Kontroverzna 'Lolita' slavi 20 godina

Natalie Portman odbila glumiti 14-godišnju zavodnicu, film jedva skupio milijun dolara...


Dolores Drvodelić
08.04.2017.19:45
Natalie Portman odbila glumiti 14-godišnju zavodnicu, film jedva skupio milijun dolara...

sažeto

Ona je imala 14 godina kad je svojim zavodljivim ponašanjem izazvala požudu odraslog muškarca, a zvali su je Lo, Lola, Dolly, Dolores. Za njega je bila samo Lolita


Dolores Drvodelić
08.04.2017.19:45

Film Lolita ove će jeseni napuniti dvadesetu godišnjicu svog prvog prikazivanja. Film je još tijekom najava zbog svoje tematike izazvao brojne reakcije, iako je zapravo temeljen na istoimenom romanu književnika Vladimira Nabokova iz 1955. godine. Film prati radnju knjige, u kojem se odrastao muškarac, kojeg u filmu glumi Jeremy Irons, zaljubljuje u 14-godišnju djevojčicu, kćer svoje (buduće) supruge. Naime, Ironsov lik, Humbert Humbert odluči oženiti Charlotte Haze, koju glumi Melanie Griffith, iako je ne voli, samo zato da bi bio blizu njezine maloljetne kćeri.

Lolitino stvarno ime je Dolores, koja izgleda i ponaša se puno zrelije nego što to doista je. U knjizi je djevojčici dvanaest godina, no u filmu su je "postarali" na četrnaest, kako bi pokušali bar malo utjecati na opće zgražanje publike. Lolitu je glumila tada petnaestogodišnja Dominique Swain. Zbog njene dobi, u scenama poput onih u kojima Lolita Humbertu sjedi u krilu, uvijek su korišteni jastuci između tijela glumaca. Također, sve scene seksa umjesto Dominique je odradila punoljetna dublerica. Za kontroverznu ulogu prijavilo se više od 2500 glumica, a Swain ju je dobila pored Cristine Ricci, Melisse Joan Hart i brojnih drugih. Zanimljivo je da je uloga ponuđena i Natalie Portman, koja ju je odbila.

Glumac Jeremy Irons prvo je ulogu Humberta odbio, znajući da bi ga mogla stajati i karijere. Na to da je ipak odigra nagovorila ga je kolegica Glenn Close, koja mu je rekla kako ne smije propustiti suradnju s redateljem filma Adrianom Lyneom. Ipak, Irons je tražio pozamašnu novčanu naknadu, kako bi se osigurao u slučaju nedostatka posla zbog potencijalne štete koju mu je mogla nanijeti ta uloga. Osim Ironsa, producenti su u ulozi Humberta zamišljali i glumca Ralpha Fiennesa, a ulogu je već bio prihvatio i Dustin Hoffman, koji je ipak odustao.

Profimedia

Autori filma imali su velikih problema s distribucijom. Gotovo nitko nije htio distribuirati film s tematikom o seksualnom odnosu djeteta i odraslog muškarca, pa su na kraju išli kroz neovisnog distributera, što je značilo limitirano prikazivanje. Slična je situacija bila i u SAD-u i u drugim zemljama, od kojih su mnoge odlučile film zabraniti. Primjerice, u Australiji nije dobio odobrenje za distribuciju sve do 1999. godine.

Profimedia

Prijatelji i kritičari književnika Nabokova smatraju da je nadahnuće za film dobio od jedne prave filmske zvijezde, Charlieja Chaplina, koji je oženio Litu Grey, a koja je bila maloljetna kad su se upoznali. Iako u filmu Melanie Griffith glumi Lolitinu majku, i sama je doživjela sudbinu kakvu je imala djevojčica. Naime, imala je 14 godina kad je njena majka Tippi Hedren snimala film s kolegom Donom Johnsonom, koji je tad imao 22 godine. Johnson i Melanie tad su započeli svoju vezu, a završili su i u šestomjesečnom braku.

Profimedia

Film je uspio, bez obzira na sve svoje ograničene distribucijske i reklamne mogućnosti i unatoč crnim prognozama, zaraditi gotovo milijun i pol dolara.

Melanie Griffith

Lolita

Dominique Swain

Jeremy Irons

Vladimir Nabokov

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter