Zločin iz strasti?

Najmisterioznija holivudska smrt: Omiljenu američku slatkicu možda je ubio ljubomorni muž, a neki misle da je pala jer je popila previše alkohola


Ines Madunić
20.07.2019.19:30
Najmisterioznija holivudska smrt: Omiljenu američku slatkicu možda je ubio ljubomorni muž, a neki misle da je pala jer je popila previše alkohola
Profimedia

sažeto

Natalie Wood tragično je poginula 1981. godine, a istraga je ponovno otvorena prošle godine


Ines Madunić
20.07.2019.19:30

Je li njezina smrt bila nesretan slučaj ili je rezultat pijanstva i ljubomore njezina supruga? Natalie Wood poginula je 1981. u još nerazjašnjenim okolnostima, a tragedija već gotovo 40 godina zaokuplja ne samo njezine fanove i ljubitelje holivudskih teorija zavjere nego i policiju u Los Angelesu, koja je prošle godine ponovno otvorila ovaj slučaj.

Natalie Wood rođena je u San Franciscu kao Natalia Nikolajevna Zaharenko. Kći ruskih emigranata glumiti je počela već kao djevojčica pa ju pamtimo iz kultnog filma "Čudo u 34. ulici", a do 25. godine već je imala tri nominacije za Oscara.

Kao tinejdžerica glumila je uz Jamesa Deana u "Buntovniku bez razloga", a pojavila se u također legendarnim filmovima "Priča sa Zapadne strane", "Sjaj u travi" i "Gypsy".

U privatnom životu poznato je kako je imala kratku vezu s Elvisom Presleyjem, a njezina prva ljubav bio je Robert Wagner, glumac za kojeg se dva puta udala.

Natalie je priznala kako je još kao tinejdžerica bila zaljubljena u osam godina starijeg Wagnera, a prvi spoj organizirao im je filmski studio jer su zaključili da bi bili dobar par. Nakon udaje napravila je pauzu u karijeri i godinama nije glumila.

Brak ipak nije dugo trajao. Wagner je navodno bio užasno ljubomoran, a upravo to je bio razlog njezina povlačenja iz posla.

Kad je dobila ulogu u "Sjaju u travi", u kojem joj je partner bio Warren Beatty, poznati holivudski ženskar, Wagner je poludio. Navodno ga je htio ubiti.

Sve to uzrokovalo je ne samo raspad njihova braka, nego i ostvarenje njegovih noćnih mora - Natalie je počela aferu s Beattyjem.

Getty Images

Turbulentna veza nije bila dugog vijeka, a ona se nakon prekida pokušala ubiti. Spasile su je majka Maria i sestra Lana, koje su je odvezle u bolnicu nakon što je popila tablete za spavanje.

Drugi put udala se 1969. godine za producenta Richarda Gregsona i s njim dobila kćer Natashu. No, ni tu nije imala sreće.

Zatražila je razvod samo nekoliko mjeseci nakon rođenja djeteta jer je čula Gregsona kako flerta s njezinom tajnicom.

Wagner je vidio priliku i ponovno su se počeli viđati tri mjeseca nakon njezina razvoda. Vjenčali su se ponovno 1972. godine i ubrzo je rodila kćer Courtney.

Vratila se glumi i ostvarila niz uspješnih uloga, a publika i kritika su je obožavali. Često su je nazivali "američkom ljubimicom".

Dok je snimala film "Brainstorm", nju i kolegu Christophera Walkena posjetio je njezin muž Wagner i vrijeme su provodili na jahti "Splendour" usidreni ispred Cataline kod Los Angelesa.

Profimedia

Nakon što su se jedne večeri vratili na jahtu prilično pijani nakon izlaska, Natalie je pala u ocean, a njezino su beživotno tijelo pronašli idući dan. Na sebi je imala spavaćicu, jaknu i čarape, a obdukcija je pokazala kako je uzrok smrti utapanje.

Imala je modrice i manje ozljede na nogama i rukama, što nije bilo ništa uobičajeno, s obzirom na to da je pala s palube u more.

Javnost je ostala šokirana njezinom tragičnom smrću. Imala je 43 godine, dvije maloljetne kćeri i karijeru koja je bila pred njom.

Wagner je istražiteljima ispričao kako su se oko 22 sata vratili na jahtu, a nakon što je Natalie otišla spavati, on i Walken su ostali pričati i piti. Kad se oko ponoći vratio u kabinu, nje tamo nije bilo. Shvatio je kako nema ni čamca za spašavanje koji je bio na jahti te je alarmirao kapetana, a on hitne spasilačke službe. Njezino je tijelo pronađeno pred jutro.

Vrlo brzo počele su kružiti priče o tome kako nije riječ o nesretnom slučaju. U to ne vjeruje ni njezina sestra Lana, koja je više puta demantirala teorije da je Natalie previše popila i pala, a kamoli da je sama odlučila uzeti čamac i spustiti se s jahte.

"Panično se bojala vode cijeli svoj život. Nema šanse da bi sama sjela u taj čamac", rekla je Lana Wood.

Postoje teorije da su svi na brodu bili nadrogirani. Wood je u jednom intervjuu tri godine prije smrti priznala kako je mnogo pila kad je bila tinejdžerica, u vrijeme kad je snimala "Buntovnika bez razloga", a da ona i Wagner ponekad konzumiraju marihuanu.

Getty Images

"Povremeno zapalimo. Ne bih rekla da smo korisnici, ali probali smo, da, povremeno to radimo. Vidiš sve s više svjetla, imaš prirodni osjećaj sebe i osjetila su ti pojačana. Nema ničega bolje od toga da stvarno osjećaš sve oko i u sebi. Protivnica sam droga. Mislim, jedno sam vrijeme uzimala Seconal samo da bih mogla zaspati. Naravno, velika je razlika u tome da uzmeš jednu tabletu za spavanje ili da se drogiraš. Ja sam tablete dobila na recept od liječnika. Nikad nisam uzimala više od jedne u danu", rekla je Natalie.

Naravno, sumnja se i u Wagnera, odnosno činjenicu da je oduvijek bio ljubomoran pa je tako vjerojatno sumnjao da Natalie ima aferu s Christopherom Walkenom. Te su sumnje potaknule losanđelešku policiju da prošle godine proglasi njezinu smrt još uvijek nerazjašnjenom i otvore istragu.

Sve se temeljilo na novim izjavama kapetana jahte Dennisa Daverna, koji je u dokumentarcu 2018. godine izjavio kako je Wagnera pitao treba li odmah zvati pomoć preko radija kad su shvatili da Natalie nije na brodu. Ovaj je navodno rekao kako za to još nema potrebe te nastavio piti viski, a tek nakon sat i pol rekao mu je da krenu u potragu.

Kapetan je također izjavio da je čuo svađu tu večer, a neki su svjedoci, koji su bili na brodu usidrenom blizu njihovog, rekli kako su čuli ženu kako doziva pomoć.

Profimedia

Christopher Walken, koji je bio na jahti kad je Wood poginula, nikad nije poticao takve teorije te smatra da je sve bio nesretni slučaj.

"Prava priča oko njezine smrti je da se utopila. I nitko zapravo ne zna kako ni što se dogodilo, osim nje. To je sve. Ne postoji 'prava priča'. Nitko nikada neće znati. Čuješ kako su se stvari dogodile ljudima - poskliznu se u kadi, padnu niz stepenice, zakorače na cestu bez da pogledaju ide li automobil - i umru. Osjećaš kao da želiš pronaći neki smisao u tome. Ne želiš da umru na neki tako nepotreban način", objasnio je Walken što misli o sumnjama u uzrok njezine smrti.

misterija

Natalie Wood

nesreća na moru

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter