WU-TANG CLAN EKSKLUZIVNO ZA 100POSTO

Hrvatska im je totalno pomutila planove! Masta Killa progovorio o gangsta klanovima i jednoj od najvećih glazbenih priča ikad


Ines Madunić
27.05.2019.14:00
Hrvatska im je totalno pomutila planove! Masta Killa progovorio o gangsta klanovima i jednoj od najvećih glazbenih priča ikad
Privatna arhiva

sažeto

Prije nastupa na umaškom Sea Star festivalu pričali smo s Masta Killa, jednim od članova Wu-Tang Clana o hrvatskim producentima, Trumpu i današnjem hip hopu


Ines Madunić
27.05.2019.14:00

Nismo bili sigurni do kraja. Čekali smo da menadžment potvrdi intervju s nekim od članova Wu-Tang Clana do samog dana Sea Star festivala, a kad je odobrenje došlo bilo je - sad ili nikad.

"Masta Killa", rekla mi je djevojka iz organizacije dok smo jako brzo hodale do backstagea. To je bilo to od pripreme, punu minutu prije nego što sam se upoznala s legendarnim reperom vrtjela sam u glavi sve što o njemu znam i mogla bih pitati. Gospodin srednjih godina ustaje se i prilazi mi nasmijan, upoznajemo se i vidim da je dobro raspoložen. Dobar znak prije intervjua. Preko puta nas sjedi Filip Ivelja, odnosno Phat Phillie, jedna od najvećih figura domaće hip hop scene i jedan od osnivača Blackout projecta.

Masta Killa, inače pravim imenom Elgin Turner, jako je ljubazan i opušten, ali, čini mi se da znam i zbog čega je tako blaženo nasmiješen.

Privatna arhiva

Pitam ga kako je doživio dolazak u Umag, s obzirom na to je njihov nastup Sea Staru naknadno ubačen između koncerata u Stockholmu i Helsinkiju.

"Ja sam jako sretan što smo ovdje, nisam se uopće bunio! Bio sam spreman da dođemo, torbu sam spremio dva dana prije. Ovo je jedno od najljepših mjesta na kojem smo dosad bili, a definitivno je najtoplije. Predivno mi je ovdje", kaže Masta Killa.

Nije mu to prvi put u Hrvatskoj. S Rzom je nastupio u Tvornici kulture prije skoro 20 godina, a 2012. grupa je nastupila na Terraneo festivalu 2012. godine.

"Radio sam s vašim producentima na svom solo albumu, Phat Phillie, Koolade i Baby Dooks su napravili neke stvari za mene. Znam da imate puno talenta ovdje i impresioniran sam kako je hip hop eksplodirao i globalno je prisutan. Predivno je gledati kako se ta glazba radi diljem svijeta, za to sam zahvalan", kaže reper.

Masta Killa posljednji se pridružio Wu-Tangu i na kultnom prvijencu "Enter The Wu-Tang (36 Chambers)" sudjelovao je na jednom pjesmi, "Da Mystery of Chessboxin'". U to ga je vrijeme mentorirao GZA, a prije priključivanja grupi uopće nije repao.

"Nevjerojatno je vidjeti koliko daleko smo stigli. Počeli smo svi na isti način i iz istog interesa, a to je bila ljubav prema hip hopu. Danas u New Yorku imamo kvart nazvan po nama, wow! Za mene je to predivno iskustvo, na tome sam zahvalan i ponizan. Također, to me inspirira da napravim još više, da onima koji nas sada gledaju pokažem što se sve može napraviti kad uzmeš jednu misao i dovedeš je tako daleko. Možeš je odvesti koliko god daleko želiš, samo moraš biti pozitivan", rekao nam je.

Na turneji "Bogovi rapa" Wu-Tang je dijelio pozornicu s Public Enemyjem, De La Soulom i DJ Premierom, za što Masta Killa kaže da je velika čast.

"Prije nego što sam počeo repati, slušao sam njih. Oni su bogovi rapa. Velika je čast biti s njima na pozornici, to je još jedno iskustvo zbog kojeg se osjećam ponizno", kaže kroz smijeh Masta, koji je svoj nadimak uzeo iz filma "Shaolin Master Killer", poznatijeg kao "36th Chamber of Shaolin".

Wu-Tang Clan pioniri su old school rapa pa me zanimalo što misli o današnjem hip hopu.

"Sve stalno evoluira i na kraju se vrati na početak, uvijek napravi krug od 360 stupnjeva. Stvari koje danas slušamo i vidimo u hip hopu samo su produkt drugačijeg izražavanja. Ne možeš to kontrolirati ili zadržati. Svatko ima drugačije iskustvo i iz njega dolazi glazba koju radi. Da bismo mogli shvatiti nove generacije, moramo pogledati koja su iskustva proživjeli i što ih je dovelo do specifičnog načina izražavanja. Možda će ti se svidjeti, a možda i neće, ali ono što možeš je poslušati i pokušati shvatiti, a onda možda i pronaći način da im daš savjet kako da se poboljšaju.

Na kraju krajeva, to je bilo ono što smo mi napravili - imali smo specifičan način izražavanja. To je u to vrijeme bilo novo, a s druge strane i nije jer je također bio odraz onoga što smo slušali. Taj spoj naših specifičnih iskustava i glasova te onoga što smo slušali od izvođača koji su došli prije nas, upravo to je dovelo do toga da stvorimo Wu-Tang Clan", objašnjava.

Inače, rođeni Njujorčanin posljednji je od Clana objavio solo album, 2004. godine, a dosad ih je izdao četiri.

Pitam ga znači li pojam "gangsta" u hip hopu danas nešto drugo nego kad su oni počinjali, na što sa smiješkom odgovara da su se promijenila samo lica, ali "gangsta je uvijek gangsta".

Pa kad smo već kod toga, zanimalo me i kako vidi utjecaj politike i političke korektnosti na današnji hip hop i što misli o američkom predsjedniku.

"Politika ima utjecaj na sve nas, to je neosporivo. Međutim, ako ćeš se uhvatiti u koštac s njom, moraš ti biti jasno što je politika. A za mene je ona čisti biznis. Baš kao što je Donald Trump biznismen. On je to uvijek bio. Nije baš dobar, ali je biznismen. To je ono što moraš znati ako kroz svoju glazbu ili život želiš utjecati na nekoga ili na samu politiku", zaključuje.

Što se tiče samog Trumpa, dodaje da bi "svijet bio bolje mjesto kad bi svi shvatili da ne možeš ovisiti o jednom čovjeku da bi prehranio svoju obitelj", načelo prema kojem on živi.

Kako je naše skromno vrijeme pri kraju, ostaje mi jedno pitanje za kraj - ima li jedan od bogova rapa savjet za klince koji tek počinju u hip hopu?

"Prvo, trebao bi biti talentiran. Ako jesi, onda moraš jako dobro poznavati posao i to moraš napraviti prije nego što ti se pruži prilika da svoj talent pokažeš svijetu. Ponekad je to jedina šansa da to napraviš, a često se dogodi da ćeš upravo tad ostvariti svoj najveći uspjeh. Zato moraš dobro znati o kakvom poslu se radi prije nego što tvoj talent izađe u svijet. Jedino tako možeš izvući najbolje od sebe i stvarno uspjeti", rekao nam je Masta Killa.

Iako ga za otprilike sat i pol čeka nastup, strpljivo dočekuje druge kolege novinare, sve sa smiješkom, sa svakim se od nas fotka, a mene uvjerava da imamo još vremena iako mi iz organizacije signaliziraju da je vrijeme da idem. Kaže za kraj da je sretan što će i idući dan provesti u Umagu, zanima ga i što se još događa na festivalu noćas nakon njihovog nastupa. Jesu li tulumarili do jutra, nismo sigurni, ali svi koji su bili na koncertu sigurno će ga pamtiti kao jedan od najvažnijih.

Turneja se nastavlja danas u Helsinkiju, a onda ih čeka još Pariz i odlaze dalje. Sea Star festival bio im je jedini nastup u ovom dijelu Europe, a vjerojatno i posljednji u gotovo punom sastavu grupe.

Scena intervju

hip hop

Sea Star Festival

Wu Tang Clan

Masta Killa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter