Kraljica popa i provokacije

Najkontroverzniji trenuci iz Madonnine bogate i genijalne 33-godišnje karijere


Ines Madunić
05.10.2017.19:00
Najkontroverzniji trenuci iz Madonnine bogate i genijalne 33-godišnje karijere
Profimedia

sažeto

Osim pjesama koje su već klasici, Madonna je uvijek znala isprovocirati reakcije javnosti


Ines Madunić
05.10.2017.19:00

Playboy 1985.

Na samom početku njezine karijere, 1985. godine, u Playboyu i Penthouseu objavljene su njezine stare fotografije, koje je snimila prije nego što je uspjela u glazbenoj karijeri. Bila je model i za to plaćena 30 do 50 dolara po satu modeliranja. Fotografije su objavljene bez njezina pristanka, ali nije mogla ništa napraviti. Kasnije je samo izjavila da je nije sram ničega.

Promo

Lezbijska veza 1988.

Pjevačica se s komičarkom Sandrom Bernhard 1988. pojavila u showu Davida Lettermana. Bile su identično obučene, u traperice i bijele majice, a izjavile su da su u ljubavnoj vezi. Rekle su jedna drugoj da se vole, a Bernhard je kasnije rekla kako se njih dvije često ljube, a ponekad im se pridruži i glumica Jennifer Grey.

Profimedia

Like a Prayer 1989.

Kontroverzni video podigao je puno prašine jer se Madonna poigravala katoličkom ikonografijom, a u spotu prikazuje i crnog Isusa. Pjesma je bila ogroman hit i njezin sedmi američki broj 1, ali nisu svi bili oduševljeni. Pepsi je zbog kontroverze odustao od sponzoriranja njezine Blond Ambition turneje.

Blond Ambition 1990.

Kad je trebala doći u Italiju, papa Ivan Pavao II osudio je Madonnu i njezine nastupe na aktualnoj turneji te pozvao na bojkot. Problem je ponovno bila katolička ikonografija koju je Madonna obožavala kombinirati sa seksualno eksplicitnim sadržajem, kao što je simulacija masturbacije za vrijeme pjesme "Like a Virgin". Vatikan je cijelu turneju nazvao "potpunom sramotom".

Sex 1992.

Naslov i sadržaj knjige podigli su puno prašine, ali seks prodaje, pa tako i Madonnin. Knjiga se u prvom danu prodala u više od 150.000 primjeraka, dok je album "Erotica", izašao odmah poslije, debitirao na broju 2 Billboardove liste 200 najprodavanijih.

Profimedia

What It Feels Like For a Girl 2001.

Spot koji je režirao njezin tadašnji muž Guy Richie bio je prepun nasilja i zabranjen na MTV-ju i VH1-u. Kao i uvijek, njezina provokacija se isplatila. DVD sa spotom prodao se u više od 6000 primjeraka prvi tjedan i postao najprodavaniji singl na DVD-u ikad.

Britney i Christina 2003.

Na dodjeli MTV Video Music Awards Madonna je kao kraljica popa nastupala s princezama, Britney Spears i Christinom Aguilerom. I usred nastupa podijelila francuski poljubac s obje. Kultni trenutak. 

Confessions 2006.

Još jedna kontroverza koja je uključivala Katoličku crkvu. Mnogi su mislili da je pretjerala kad je samu sebe razapela za vrijeme nastupa na turneji "Confessions", i to dok je pjevala "Live To Tell". Madonna je imala krunu od trnja, a razapeli su je na neonski križ.
"Popeti se tako na križ poput modernog Krista je apsurdno, a učiniti to u kolijevci kršćanstva je blasfemija", poručili su iz Vatikana kad je pjevačica trebala doći u Rim. Madge je imala odgovor.
"Nemojte me krivo shvatiti; nije da me nije briga za papu. Nije me briga misli li Vatikan da sam materijal za katolkinju ili ne", rekla je.

Drake

Kome nije bilo neugodno kad je za vrijeme nastupa na Coachelli kraljica popa zažvalila mlađahnog repera, a on je odmah zatim obrisao usta rukom? Čovjek je bio u šoku i još nije došao do zraka kad je ona na mikrofon rekla: "Bitch, I'm Madonna." Kraljica.

music beats

pjesma

karijera

turneja

Madonna

Playboy

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter