Vrijeme im je prošlo

Ne želimo znati Victorijinu tajnu: Nitko više ne pada na fantaziju da je premršava plavuša u skupom i neudobnom donjem rublju savršena


Ines Madunić
03.12.2018.21:00
Ne želimo znati Victorijinu tajnu: Nitko više ne pada na fantaziju da je premršava plavuša u skupom i neudobnom donjem rublju savršena
Getty Images

sažeto

U nedjelju se prikazala nova revija Victoria's Secreta, ali tvrtka je u ozbiljnim problemima


Ines Madunić
03.12.2018.21:00

Najveća anđelica od svih, Adriana Lima, oprostila se od svojih krila u timu Victoria's Secreta nakon 19 godina. Malo je i zaplakala, a razloga za suze imaju i direktori najpoznatije svjetske tvrtke koja proizvodi donje rublje. Naime, šefica Jan Singer objavila je da odlazi iz tvrtke, i to samo nekoliko dana nakon što je u Vogueu izašao intervju s direktorom marketinga, Edom Razekom, koji je nanio dosta štete.

Razek je pričao o tome kako bi se Victoria's Secret mogao mijenjati, odnosno koje novosti bi mogli uvesti u svoj tv specijal (koji je, usput, svake godine sve manje gledan).

"Stalno nas ispituju zašto ne uključimo veće brojeve u reviju. Ili, zar ne bismo trebali imati transrodne manekenke? Ne. Ne mislim da bismo trebali. Ta revija je fantazija. To je 42-minutna fantazija, zabavni specijal", rekao je Razek. 

Nije trebalo dugo čekati na reakciju. Internet je eksplodirao, a šef marketinga dao dodatan vjetar u leđa mnogim plus size i transrodnim manekenkama i influencericama da ih popljuju na društvenim mrežama.

Razek se ispričao idući dan, ističući kako su transrodne djevojke bile na audiciji, ali nisu prošle, kao i mnoge druge svake godine, ali da "nikad nije bila stvar u rodu".

Šteta je već napravljena, a u vremenu kad su moda i javni diskurs općenito sve osjetljiviji na bilo kakve tragove nekorektnosti i uključenosti svih, isprika ne znači ništa.

Da je samo to problem Victoria's Secreta, bilo bi sve u redu. No, već cijelo desetljeće brend polako, ali sigurno pada.

Još uvijek su najveća američka tvrtka koja proizvodi i prodaje donje rublje, no zarada im je u stalnom padu, a dionice su ove godine pale za 41 posto.

Istraživanja pokazuju kako se brend sviđa sve manjem broju žena; grudnjaci su im, zapravo, nekvalitetni, nisu udobni, a česti su komentari kako se osjeća da je brend jednostavno "isforsiran" ili "fake".

Victorijina tajna više nije seksi; rijetke su žene koje žele trpjeti loš grudnjak koji ih žulja samo zato da bi se svidjele muškarcu - ta su vremena prošla. Spomenuta fantazija koju nam Victoria's Secret prodaje su anđelice koje svake godine vidimo na modnoj pisti.

U tangama, minijaturnom grudnjaku koji se u našoj veličini vjerojatno ni ne proizvodi, šarenim krilima na leđima i visokim štiklama, manekenke paradiraju nasmijane kao da nisu cijeli dan cuclale vatu natopljenu naračinim sokom da ubiju glad. Šalju slatke puse publici i kamerama; to je samo i isključivo fantazija za muškarce u kojoj žena istovremeno treba biti seksi i slatka. Nijedna žena više ne želi kupovati grudnjake i gaćice s tom porukom.

Izgladnjivanje kako biste izgledale savršeno u seksi kompletiću donjeg rublja za svog nesavršenog muškarca također je out u 2018.

Savršena žena više nije plavuša s uskim strukom, velikim grudima i u visokim štiklama. Patnja za ljepotu totalno je 2001. 

Činjenica jest da Victoria's Secret prodaje fantaziju, baš kao i svaki drugi brend. Isto tako, ne mora svatko povjerovati u nju. No, brend koji tu fantaziju ne mijenja u skladu s vremenom teško će zaustaviti svoj pad. Kupci su, uostalom, danas puno spremniji izraziti svoje nezadovoljstvo, a društvene mreže omogućile su im da to naprave bilo kad i bilo gdje.

A milosti nema, pa Victoria's Secret ima izbor prihvatiti tu realnost ili nastaviti živjeti u svojoj fantaziji.

modna revija

Victoria's Secret

donje rublje

manekenke

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter