Zbogom, legendo

Napustio nas je velikan hrvatske glazbene scene: Umro je Oliver Dragojević


100posto
29.07.2018.08:55
Napustio nas je velikan hrvatske glazbene scene: Umro je Oliver Dragojević
Cropix

sažeto

Iako se nikad nije smatrao zvijezdom, sigurno je da je on to svojim obožavateljima bio


100posto
29.07.2018.08:55

Jutros u 5 sati u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević, javlja Slobodna Dalmacija. Velikan hrvatske glazbene scene napustio nas je u 71. godini, točno godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.

Legendarni šansonijer borio se sa teškim oblikom karcinoma, te je zbog lošeg zdravstvenog stanja bio prisiljen i otkazati dva koncerta u Splitu. 

Oliver Dragojević bio je fenomen i legenda hrvatske glazbene scene te pjevač koji je bio obožavan diljem svijeta. Svojim je pjesmama, kojima nas je uveseljavao čak 50 godina svoje karijere, zauvijek ostavio svoj trag.

Jednom prilikom je rekao da je ostvario sve što je zamislio te da ga je tijekom života uvijek pratila sreća. Glazbom se bavio odmalena, pa je tako već s pet godina zabavljao putnike na brodu na relaciji Split - Vela Luka harmonikom koju mu je poklonio otac.

Estradni počeci

Prvi estradni nastup imao je 1961. godine s pjesmom 'Baloni', a u isto je vrijeme s bratom Aljošom snimao svjetske hitove za radio postaju Split. Pjesma 'Picaferaj' ostala je zapamćena kao jedna od Oliverovih prvih pjesama. Nakon nje Oliver je nastupao po raznim klubovima, pa se na kratko vrijeme pridružio Trubadurima i pjevao u grupi More, a onda se 1972. opet sastao s bendom Batali. Na Prokurative se vratio opet tri godine kasnije kada je osvojio prvu nagradu publike s pjesmom 'Ča će mi Copacabana'. Godinu poslije opet surađuje sa Zdenkom Runjićem na skladbi 'Galeb i ja', a suradnja Runjića i Olivera smatra se jednom od najuspješnijih na ovim prostorima.

I od tada je gotovo svaka njegova pjesma bila hit. 'Skalinada', 'Malinkonija', 'Romanca', 'Oprosti mi, pape', 'Vjeruj' u ljubav', 'Nadalina', 'Štorija', 'Luce mala', 'A vitar puše', 'Anđele moj', 'Što to bješe ljubav', mogli bi tako u nedogled.

Jednom mu je na koncert došlo samo pet ljudi

Nije imao problem s pričama o teškim počecima svoje karijere. Prošle se godine u jednom intervjuu prisjetio koncerta u Mariboru na koji mu je došlo samo petero ljudi.

- Kemal Monteno i ja smo imali koncert u Mariboru, ja sam nastupao prije njega. A u prvom redu sjedi pet ljudi! Rekao sam: 'Slušaj Kemo, ima pet ljudi!'. Uzeli smo gitaru i sjeli pored njih, pjevali i vratili im novac. I svi zadovoljni! Jednostavno publici nismo bili simpatični u to vrijeme. Ne znam, nisu nas slušali - rekao je tada.

Veliki uspjesi

Njegov su glazbeni put na kraju obilježili brojni uspjesi, a da je bio obožavan u cijelom svijetu potvrdili su i njegovi nastupi u nekima od najprestižnijih svjetskih mjesta. Pjevao je tako u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Omiljen među kolegama

Bio je uzor mlađim kolegama. 'U ljubav vjere nemam' pjesma je koju je snimio u duetu s Gibonnijem koji je za njega imao samo riječi hvale.

- Najjednostavniji je od svih nas i najnormalniji je od svih nas. Beskrajno ga volim i šaljemo mu sve najljepše misli, energije i molitve. Mislim da mu svi žele sve najbolje. Možda je on najvoljeniji čovjek u našem narodu. Ne postoji nijedna osoba, bilo da se radi o taksistu ili nekome na blagajni da ne pita za njega i pozdravi ga - izjavio je Gibo nedavno i Olivera nazvao svojim bratom. Zajedno su napravili i album 'Familija'.

More, brodić na Korčuli i ribe

Pored glazbe i obitelji, velika Oliverova ljubav bile su mu Vela Luka, barka i ribe, pa mu je, nakon što mu je dijagnosticirana teška bolest, najteže i palo to što ne može u ribolov.

- Eto, jedino mi je toga žao. Fali mi more, brodić na Korčuli, da idem na ribe. To mi je dugo godina bio smisao, a sad mi ukućani donose ribu - priznao je u intervjuu za 100posto.hr.

U razgovorima za medije često je hvalio svoju ženu Vesnu i isticao da je čovjek od starinskih običaja koji uživa u malim stvarima, toplini doma, domaćoj spizi, djeci, unucima.

Sebe je smatrao i romantičarom pa je jednom prilikom rekao kako je uvijek u stanju naježiti se na nešto lijepo - pjesmu, riječ, emociju, atmosferu.

Teška dijagnoza

Vijest da je bolestan šokirala je i rastužila sve. U kolovozu mu je dijagnosticiran rak pluća, no on je i u tim teškim trenucima bio pozitivan.

- Vražja bolest je to, malo sam oslabio ali nadam se pozitivnom ishodu. Najbitnije je ostati čvrst u glavi, a ja se psihički osjećam dobro. Pijem mnogo lijekova, za svakakva čuda… Protiv bolova, za krv, za energiju pa se mogu događati nuspojave. Teško je to sve uskladiti i biti siguran da su sve tablete međusobno kompatibilne. Bio sam čak ostajao bez sluha. To je trajalo dva tjedna, kao da su mi uši bile začepljene - objasnio je u intervjuu s našim novinarom.

Iako je to bio, nikad se nije smatrao ni zvijezdom ni legendom i znao je reći da mu velike hvale koje je dobivao tijekom života baš ništa ne znači.

- Jednostavan sam čovjek, takvi su svi moji kod kuće. Mi smo ekipa koja ne uživa u velikim pohvalama, spektaklu, nečemu što nije prirodno. Sve je to isforsirano - zaključio je jednom prilikom.

Svoje koncerte nije smatrao spektaklima, no njegovi su nastupi i pjesme njegovim fanovima to zasigurno bili.

glazba

bolest

pjevač

Oliver Dragojević

newsletter

Prijavite se na Newsletter