Zlatni globusi u brojkama

Najviše ih je osvojila Barbra Streisand, a Meryl Streep drži rekord u nominacijama


HINA
07.01.2018.10:10
Najviše ih je osvojila Barbra Streisand, a Meryl Streep drži rekord u nominacijama
Getty Images

sažeto

Zlatni glbusi nagrade su stranih novinara koji rade u Hollywoodu


HINA
07.01.2018.10:10

Dodjela nagrada Zlatnih globusa često je najbolji uvod u Oscare - barme kažu da ni jako dobro predvide ovogodinje dobitnike. Zato svake godine jedva čekamo tko će iz svijeta televizije i filma postati vlasnik statue koja se dodjeljuje mjesec i pol prije najvažnije dodjele u Hollywoodu. A znate li uopće kakve su nagrade Zlatni globusi i tko ih dodjeljuje?  Evo popisa nekih zanimljivosti. 

Zlatni globusi su pokrenuti 1944. i prvih su ih 14 godina uručivali novinari, članovi udruženja stranih dopisnika u Hollywoodu (HFPA).

Tako je bilo do 1958. kada su Frank Sinatra, Dean Martin i Sammy Davis Jr. neplanirano preuzeli vođenje ceremonije i, naravno, ukrali show. Iduće godine su ih organizatori službeno zaposlili kao voditelje.

Od 1964. dodjela se prenosi na nacionalnoj televiziji.

Rekorderka u broju nagrada je Barbra Streisand, koja ih ima osam, jednu više od Meryl Streep. A ona, pak, ima najviše nominacija, 31, uključujući ove godine za ulogu u filmu "The Post".

Najviše nominacija u jednoj godini, po tri, zavrijedili su Jamie Foxx i Helen Mirren.

Najmlađi dobitnik još je Ricky Schroder, kojem je bilo devet kada je dobio nagradu za ulogu u filmu "Prvak" 1949.

Najstarija dobitnica bila je Jessica Tandy, kojoj je bilo 80, kada je nagrađena za "Vozeći gospođicu Daisy".

"Let iznad kukavičjeg gnijezda" bio je prvi film koji je osvojio svih "pet velikih" kategorija: najbolji film, glumac, glumica, režija i scenarij. I ostao je jedini sve do prošlogodišnjeg pobjedničkog pohoda "La la landa".

"Tko se boji Virgnije Woolf" 1967. i "Kum III" 1991. dobili su svaki po sedam nominacija i izgubili ih sve.

Nagrada za životno djelo nosi ime po Cecilu B. DeMilleu, koji je bio prvi njezin dobitnik 1952.

Marlon Brado odbio je primiti Globus za "Kuma" 1973. prosvjedujući tako protiv Vijetnamskog rata. Isto je učinio na dodjeli Oscarima dva mjeseca poslije, taj put zbog lošeg tretmana američkih indijanaca u filmskoj industriji.

Producenti filma "Z" redatelja Koste Gavrasa odbili su nagradu za najbolji film na stranom jeziku 1970. jer su smatrali da im je mjesto u kategoriji najboljeg filma.

Proizvodnja statue Zlatnog globusa košta oko 800 dolara jer je pozlaćena 24-karatnim zlatom. Visoka je 27 centimetara i teška 2,5 kilograma.

Hollywood

dodjela nagrada

Meryl Streep

Zlatni globus

Barbra Streisand

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter