Tužna priča o Mickeyju

Nekad je bio najbolji holivudski frajer, ali ljubav prema boksu uništila mu je karijeru, veze i zdravlje. Nos je operirao pet puta, doktor mu je unakazio lice


Ines Madunić
16.09.2019.14:00
Nekad je bio najbolji holivudski frajer, ali ljubav prema boksu uništila mu je karijeru, veze i zdravlje. Nos je operirao pet puta, doktor mu je unakazio lice
Profimedia

sažeto

Rourke je u sjećanju mnogih još uvijek najzgodniji lik u Hollywoodu, ali to već godinama ne odgovara stvarnosti


Ines Madunić
16.09.2019.14:00

Njegova je karijera započela osamdesetih, a 1986. godine postao je globalna zvijezda kad se s Kim Basinger pojavio u erotskom trileru "9 i pol tjedana".

Oduševio je publiku i kritiku u "Barfly" i "Angel Heart", no nakon desetljeća u filmskoj industriji odlučio se vratiti mladenačkoj strasti - boksu.

Tim se sportom počeo amaterski baviti još kao tinejdžer, a holivudsku karijeru ostavio je kako bi bio profesionalni boksač. To je trajalo do 1994. godine, kad se umirovio i snimio nekoliko filmova; "Rainmaker", Buffalo 66", "Spun" i "Once Upon a Time in Mexico", no sve to bile sporedne uloge i niti blizu onom uspjehu koji je imao osamdesetih. 

Profimedia

Nešto više sreće imao je sa "Sin Cityjem" 2005. godine, ali njegov najveći povratak bio je "Wrestler" 2008. godine, za koji je dobio nominaciju za Oscara.

Međutim, tad je već izgledao potpuno neprepoznatljivo. Mnogi nikako nisu mogli spojiti Mickeyja iz 2008. s onim iz 1986. godine.

Njegovo se lice potpuno izmijenilo plastičnim operacijama pa danas izgleda kao druga osoba. A za sve je to "odgovoran" boks.

"Većina operacija bila je da pokušam spasiti nered od svog lica zbog boksanja. Ali, otišao sam kod pogrešnog tipa da mi popravi lice. Nos sam dva puta slomio i imao pet operacija na njemu, jednom sam morao operirati i slomljenu čeljust", rekao je Mickey.

Profimedia

Od ostalih ozljeda slomio je rebro, prst na nozi, jagodičnu kost i pregrizao je jezik.

Kasnije je priznao i kako je odustao od boksa nakon što su ga liječnici upozorili na moguće neurološke promjene zbog ozljeda koje je zadobio. 

A Mickey je uvijek bio na glasu kao problematičan tip, čak i na setu filmova. Često se svađao s kolegama, prijetio nasiljem i kasnije pričao kako je požalio što je snimio neke filmove u svojoj karijeri. Došao je na glas kao tip s kojim nitko ne želi raditi.

Zbog svega toga upao je u financijske probleme. Bio je prilično rastrošan, čak i u trenutku kad nije imao nikakvih ponuda za snimanja.

"Jednom sam u gotovini kupio šest Cadillaca i podijelio ih prijateljima", rekao je Rourke.

Profimedia

Imao je i dva neuspješna braka, prvi s glumicom Debrom Feuer koji je završio razvodom 1989. godine, a Rourke je kasnije rekao kako "snimanje '9 i pol tjedana' nije bilo u redu prema njegovoj supruzi". S manekenkom i glumicom Carré Otis vjenčao se 1992., a razveo 1998. godine. Danas je u vezi s ruskom manekenkom Anastasijom Makarenko i povremeno snima filmove.

U najgoroj fazi bio je nakon kraja drugog braka, kad je upao u tešku depresiju.

Profimedia

"Sam sebe sam uništio. Supruga je otišla, karijera mi je bila gotova, novac je iscurio. Nisam se htio ubiti, ali sam htio prestati postojati, samo pritisnuti gumb i nestati. Mislim da nisam izašao iz kuće pet mjeseci. Spavao sam u ormaru iz nekog razloga. Razmišljao sam o tome da nestanem, a onda bih pogledao svog psa koji me gledao kao da mi želi reći: ' Tko će se brinuti za mene?' Psi su bili uz mene kad nitko drugi nije. Oni su mi postali sve", rekao je Rourke.

glumac

boks

plastične operacije

Mickey Rourke

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter