Društvenih mreža nije bilo pa je bilo nešto teže znati kako je u 'tuđem dvorištu'. Klingor Mihić smatra da je i prije bilo sve isto. 'Ma apsolutno, evo vam jedan primjer. Moja najstarija kći sad je u nekoj pretpubertetskoj fazi i naravno da se uvijek i prvenstveno požalim svojim roditeljima, tražim savjete od njih... Ono što uvijek čujem je : 'I nama je tako bilo, i ti si nama to radila, nije nam bilo ništa lakše ili drugačije'. Mislim da su se sve generacije nosile sa sličnim problemima u svoje vrijeme i da su se također žalili'. Nije bilo Instagrama ili Facebooka, no izazovi majčinstva time nisu bili ništa manji ili zahtjevni.

'Svaki dan imam inbox zatrpan porukama u kojima mi žene pišu da su sretne jer vide kroz moje objave i storyje da nisu same, da se neke stvari ne događaju samo njima. Cijene to što prikazujem realni život i realne situacije, što nismo uvijek svi savršeni i kažu mi da im je lakše kad vide da se to, štogod bilo, i drugima događa'. Smije se Lana prisjećajući se svoje nedavne objave, a na kojoj je cijela njezina obitelj igrala Memory. 'Idila - prvih pet minuta, dok netko nije počeo gubiti i onda je to raspad sistema. Ljude to zabavlja, nasmije, a u isto vrijeme im prikazuje da nije sve savršeno. Zabavna je to strana', priča vješta mama. I ne slaže se da još uvijek živimo u muškom svijetu. 'Pomičemo se s mrtve točke, možda su na visokim poslovnim pozicijama i dalje češće muškarci, no išli smo dosta naprijed. Frajeri još sitno broje, a da ni ne znaju', dodala je.

'Vjekoslava Huljić trebala je zaštititi frazu 'žena, majka, kraljica'

Često će Lani u komentarima i razgovorima reći da je 'žena, majka, kraljica', a ona kroz smijeh kaže da se takvom ne osjeća, no i da smatra da je to postao svojevrsni sinonim za ženu koja može sve. 'Mislim da je Vjekoslava Huljić trebala nekako zaštititi tu frazu jer da je dobila i lipu za svaki put kad netko izgovori tu frazu, sada bi imala vile s bazenima na Miamiju. Postao je to sinonim za uspješnu, sposobnu ženu', zaključuje Lana.

O izazovima majčinstva progovorile su više puta i Nevena Rendeli Vejzović, Marijana Mikulić, Petra Kurtela, Mirna Medaković... Većini žena lakše je kada da ne prolaze kroz teške stvari same, no psihologinja Mirjana Krizmanić za 100posto kaže da ne vidi takav društveni trend u potpunosti pozitivnim. Nekad je, kaže, bilo nepristojno govoriti o rađanju, dojenju... Bila su to neka druga vremena, a ovakvom trendu je, ocjenjuje, pogodovala era društvenih mreža.

'Nekad se smatralo nepristojnim govoriti o rađanju, dojenju'

'Mislim da su društvene mreže krive za jamranje. Nekad se, starija sam i mogu to reći, smatralo nepristojnim govoriti o rađanju, dojenju, porodu. Donošenje djece na svijet smatralo se plemenitom funkcijom žene (naravno, ne jedinom!), danas se puno o tome jamra, a radi se o prirodnom procesu. Žensko tijelo stvoreno je za rađanje, žene valjda i žele djecu koju imaju, valjda se na njih i odlučuju. Mislim da je tome kriv nedostatak obrazovanja. Treba mlade ljude učiti o rađanju, boli, dojenju, fiziološkom procesu. Danas se svi boje inkomodirati, a jasno je da su neke stvari i bolne', smatra Krizmanić.

Foto: Berislava Picek / CROPIX

Jamranje je - loše!

Jamranju su, smatra, Hrvati generalno skloni i to je loše. 'Nije dobro to jamranje, ne samo u ovom slučaju, jamranje nije dobro kao pojava, a Hrvati su tome skloni. Generalno takav način više daje na značenju negativnim, a manje pozitivnim okolnostima. Kada nam netko kaže da je, primjerice, dobro, reagira se šokiranim: 'Zbilja'?, a to nije normalno. Pa puno je ljudi i dobro, ne bi to trebalo šokirati, reakcija bi trebala biti: 'Baš mi je drago', dodaje psihologinja.

'Kada mi netko kaže onako važno: Ja sam Majka!, naježim se! To je biološka funkcija, osim toga, dijete imate jer ste ga valjda željeli i na njega se odlučili', zaključila je Krizmanić.

Lana Klingor Mihić

Mirjana Krizmanić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter