Najmisteriozniji hrvatski glazbenik

Ne srami se zaplakati na pozornici, rijetki znaju njegovo pravo ime, a ni nakon teškog prekida nije prestao vjerovati u ljubav


Ines Madunić
31.08.2019.12:00
Ne srami se zaplakati na pozornici, rijetki znaju njegovo pravo ime, a ni nakon teškog prekida nije prestao vjerovati u ljubav
Paun Paunović/Cropix

sažeto

Tedi Spalato omiljeni je dalmatinski glazbenik poznat po osjećajnim pjesmama, ali o njemu se malo zna


Ines Madunić
31.08.2019.12:00

Za Tedija Spalata i njegovu glazbu moglo bi se reći da je pravo utjelovljenje dalmatinske pjesme i mediteranskog senzibiliteta, a o ovom se splitskom glazbeniku i ne zna mnogo. Nikad nije bio jedan od onih koji vole svjetla reflektora, no jasno je da na pozornici uživa. Skandali ga nikad nisu pratili, a on o svom privatnom životu ne voli previše pričati.

Rođen je u Splitu, a pravo mu je ime Tadija Bajić. Cijeli je život okružen glazbom, iako nitko od njegovih nije bio profesionalan glazbenik.

Prve glazbene poduke dobio je od poznatih glazbenika Marinka Katunarića i Ljube Stipišića, Gibonnijevog oca.

Paun Paunović/Cropix

"Kad sam imao 12 godina moj je talent prepoznao Gibin otac Ljubo Stipišić Delmata kojem puno toga dugujem. Zahvaljujući njemu počeo sam raditi na mjuziklima, a s vremenom sam nastupio i u 'Splitskom akvarelu' i 'Maloj Floramy'. Gibu sam gledao još u kolijevci kad sam imao trinaest godina i dolazio kod njegovog oca na probe. On je preuzeo sličan stil kao Ljubo, ali ga je učinio svojim. Kad čuješ njegovu Temperu, znaš odakle je i kome pripada", rekao je Tedi.

Pjevao je u klapama i lokalnim splitskim grupama kao tinejdžer, a s 18 godina se priključio grupi Anima, koja je izvodila jazz i soul.

Bio je studijski glazbenik dok se nije priključio grupi More, u kojoj su svojedobno bili Oliver Dragojević, Meri Cetinić, Jasmin Stavros, Doris Dragović i Remi Kazinoti.

Solo karijeru započeo je 1985. godine, a u HNK Split nastupao je u operetama i dramskim predstavama te se bavio i glazbenom produkcijom.

Na Splitskom festivalu prvi je put nastupio 1986. godine, i to u duetu s Meri Cetinić s kojom je otpjevao "Konobu". Osim toga, često nastupa na festivalima Melodije Jadrana te Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku.

Kad je trebao nastupiti na Jugoviziji 1991. godine, Ivo Lesić mu je predložio da uzme umjetničko ime Tedi Spalato, koje je nastavio koristiti.

Dobitnik je više Porina, od onog za najbolji album zabavne glazbe za "Live in Lisinski" i "Kadencu" do nagrađenih vokalnih suradnji s Josipom Lisac za "Dalmatino povišću pritrujena" i Tamarom Obrovac za "Ti i ja".

Surađivao je s mnogima s hrvatske scene, od Nene Belana, Gibonnija, Olivera Dragojevića, Marijana Bana, a sa svima je bio i prijatelj. Bio je blizak s Dinom Dvornikom.

"Za vrijeme onih ružnih ratnih vremena radili smo brojne zajedničke projekte, Dina sam osobno jako dobro poznavao i gostovao sam na nekim njegovim pjesmama. Imao je veliku unutrašnju energiju koja ga je tjerala da živi brzo no preminuo je izuzetno mlad i ostavio iza sebe jedan veliki i beskrajno kvalitetan opus. Veliki je to i nenadoknadiv gubitak za hrvatsku glazbu", rekao je za eZadar.

Bio je dobar prijatelj s Oliverom Dragojevićem te ga je njegova smrt jako pogodila.

Duje Klarić/Cropix

Spalato je općenito poznat kao osjetljiva duša, a često na koncertima pusti koju suzu, potpuno se zanese.

"Dobro ste čuli, ali to je bilo samo dva, tri puta. Svit koji me dolazi slušat zna šta more dobit od mene ka pivača. I ja se cili zanesen, po ko zna koji put u trenucima dok pivan pismu živin tu pismu najintenzivnijin osjećajima, a onda san tih par puti čuja muški bas-bariton iz publike: 'Tedi, može li nešto življe!' To je za poludit. I od smija i od muke.
Došlo mi je da ferman mazit gitaru, da ferman pivat i da se zaderen: 'A šta je to življe? Ja to življe ne znan! Ne znan ja doć, stat prid mikrofon i zavikat: ajmo, ruke gori!” Ne znan. I šta ću radit ono šta ne znan. Radin ono šta znan", ispričao je za Slobodnu Dalmaciju.

Što se tiče privatnog života, jedino što je poznato je da je 20 godina bio u vezi s balerinom Lidijom Kroker, a prekinuli su 2009. godine. O razlozima nije pričao.

"Ne znam što je to prekid. Mislim da postoje niti koje uvijek treba držati i čuvati. Volim druženja s dragim prijateljima i odlaske na mjesta koja su mi draga, gdje čovjek može onako da rezimira kako mu je prošao dan ili nekakav period", rekao je za Story tada.

Duje Klarić/Cropix

Dodao je i kako se uvijek odupirao braku kao konceptu, ali i da bi njegov i Lidijin odnos vjerojatno bio drugačiji da su imali djece.

"Svaka je osoba svoja priča i ne mora nužno imati prioritete koji su i moji. Pitanje je samo koliko su nam oni važni i koliko moramo eliminirati druge stvari kako bismo došli do njih. Ako u životu sve pregazimo kako bismo došli do cilja, to nije dobar prioritet", rekao je Tedi.

Prije par godina za RTL je priznao kako je još uvijek singl, ali i da nikad nije prestao vjerovati u ljubav.

"Ja sam već čovjek u godinama i mislim da su mi šanse sve manje i manje. Nikad ne reci nikad, ali ipak sam realan čovjek. Možda u staračkom domu. U ljubav uvijek treba vjerovati jer bez ljubavi nema disanja, nema radosti, ali ni tuge", rekao je Tedi.

glazbenik

Tedi Spalato

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter