Misteriozni i zabavni

Ne pričaju s medijima, ne znamo tko su oni uopće, ali su jedan od rijetkih bendova koji razumiju pop


Ines Madunić
27.01.2018.19:00
Ne pričaju s medijima, ne znamo tko su oni uopće, ali su jedan od rijetkih bendova koji razumiju pop
Promo

sažeto

Muškarac i žena, to je otprilike to što znamo o izvođačima najvećeg domaćeg hita 2017.


Ines Madunić
27.01.2018.19:00

"Razlog zbog kojeg svi kažu da glazba zvuči bolje na pločama je to što je glazba tada bila bolja", piše na jednom od bezbrojnih memeova. Ruganje suvremenoj glazbi već je postalo opće mjesto na društvenim mrežama, kao i tvrdnje da danas jednostavno nema toliko dobre i kvalitetne glazbe kao nekada. I ne radi se samo o rock'n'rollu, nego i o popu.

Kad ste posljednji put čuli nekoga da bez srama kaže da sluša pop? Uglavnom se tu radi o "guilty pleasure" priznanjima, kao kad vam netko potiho šapne da voli onu jednu stvar Justina Biebera (svi volimo 'Love Yourself', u redu je, napisao ju je Ed Sheeran).

Promo

I to govorimo o svjetskoj sceni. Ima li u Hrvatskoj uopće popa? Naravno da ima, samo je pitanje kakav je.

Isto kao i na svjetskoj razini, pop je jednostavno postao - dosadan, suprotno svojoj prirodi. Jedna od njegovih glavnih značajki je da nas zabavi, ali čini se da imamo sve manje bendova koji su to u stanju činiti.

Ipak, pojavi se s vremena na vrijeme neki bend kojemu uspije uhvatiti pažnju šire publike kvalitetnim popom, a nama se to dogodilo čak s electro popom. Nipplepeople izronili su prije sedam godina s hit singlom "Sutra" i imali su jedan od hitova ljeta. Slijedili su "Balkan Express", "Bolji" i "Broj", a onda se prošle godine dogodila "Frka".

Prerada pjesme Zdenke Kovačiček ne samo da je zacementirala njihov uspjeh, nego je iz pepela podignula skoro zaboravljenu i strašno zabavnu pjesmu autorice Slavice Maras.
Istoimeni album Kovačiček je objavila 1985. godine, a s "Frkom" nastupala na Zagrebačkom festivalu četiri godine ranije. Ali, nije smjela reći "guzica", nego je pjevala: "Otkrila sam ljubav i bluzicu."

O ovom electro pop dua ne znamo praktički ništa jer uvijek nastupaju pod maskama, odnosno s instalacijama na licu, s medijima ne razgovaraju, ali zato redovito objavljuju novu glazbu i nastupaju. E, to je već pop. Doza mističnosti okružuje Nipplepeople jer nemamo pojma tko su ti ljudi - a to im odmah daje kvalitetnu zaigranost. Čini se stvarno kao da im je zabava na prvom mjestu (da ne uletimo u pretjeranu patetiku i kažemo da žive za glazbu).

Promo

A to je nešto što nedostaje popu danas i usput jedan od razloga što su vrlo brzo oduševili fanove u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji. Nastupaju po najvećim festivalima u regiji, njihove pjesme puštaju se na modnim revijama, u klubovima, na radiju. U zagrebačkoj Tvornici kulture nastupaju 24. veljače i uskoro će rasprodati Veliki pogon, ulaznica je sve manje.

Nipplepeople je bend koji nije ničiji guilty pleasure.

glazba

music beats

bend

hit

nipplepeople

pop pjesma

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter