Fatalna makedonska ljepotica

Najveći jugoslavenski zavodnik nije skidao oči s nje: 'Sve pjesme Čolić je pjevao meni, a onda su nas razdvojili. Oliver mi je bio prijatelj, zajedno smo proputovali svijet'


Ines Madunić
27.01.2019.08:00
Najveći jugoslavenski zavodnik nije skidao oči s nje: 'Sve pjesme Čolić je pjevao meni, a onda su nas razdvojili. Oliver mi je bio prijatelj, zajedno smo proputovali svijet'
Maja Zlatevska/Cropix

sažeto

Makedonska pjevačica bila je bliska sa Zdravkom Čolićem, navodno je ljubovala s Borom Čorbom, a Oliver Dragojević bio joj je prijatelj


Ines Madunić
27.01.2019.08:00

Pjevačica Maja Odžaklijevska ima uspješnu karijeru dugu više od tri desetljeća. A sve je počelo kad je otišla na turneju sa Zdravkom Čolićem sedamdesetih godina. Ona i Kemal Monteno bili su prateći vokali jednom od najvećih zavodnika bivše države. I dok su žene i djevojke u publici venule za Čolom, on je imao oči samo za nju.

"Sve njegove pjesme volim, a posebno 'Produži dalje'. Ona me veže za mladost, kad smo išli zajedno na turneju i kada smo mu Kemal i ja pjevali prateće vokale. Uvijek se sjetim kako stojim iza scene, iza zavjese. To je bilo neophodno jer svaki put kad bih počela pjevati, Čola bi se okretao i praktički bi pjevao meni, a ne publici. Menadžer je onda odlučio da se mi, kao back vokali, sakrijemo iza zavjese. Nisam to teško podnijela, svi smo bili mladi i neiskusni", rekla je Maja.

Jesu li bili u vezi nije htjela otkriti.

"Ne znam je li bio zaljubljen u mene, to njega morate pitati, to je intimni dio priče. Sigurno je bio zaljubljen u moj glas, nema tko nije. S druge strane, i ja sam, kao i sve žene, bila zaljubljena u njegov lik i djelo. On je pjevač naše generacije. I danas su klinke zaljubljene u njega", kaže pjevačica.

Rođena je u Skoplju u umjetničkoj obitelji, a osnovnu školu završila je u Švedskoj, gdje je otišla s majkom i sestrom nakon što su se roditelji rastali.

Nakon toga vratili su se u Makedoniju, a Maja je već počela ozbiljnije pjevati pa se ubrzo iz Skoplja preselila u Beograd, gdje je završila glazbenu školu. Njezini najveći hitovi su "Srećo reci", "Budi dobar", "Daljine" i "Sve ti opraštam". Nastupala je na mnogim festivalima po cijeloj Jugoslaviji, a osim talentom, osvajala je i izgledom.

"Bila sam krhka i osjetljiva, a oko mene su bile piranje, muškarci koji su u meni gledali samo mlado meso koje su željeli probati. Nudili su mi munjevitu karijeru, ali preko kreveta, svaku takvu ponudu sam odbolovala. Govorili su da sam ljepotica, ali je to bio mač s dvije oštrice, tek tada sam shvatila što mi je majka pokušavala reći. Pobjeđivala sam na festivalima, ali snimanje albuma nisam željela plaćati ni na koji način", rekla je.

Osim što se družila s Čolićem, surađivala je i s Oliverom Dragojevićem, ali i Borom Čorbom, s kojim je navodno bila i u vezi. No, iako je imala puno veza i tri službena braka, nikad nije u javnosti rekla kako joj se muževi ili partneri zovu.

"S Oliverom sam bila samo prijateljica, redovno sam bila gost na njegovim koncertima dok Jugoslavija nije pukla, a obišla sam s njim i svijet, gostovala širom Europe, Amerike i Australije. Bora je bio muškarac iz moje mladosti, ali ostajem dosljedna sebi i tome da ne pričam o svojim vezama", rekla je.

Makedonka ni poslije 60. nije izgubila atraktivnost, ali više se ne bavi aktivno glazbom, tek se povremeno pojavi na nekim eventima i koncertima.

Posvetila se obiteljskom životu, odnosno svojoj kćeri i unuku koji boluje od autizma.

"Ne kažem da sam zanemarila sebe, ali ja nisam u prvom planu u ovakvoj situaciji. Prva tri mjeseca bilo je teško. Odvojio se od roditelja samoozljeđivao se. To je tipično za autističnu djecu. Kako je shvaćao da sam ja netko tko ga bezuvjetno voli tako je i on postao otvoreniji sa mnom i prema meni", rekla je Maja, koja ima dvije kćeri.

Muškarci joj ne nedostaju jer je, kaže, sve naučila sama.

"Na razvod sam se odlučila vrlo lako. Jednostavno, kad brak ne funkcionira treba se razvesti, a ne živjeti u lošoj bračnoj zajednici. Poslije razvoda imala sam više vremena za sebe. Kad je žena sretna i ispunjena može biti samo bolja majka svojoj djeci. Čovjek se s vremenom nauči živjeti sam i sada slobodno mogu reći da sam samouvjereno zahtjevna kad su muškarci u pitanju. Morate se posvetiti do kraja onome što želite. Ako želite vezu, morate do kraja biti u njoj", zaključuje Maja.

pjevačica

Oliver Dragojević

Zdravko Čolić

Bora Đorđević

Maja Odžaklijevska

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter