Dosad ih je bilo osam

Najgori filmski Batman slavi 20 godina, a koji je vama bio najbolji?


Ines Madunić
19.06.2017.18:55
Najgori filmski Batman slavi 20 godina, a koji je vama bio najbolji?
Profimedia

sažeto

Batman&Robin imaju uvjerljivo najnižu ocjenu - 3,7, dok je najjači Dark Knight, koji ima 9 od mogućih 10


Ines Madunić
19.06.2017.18:55

Prije 20 godina Joel Schumacher snimio je po mnogima najgori film o Batmanu ikad - "Batman&Robin". Na IMDB-u ima mizernu ocjenu od 3,7 od mogućih 10, a fanovi ga toliko preziru da su se gotovo svi uključeni u film ispričali jer je tako loš, od redatelja Schumachera do Georgea Clooneyja, koji je samo u tom filmu glumio Batmana.
No, on je samo jedan od osam glumaca koji su utjelovili superjunaka. U nastavku se podsjetite koga smo sve gledali u toj ulozi.

Prvi Batman bio je Lewis Wilson, koji ga je glumio u crno-bijelom filmskom serijalu 1943. godine. Redatelj je bio Lambert Hillyer, a zvijezda filma tada 23-godišnji Wilson, kojem je to bio prvi glumački posao. Pojavio se u još desetak filmova, a onda se umirovio iz showbussinesa.

Profimedia

Robert Lowery zamijenio je Wilsona u "Batmanu i Robinu" 1949. godine. Snimio je 15 epizoda filmskog serijala koji se u to vrijeme prikazivao u kinima, a sve je režirao Spencer Gordon Bennet.

Profimedia

Adam West jedan je od najpoznatijih Batmana. Glumio je superjunaka od 1966. do 1968. godine u jednoj od najpopularnijih serija. West je bio golema zvijezda, ali nikad kasnije nije ponovio uspjeh koji je imao s Batmanom. On je i prvi Batman "u boji".

Profimedia

Tim Burton preuzeo je franšizu 1989. te s Michaelom Keatonom u glavnoj ulozi snimio "Batmana" i "Batman Returns" 1992. godine. Njegovi su filmovi dobili jako dobre kritike te ih je publika zavoljela i imaju visoke ocjene na IMDB-u. U prvom dijelu Keaton se suprotstavlja opasnom Jokeru kojeg je savršeno utjelovio Jack Nicholson. U drugom dijelu negativac je Pingvin kojeg glumi Danny DeVito, a pojavljuje se i Michelle Pfeiffer kao Catwoman. Mnogi smatraju kako je Keaton bio savršeni Batman.

Nakon Burtona, Batmana se dohvatio već spomenuti Schumacher pa je 1995. snimio "Batman Forever" s Valom Kilmerom. Ocjene su već tad bile niže, ali film ipak nije bio potpuna katastrofa. Osim Nicole Kidman kao doktorice Chase Meridian, u ulogama vidimo i Jima Carreyja kao Riddlera i Tommyja Leeja kao Two Facea.

A onda se dogodio nesretni "Batman&Robin" 1997. godine, Tko bi zaboravio Arnolda Schwarzeneggera kao Mr. Freezea i Umu Thurman kao Poison Ivy? Čak se i George Clooney pokajao što je uzeo ulogu Batmana.
"Mislio sam da će to biti dobar karijerni potez, ali nije bio", rekao je svojedobno.

Srećom, Schumacher nije uspio do kraja ubiti franšizu jer se pojavio Christopher Nolan, odnosno, još važnije - Christian Bale. Snimili su tri filma 2005., 2008. i 2012. koji su bili veliki uspjeh. Drugi dio, "Dark Knight", ima najvišu ocjenu - 9,00, a u njemu se pojavljuje Heath Ledger kao Joker.

Fanovi su bili prilično ljutiti kad je objavljeno da će Ben Affleck biti novi Batman. No, na kraju nisu bili toliko razočarani. "Batman protiv Supermana" nije baš oduševio publiku ni kritiku, ali nije uspio dobiti tako nisku ocjenu kao "Batman&Robin". Affleck je Batmana glumio u "Suicide Squadu", a pojavit će se još u "Justice League" koji izlazi krajem ove godine.

star vibes

George Clooney

Ben Affleck

Batman

christian bale

Val Kilmer

superheroji

Adam West

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter