Kontroverze Eurosonga

Najveći skandal: Prvi i zadnji put da jedna zemlja nije pobijedila, mnogi su bijesno napustili natjecanje, a mijenjala su se i pravila


Ines Madunić
06.04.2019.12:00
Najveći skandal: Prvi i zadnji put da jedna zemlja nije pobijedila, mnogi su bijesno napustili natjecanje, a mijenjala su se i pravila
Profimedia

sažeto

Britanka Lulu bila je jedna od četvero pobjednika Eurosonga 1969. godine


Ines Madunić
06.04.2019.12:00

Prije pedeset godina izbor za pjesmu Eurovizije održavao se u Madridu. Bilo je to prvi put, nakon što je Massiel pobijedila u Londonu prethodne godine, a i do danas posljednji put da je Eurosong bio u Španjolskoj.

A to će natjecanje ostati zapisano u povijesti kao najkontroverznije. Naime, u Madridu te 1969. godine nije proglašena samo jedna država pobjednica, nego njih - četiri!

Naime, zbog sustava glasanja, koji je podrazumijevao da svaka zemlja članica ima žiri od 10 članova, a svaki je jednoj pjesmi mogao dodijeliti po jedan bod. Zbog nevjerojatne slučajnosti, četiri su zemlje završile natjecanje s 18 bodova: Francuska, Nizozemska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Nije postojao scenarij ni protokol za takvu situaciju pa su organizatori odlučili dodijeliti medalju svakoj državi, sve ih proglasiti pobjednicima i pozvati da izvedu svoje pobjedničke pjesme. Kasnijim izvlačenjem Nizozemska je odabrana kao zemlja u kojoj se održalo natjecanje 1970. godine.

Francuska je ovom pobjedom postavila rekord kao prva zemlja koja je na tadašnjoj 14. Euroviziji pobijedila četiri puta. Nizozemskoj je to bila treća pobjeda, a Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu druga.

Četiri su pobjedničke pjesme bile vrlo različite.

Francuska je imala baladu "Un jour, Un Enfant" koju je izvela Frida Boccara, Nizozemka Lenny Kuhr izveo je pomalo etno pjesmu "De Troubadour", Španjolka Salome nastupila je s energičnom "Vivo Cantando", a Lulu iz UK s pop pjesmuljkom "Boom Bang a Bang".

No, nitko zapravo nije bio sretan ovim spletom okolnosti, pogotovo druge zemlje. Od natjecanja su odmah odustale Švedska, Norveška, Finska i Portugal pa je u Amsterdamu nastupilo tek 12 država.

Europska radiodifuzijska unija brzo je uvela pravilo koje kaže kako na Eurosongu može biti samo jedna pobjednička pjesma kako se madridski scenarij ne bi ponovio. Pravilo je do 1991. glasilo da pobjeđuje pjesma koja je dobila najveći broj bodova bilo koje druge države.

Prema tim pravilima, 1969. bi Euroviziji pobijedila Nizozemska, a drugo bi bilo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Međutim, prema današnjim pravilima, koja kažu da pobjeđuje pjesma koja je dobila najviše bodova većine zemalja, a zatim ona koja je dobila većinu svih glasova, pobijedila bi Francuska, s na drugom bi mjestu bila Španjolska.

Inače, te 1969. godine Jugoslaviju je predstavljao Ivica Prohaska & 4M s pjesmom "Pozdrav svijetu", a završili su na 13. mjestu s pet bodova.

skandal

Eurosong

eurovizija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter