Bond u brojkama

Najviše alkohola popio je Craig, ali nisu bili martiniji, najviše negativaca ubio je Pierce, ali tko je najuspješniji 007 zavodnik?


Ines Madunić
04.09.2018.21:00
Najviše alkohola popio je Craig, ali nisu bili martiniji, najviše negativaca ubio je Pierce, ali tko je najuspješniji 007 zavodnik?
Profimedia

sažeto

Prezabavne statistike o dosadašnja 24 filma o Jamesu Bondu 


Ines Madunić
04.09.2018.21:00

Svijet čeka da se počne snimati posljednji film o Jamesu Bondu u kojem će ga glumiti Daniel Craig, istodobno svatko ima svog favorita za novog glumca koji bi trebao utjeloviti najpoznatijeg svjetskog špijuna. Tajni agent 007 dosad se na filmu pojavio 24 puta, glumili su ga šestorica glumaca, a na stranici Betaway objavljena je statistika dosadašnjih filmova o Bondu.

Tako ispada da je najviše vremena kao Bond proveo Roger Moore, koji ga je glumio 4384 dana te se pojavio u sedam filmova. No, nakon što Craig odradi svoj posljednji, peti film u franšizi, preteći će ga jer će imati 4729 dana kao 007.

Ne čudi i da su najpopularniji, odnosno najgledaniji i najprofitabilniji svi noviji filmovi u kojima je Craig. Najviše je zaradio "Skyfall" - 1,1, milijardu dolara, dok su svi filmovi zajedno zaradili skoro sedam milijardi.

Čak i kad se u obzir uzme inflacija, "Skyfall" je zaradio najviše. 

Zanimljivo je da je prvi film, "Dr. No", imao budžet od samo jednog milijuna, dok je posljednji, "Spectre", imao čak 300 milijuna.

Što se tiče nešto zabavnije statistike, u svim filmovima ukupno je ubijeno 405 negativaca. Prvak u tome je Pierce Brosnan, koji je u četiri filma potamanio čak 135 loših momaka. Daniel Craig morat će se potruditi u novom filmu ako ga želi preteći jer je on dosad riješio njih 80 u također četiri filma.

Oružje koje je Bond najčešće koristio je pištolj Walther PPK. Inače, autor Bonda Ian Fleming prvotno je napisao kako je Bondov izbor oružja Beretta 418 u knjizi "Dr. No". No, stručnjak za oružje kasnije mu je rekao da se zbog svoje veličine to smatra "ženskim" pištoljem. Fleming je zato dodao pasus u kojem je Bond izabrao Walther PPK, s kojim se 007 pojavljuje u 22 od 24 filma.

Stručnjak koji je Fleminga upozorio na izbor pištolja zvao se Geoffrey Boothroyd i zaradio je posvetu. Naime, ime Q-a, stručnjaka za Bondove gadgete je pukovnik Boothroyd.

A najčešće korišteni gadget u filmovima je višenamjenski ručni sat, dok je ukupan broj različitih 'igrački' 156 u svim filmovima.

Najpopularniji automobil svakako je Aston Martin, koji je Bond vozio u 12 filmova, a radilo se o pet različitih modela. Jedan od njih, Aston Martin DB10 dizajniran je posebno za film "Spectre" i najbrži je od svih Bondovih modela dosad.

Što se tiče alkohola, Daniel Craig je Bond koji je najviše pio. Od ukupno 302 čaše alkohola koje je Bond popio u 24 filma, čak 84 ih je "riješio" Craig. U prosjeku, James Bond popije alkoholno piće svakih 10 minuta i 53 sekunde, ali ono što najviše pije moglo bi vas iznenaditi jer nije votka martini - zapravo je šampanjac, koji se pio u 21 filmu.

"Protresen, ne promiješan" jedna je od najpoznatijih Bondovih fraza, ali zapravo ju je lik izrekao samo 12 puta u svim filmovima, s time da je dva puta upotrijebljena u "Špijunu koji me volio", "Dozvoli za ubojstvo" i "Zlatnom Oku".

Zanimljivost je da je u "Casinu Royale" 007 objasnio kako se radi njegov savršeni votka martini: "tri mjere Gordon'sa, jedna mjera votke i pola mjere Kina Lilleta". Objašnjava i da se treba "protresti jako dobro dok ne bude ledeno hladan, a zatim mu se doda veliki komad limunove kore". Nažalost, u međuvremenu se Kina Lillet (nešto slično vermutu, vrsta aromatiziranog vina) prestala proizvoditi pa više ne možemo repolicirati špijunski martini.

Također, 007 je u "Skyfallu" pio pivo zbog ugovora s jednim proizvođačem, no do kraja filma popio je svoj martini. 

Druga fraza koju obožavamo je "Bond, James Bond", koja je u franšizi izgovorena 25 puta; dva puta u "Čovjeku sa zlatnim pištoljem".

Naravno, veliki dio su i žene koje je špijun zavodio - ukupno ih je bilo 58 i svim filmovima. Najveći zavodnik ispao je Roger Moore, koji je bio povezan s njih 17, dok je na drugom mjestu Sean Connery sa 16. Od njih 58, 16 ih je u filmovima ubijeno jer su bile povezane s Bondom.

Glumica Maud Adams pojavila se u čak tri filma, svaki put kao drugi lik. U "Čovjeku sa zlatnim pištoljem" bila je glavna Bond djevojka, zatim Octopussy u istoimenom filmu te kao sporedna uloga u "Pogledu na ubojstvo".

filmovi

James Bond

Pierce Brosnan

Daniel Craig

Roger Moore

Sean Connery

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter