Camilla otvoreno

'Ne razmišljam o tome hoću li postati kraljica, zbog Charlesa nisam izlazila iz kuće'


Ines Madunić
28.05.2017.19:40
'Ne razmišljam o tome hoću li postati kraljica, zbog Charlesa nisam izlazila iz kuće'
Reuters

sažeto

Druga supruga princa Charlesa kaže da ju prijatelji "spuštaju na zemlju" ako postane umišljena 


Ines Madunić
28.05.2017.19:40

Od najomraženije osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu, Camilla Parker-Bowles (70) postala je jedna od najpopularnijih. Danas je vojvotkinja od Cornwalla, druga supruga princa Charlesa (68), ali još je, kaže, ostala prizemljena.

"Nemam vremena razmišljati o tome hoću li postati kraljica. To je nevažno, živim od danas do sutra i obavljam svoje obaveze. Mislim samo na svoju obitelj", rekla je Camilla. Kad Charles postane kralj, a on je prvi u redu nasljeđivanja nakon Elizabete II, ona bi trebala dobiti titulu "kraljica pratiteljica", no odlučeno je da će ipak koristiti "princeza od Cornwalla". Baš kao što, kad je postala Charlesova supruga nije htjela koristiti titulu "princeza od Walesa", jer je to bila omiljena Diana.

Vezu s princom Charlesom Camilla je počela 1971. godine i on ju je već bio upoznao s nekim članovima kraljevske obitelji. No, sve se prekinulo nakon što se Charles vratio sa služenja u mornarici. Nije jasno zašto je veza pukla, no izvori tvrde kako njihov brak tada nikako ne bi bio moguć. Kraljevska obitelj nije smatrala da je Camilla dovoljno dobra kako bi bila supruga budućeg kralja.

Profimedia

Camilla se udala za Andrewa Parkera Bowlesa, a Charles je oženio Dianu Spencer 1981. godine. No, ubrzo je obnovio svoju vezu s Camillom. Njezin suprug navodno je blagoslovio njihovu vezu jer je i sam viđao druge žene. Godinama je njihova ljubav bila javna tajna, no sve je u javnosti ispričala princeza Diana u autobiografiji 1992. godine. Iduće godine intimni telefonski razgovori Camille i Charlesa osvanuli su u tabloidima. Charles je priznao da su obnovili svoju vezu 1986. godine, "kad je njegov brak već bio nepopravljivo razrušen". Javnost se okomila na Camillu.

"Godinu dana praktički nisam izlazila iz kuće. Bojala sam se mržnje javnosti i tabloida koji su me čekali posvuda. Nisam mogla nikuda. Vrijeme sam kratila čitajući i učila sam slikati. Djeca su me izvukla - oni su se ponašali kao da je sve normalno", rekla je Camilla za Daily Mail. S Parkerom Bowlesom ima dvoje djece, sina Thomasa (42) i kćer Lauru (39).
"Bilo je strašno. Ne bih to poželjela ni najgorem neprijatelju. Moja su djeca svaki dan brojala fotoreportere ispred moje kuće koji su se skrivali u grmlju", rekla je Camilla.

Profimedia

Nakon što su priznali svoju vezu, prvi put su se zajedno pojavili 1999. na proslavi rođendana zajedničkog prijatelja. Charlesovi publicisti upustili su se u zahtjevan posao osvjetljavanja Camillinog obraza. Trebalo je natjerati ljude da ju zavole. Godinu poslije pratila je Charlesa na službenom putovanju u Škotsku, a 2001. službeno je upoznala kraljicu Elizabetu II. Bio je to znak da podržava njihovu vezu. Uskoro su počeli zajedno živjeti, a nakon zaruka 2005. godine ankete su pokazale da većina Britanaca podržava njihov brak. Vjenčali su se 8. travnja iste godine u dvorcu Windsor. Za njihovo građansko vjenčanje dozvolu su trebali dati kraljica, Engleska crkva i vlada jer su oboje bili razvedeni, a Charles će, kao kralj biti i poglavar Crkve.

Getty Images

Camilla kaže da je za život u kraljevskoj obitelji nužno imati snažan karakter.
"Odgojena sam da se nikad ne žalim i da se nikad ne objašnjavam. Ne prigovaraj, samo obavi ono što moraš", kaže Camilla, koja godišnje ima više od 200 službenih pojavljivanja u javnosti, s princom ili bez njega. Jedna je od najaktivnijih članova kraljevske obitelji.

"Ponekad se probudiš ujutro i misliš da jednostavno ne možeš. Ali jednostavno moraš. Čim staneš s tim ludim rasporedom, ispušeš se kao balon, samo padneš od umora. Mislim da svi živimo na adrenalinu. Ali, ako si pozitivna osoba, možeš napraviti puno toga. Ja sam uvijek bila optimistična. Moraš nastaviti dalje. To je britanski način života", zaključuje Camilla. Slobodno vrijeme najviše voli provoditi čitajući skandinavske krimiće ili gledati slične televizijske serije, a puno vremena provodi sa svojim psima Beth i Bluebell, inače Jack Russell terijerima.
"Ako ponekad postanem prenapuhana, moji me prijatelji smire. Uvijek mi kažu da ne budem toliko prokleto umišljena", kaže Camilla.

kraljevska obitelj

princ Charles

Camilla Parker Bowles

vojvotkinja Camilla

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter