OBRATI PAŽNJU NA... HINDI ZAHRU

'Ne treba vam life coach, pomozite si glazbom', savjet je glazbenice koja je spojila tradiciju Maroka i modernu glazbu te sama naučila svirati instrumente


Ines Madunić
19.09.2019.16:30
'Ne treba vam life coach, pomozite si glazbom', savjet je glazbenice koja je spojila tradiciju Maroka i modernu glazbu te sama naučila svirati instrumente
Tala Hadid

sažeto

Kantautorica Hindi Zahra prvi put nastupa u Hrvatskoj, a otkrila je sve o svojoj neobičnoj glazbi zbog koje je obožavaju u cijelom svijetu


Ines Madunić
19.09.2019.16:30

Krajem rujna u zagrebačkoj Tvornici kulture prvi put će nastupiti Hindi Zahra, marokansko-francuska umjetnica i kantautorica koja već godinama očarava svjetsku scenu svojom glazbom i pojavom.

Rođena na jugu Maroka kao Zahra Hindi (za umjetničko ime samo je "izvrnula" svoje), odmalena je okružena umjetnošću. Majka joj je plesačica i glumica, a s ocem, inače francuskim vojnikom, počela je živjeti kao tinejdžerica, kad se preselila njemu u Pariz. Tamo je počela intenzivnije raditi na svojoj glazbi, no majku uvijek ističe kao jednu od najvećih inspiracija.

"Moja majka je također bila glazbenica tako da sam bila okružena glazbom. Svaki dan sam slušala majku kako pjeva. Čak i kada je pjevala po kući, njezini 'nastupi' su uvijek bili puni emocija što je ostavilo veliki trag na meni. Uvijek je pjevala iz srca, a ne iz glave. Mislim da je to nešto što možete osjetiti na sceni s različitim izvođačima. Uvijek se vidi razlika između onih koji samo rade svoj 'posao' i onih koji nastupaju zbog svojih osjećaja i zato što vole ono što rade. Glazba može izliječiti srce, tijelo i dušu", kaže glazbenica.

Samouka je multiinstrumentalistica, a bavila se i slikarstvom te glumom. S glazbom je često eksperimentirala i tražila svoj zvuk.

"Da, stvarala sam u okvirima hip hopa, ali i američke te afričke glazbe. Dosta sam se bavila i operom, ali sam ubrzo shvatila da to nije za mene. Dobro je imati istreniran glas, ali opera zahtijeva od tebe da glas istreniraš do visokog nivoa i tako ga mijenja i prilagođava određenim stilskim potrebama. Bilo mi je potrebno da moj glas bude slobodan, željela sam naći svoj put i stil. Radila sam i kao prateći vokal brojnim glazbenicima, to je za mene bilo važno iskustvo jer sam naučila kako nastupati, pripremiti se za snimanja u studiju. Ali, od samog početka bila sam odlučna u tome da ću skladati i stvarati svoju glazbu. To mi je bilo potrebno na duhovnoj razini", kaže glazbenica.

Prvi album "Handmade" objavila je 2010. godine, a s njega je i jedan od njezinih najvećih hitova - "Beautiful Tango". Za album je dobila brojne nagrade, između ostalih i cijenjenu Victoires de la Musique nagradu za najbolji album world music žanra.

U njezinoj se glazbi isprepliću blues, jazz, orijentalna i tradicionalna glazba, r'n'b...

"Ja nisam tradicionalna pjevačica, ali koristim tradicionalne elemente u svojoj glazbi. Imam potrebu predstaviti svoju kulturu i jezik svijetu jer mislim da je predivna i da je treba upoznati. Blues je na mene puno utjecao, to je glazba za izražavanje tuge, a to smatram krucijalnim. Neophodno je izraziti svoju tugu. Kroz te vibracije, vaše tijelo i duša pronalaze puteve do izlječenja. To je proces koji je važan i za izvođača i za publiku. Sve se svodi na emocije. Vjerujem da nije svima potreban psihijatar ili life coach. Možete sami sebe izliječiti kroz glazbu, igranje, umjetnost i prirodu", smatra pjevačica.

Osim marokanske tradicionalne glazbe, na nju je utjecao zvuk Kube, Jordana, Egipta, Andaluzije i Italije, a kao glazbenike koji su joj inspiracija navodi Miriam Makebu, Cesariju Evoru, Marvina Gayea i Ninu Simone. Pjeva na engleskom, francuskom, arapskom, ali i materinjem berberskom jeziku.

Svoj drugi album objavila je prije četiri godine, a "Homeland" je dosad prodan u više od 135.000 primjeraka u svijetu.

Nakon promocije, koja je uključivala više od 300 koncerata u dvije i pol godine, odlučila se vratiti svojim korijenima i preselila se u Marakeš, gdje je intenzivno radila na novoj glazbi te se bavila slikanjem, a izjavila je kako je htjela pobjeći u samoću kako bi napravila pjesme u istinskom zanosu.

Hindi Zahra u Zagrebu nastupa 27. rujna u Tvornici kulture u sklopu koncertnog serijala Musicology Barcaffè Sessions. To će joj biti premijerni nastup pred hrvatskom publikom.

"Prvi puta sam u Zagrebu i iskreno se veselim koncertu. Uzbuđena sam i želim pozdraviti svoju zagrebačku publiku koju se veselim upoznati", rekla je Hindi.

Scena intervju

glazbenica

Hindi Zahra

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter