Transrodna tradicija iz Crne Gore

Nakon maestralne uloge bila je najpoznatija jugoslavenska dječja glumica! Brutalna crnogorska tradicija 'virdžine' proslavila ju je i u Europi


Barbara Marinović
09.12.2018.08:30
Nakon maestralne uloge bila je najpoznatija jugoslavenska dječja glumica! Brutalna crnogorska tradicija 'virdžine' proslavila ju je i u Europi
Screenshot/Youtube

sažeto

Mlada glumica Marta Keler nagrađena je s niti 15 godina, kada je utjelovila na ekranu virdžinu iz kraja 19. stoljeća


Barbara Marinović
09.12.2018.08:30

Prošlo je nešto manje od 30 godina otkako je djevojčica Marta oduševila glumački svijet i izvan granica regije. Bivša država tada je bila pred ratom, a Marta Keler zaigrala je potresan i poznat lik s nepunih 15 godina. Za ulogu je nagrađena na festivalu u Berlinu, nazivali su je i čudom od djeteta.

Virdžine kao predmet proučavanja

Marta se našla u ulozi dječaka, živopisno pričajući potresnu priču koja ima bolnu podlogu u stvarnosti. Film je režirao Srđan Karanović, koji je za isti napisao i scenarij. Sniman je kod Knina, a radnja se vraća u 19. stoljeće, podsjećajući na brutalnu crnogorsku tradiciju. Obitelji bez muške djece bile su osuđene na propast, smatrale su se ukletima. Da bi se spasile, jedno žensko dijete morale su proglašavati 'virdžinom', muškarcem, skrivajući tajnu o spolu djeteta kao obiteljsku tajnu.

Okrutna tradicija bila je predmetom proučavanja sociologa i povjesničara te etnologa. Upitno je kada su se virdžine pojavile, a nije jasno ni kakav su rodni identitet na kraju imale. Otkako bi ih obitelj proglasila muškarcima, virdžine bi se zavjetovale na celibat i preuzele mušku ulogu.

Djevojčica koja je glumila tu ulogu, kasnije se bavila novinarstvom i realityjem

Uloga 'Virdžine' Martu je proslavila tako posvuda, a ona je glumačkim putem i nastavila. Diplomirala je tako glumu, bavila se kasnije i novinarstvom te sudjelovala prije 12 godina u srpskoj verziji 'Big Brothera'. Sa suprugom Zijom Valentinom, inače glazbenikom, ima sedmogodišnjeg sina.

Na kraju lutanja u novinarstvu i reality formatu, vratila se Marta svojoj prvoj ljubavi - glumi. Članica je Pirotskog narodnog kazališta i tamo je jako sretna.

Marta Keler

Virdžine

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter