Preminula Jeanne Moreau

Najveća zvijezda francuskog Novog vala ljubovala je s Cardinom i Milesom Davisom


Ines Madunić
31.07.2017.13:20
Najveća zvijezda francuskog Novog vala ljubovala je s Cardinom i Milesom Davisom
Getty Images

sažeto

U Parizu je preminula najnagrađivanija francuska glumica svih vremena


Ines Madunić
31.07.2017.13:20

Jeanne Moreau, najnagrađivanija francuska glumica svih vremena, preminula je s 89 godina u svom domu u Parizu.

Moreau je rođena u Parizu, a glumom se počela baviti kasnih 40-ih godina. Najveću slavu doživjela je za vrijeme francuskog novog vala, čija je bila najveća zvijezda a među zvijezde ju je lansirala uloga u i danas kontroverznom filmu "Ljubavnici" Louisa Mallea iz 1958. godine. Tad su je prozvali "novom Bardot".

Getty Images

Njezina najpoznatija uloga je u filmu "Jules et Jim" Françoisa Truffauta 1961. godine, a među važnim filmovima treba spomenuti i Antonionijevu "Noć", Wellesove "Proces", "Ponoćna zvona" i "Besmrtna priča", Buñuelov "Dnevnik jedne sobarice", "Moderato Cantabile" Petera Brooka, "Opasne veze" Rogera Vadima, "Posljednji magnat" Elija Kazana...

Orson Welles nazvao ju je najvećom glumicom svih vremena, a dobila je najviše nagrada nego ijedna druga francuska glumica u povijesti.

Moreau je prijateljevala i ljubovala s mnogim poznatim muškarcima i ženama. Marguerite Duras bila joj je bliska prijateljica, kao i Henry Miller, a u braku je bila s Jean-Louisom Richardom te američkim redateljem Williamom Friedkinom. Zavela je redatelje Louisa Mallea i Françoisa Truffauta, a Tony Richardson ostavio je Vanessu Redgrave zbog nje. Bila je u vezi s jazzistom Milesom Davisom i modnim dizajnerom Pierreom Cardinom.

Getty Images

Posljednji film u kojem je glumila je "Une estonienne à Paris" 2012. godine. Ukupno je osvojila 22 nagrade u karijeri, od onih na venecijanskom, berlinskom i filmskom festivalu u Cannesu, pa do BAFTA-e i Césara.

Getty Images

star vibes

glumica

Francuska

Jeanne Moreau

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter