Mario Petreković iskreno

'Najbolji ulet? Rekla mi je da sam manji nego na televiziji. Da, oduvijek sam hiperaktivan, to je dar i teret, a imam još skrivenih talenata'


Ines Madunić
23.05.2019.14:00
'Najbolji ulet? Rekla mi je da sam manji nego na televiziji. Da, oduvijek sam hiperaktivan, to je dar i teret, a imam još skrivenih talenata'
Ronald Goršić/Cropix

sažeto

Što je htio biti kad odraste i je li uopće odrastao? Sve nam je otkrio Mario Petreković


Ines Madunić
23.05.2019.14:00

Pokušali smo napraviti intervju s Mario Petrekovićem, ali kao što ćete primijetiti, to je teže nego natjerati ga da sjedi nepomično pet minuta. On je profesionalni zabavljač – imitator, komičar, voditelj, pjevač, glumac, sportaš… Njegov posljednji projekt bila je sinkronizacija "Aladina", a svoj je glas posudio Duhu iz svjetiljke, kojega je u originalnoj verziji filma utjelovio Will Smith. Priznaje da je iskustvo za njega bilo "fantastično, nezaboravno, zabavno, poučno i raspjevano", premijera je bila u srijedu, a mi smo pokušali smo saznati i što je sve htio biti kad odraste, što je od toga ostvario, planira li nam otkriti još koji talent i kad je saznao da obožava pozornicu.

Zbog autentičnog iskustva njegove odgovore donosimo u originalnom obliku.

Koje bajke i crtići su vam bili omiljeni u djetinjstvu, a koje su danas?

Sve one Disneyeve bajke i crtiće iz djetinjstva, ruske bajke poput Snježne kraljice, zatim Tom i Jerry, Sport Billy, Ptica trkačica, Štrumfovi, Baltazar, Gustav, La Linea, Strippy, Mačak Fritz, Djeco, Ivica se zovem, Pčelica Maja ,Daša, Stanlio i Olio, Eustahije Brzić, Pončo i Toro, Mačak Silvestar, Lolek i Bolek, A je to… Sve to i mnogo drugih su i dan danas omiljeni i gledani. Nekim novim crtićima dam šansu i neki prolaze, ali neki baš i ne.

Promo

Što ste htjeli biti kad odrastete?

Čarobnjak, Superman, Batman, Petar Pan, Sandokan, Konan, Brus Lee, Nindža, Karate Kid, Pele, Garincha, Tarzan, Indijanac, Samuraj, Nikki Lauda, Beatlesi, Boris Dvornik kao brico, klaun u cirkusu i akrobat gimnastičar, Lee Ning, Kaskader, fizioterapeut, šlager pjevač, dirigent, gitarist kao Marijan Brkić Brk i Djed Mraz. Mislim, ovo je samo jedan dio ‘kad porastem bit ću velik’ zanimanja

Jedno vrijeme živjeli ste u inozemstvu. Zašto ste otišli i kako to da ste se odlučili vratiti?

Otišao sam zbog avanturističkog duha i željom za otkrivanjem sebe i drugih van naše zemlje pod motom ‘doma se uvijek možeš vratiti’. Širenje horizonta i prihvaćanje drugih rasa i narodnosti te običaja i tradicije tada sam vidio kao benefit i nešto što mi niti jedna škola nije mogla pružiti, kao niti obitelj i okolina u kojoj sam do tad živio. I dan danas smatram to benefitom i sjajnom odlukom za kojom nikad dosad nisam požalio. Stjecajem okolnosti i razvojem događaja u konačnici sam ipak ostao u Domovini, iz koje nisam nikad poželio zauvijek otići. Dobro, njamke, bilo je par takovih misli, čak i danas mi nekad padne na pamet, iz puke radoznalosti i neke svježine ili promjene, al evo još uvijek Domovina je na 1. Mjestu.

Jeste li kasnije razmišljali o tome da ponovno odete u inozemstvo?

Uvijek su bile kombinacije i opcije i uvijek je to neki B plan bio, bio je i A, ali evo sad je što se tiče života B plan. Otvoren sam za nove horizonte, međutua i ovdje mi se rađaju novi horizonti pa nekako, da se baš ne raspršim po svuda, inozemstvo mi je sad u domovini. I tu čovjek može biti stranac, ako to poželi.

Po struci ste autoelektričar. Jeste li kad radili taj posao?

Vrlo kratko, ali slatko. I druga zanimanja i poslovi su mi bili interesantni i zabavni, pa sam šarao.

Kad ste otkrili da volite biti na pozornici?

Nesvjesno u vrtiću, svjesno u cca. 6. razredu, možda i prije, četvrti mislim ipak da je bio.

Darko Tomaš/Cropix

Jeste li oduvijek tako otvoreni i hiperaktivni?

To je, bojim se dijagnoza koja nije akutna, već kronična. To je ujedno dar i teret koji je potpomognut odgojem, okolinom, podrškom obitelji, prijatelja te odobravanjem istog od istih, prihvaćanjem, što definitivno u jednu ruku daje samopouzdanje i ne sramežljivost. Često sam zabavljao okolinu i podosta u krugu obitelji uz poticaj roditelja i bližih, a pritom i samoga sebe, tako da mi se čini da je to oduvijek tako. Ne znam, mislim da bi moj otac i brat, a i ostatak familije, susjeda, nastavnika i inih, bolje mogli nešto reći po tom pitanju.

Kakvi ste kad ste sami?

Otvoren i neaktivan, ali i zatvoren i aktivan…. Šaram između ta dva modela, pašu mi i gode.

Bavili ste se pjevanjem, glumom, bili ste voditelj, imitator, sinkronizirali ste animirane filmove... Što vam je od toga najdraže? I što biste rekli, koji je vaš posao?

Sve ovo što ste nabrojali definitivno može egzistirati zajedno. Sve su to kao predmeti te neke škole koje još nema, a da je ima i da je postojala, ja bih ju odabrao i volio bih ju pohađati. A moj posao je, koliko ja znam, web stranica na kojoj se traže poslovi, za koje postoje neke kvalifikacije, škole i tako to.U tom segmentu možemo reći da su gluma i pjevanje posao, makar nit jednog glumca i pjevača nisam čuo da ide na posao ili da mora ići raditi. To je većina odabrala jer imali su neki zov iznutra, neki inicijalni poriv i talent pa su ga, eto, nastavili tesati i dorađivati, igrati se s njime kroz cijeli život.

Imate li još neki skriveni talent za koji još ne znamo?

Ne znam što sve znate, s nekima sam u fazi otkrivanja i vježbanja pa dok ne budem ziher da je to to, još uvijek su i za mene skriveni. Talent za odgovaranje na intervjue možda, talent za pisanje, skladanje, možda tako nešto nadolazi. Živi bili pa vidjeli.

Jeste li romantični? Koja je najromantičnija stvar koju ste napravili za voljenu osobu?

Apsolutno. Neki kažu da je Romantičar pripadnik Romske manjine koji se bavi Antikom i to mi je npr. jako Romantično. Romansa je prijeko potrebna za leptire i život općenito, pritom govorim o sebi, a vjerujem i vidim da je kod većine to prisutno na nekom manjem ili višem nivou, što je za sve dobro, osobito ako uzmemo u obzir onu našu staru, manje je više. Tako da sam manje-više romantičar. Pitao sam ju da me zaruči, a ako neće , onda ću ja nju preko novina zaručiti. Moglo bi to proć pod romantiku, ako ne slušaš razum i logiku kad si tako uuuu dobar….. Pjevušim si u sebi.

Ante Čizmić/Cropix

Žalite li za ičim u životu?

Naravno da žalim, puno je stvari i događaja propušteno i pušteno u nepovrat pa ih se odžaluje vremenom, a vremena se mijenjaju i vrijeme leti, tako da u konačnici nema se tu vremena za čim žaliti, vrijeme je da se krene jer vrijeme je na našoj strani, a i svaki žal nekad bijaše velik, a sad je mal.

Bili ste svojedobno Playboyev muškarac godine. Osjećate li se kao seks simbol?

Evo, sad ste me prisjetili toga i evo me, opet žalim. Žalim da nisam usprkos laskavoj tituli dobio stranicu u sredini istoimenog časopisa, s kalendarom-posterom, da se bar na tren, tu godinu barem, osjećam kao seks simbol, ovako ni seksa ni symbola, samo pisano slovo i gorak okus spram neravnopravnosti između muškaraca i žena koje, kad su Playboyeve žene godine, dobivaju ne samo sredinu već i naslovnicu istoimenog časopisa... A ja, mi , ništa. O sudbo kleta, što me rani, daš mi pa mi ne daš, jesi neka, baš. Evo Vama hvala najiskrenije što ste i mene skup s ostalima podsjetili da se i to dogodilo, evo ipak barem malo primijećeno.

Prilaze li vam žene? Koji je najbolji ulet koji ste čuli?

Ne u toj mjeri koliko bih imao da sam imao poster kalendar u Playboyu, a jedan od boljih izleta je bio, pa ti si manji nego na televiziji. Top ulet- izlet, tzv. Ulet 3 ili Ulet iznad kukavičjeg gnijezda.

A koji je najbolji ulet koji ste vi iskoristili?

Jel' imaš 12. 000 kn do 5ka? To ak’ ti uspije, miran si mjesec dva, barem financijski.... A i tu vidiš odmah kako stvari stoje, jel' 'oće pomoć ili ne, jel' nesebična poput ljubavi ili je seBitchna, ful je meni slična, ova rima je fantastična, Magi mi je se3čna. Postoje i Fitness uleti kad u teretani pitaš djevojku ili osobu koja ti je napeta(tamo su većinom svi na5i,u kontrakciji, jel'):"Hej šta radiš u 5ak, a beba odgovori: Noge i Ramena" to je jedan po meni najboljih uleta i izleta istovremeno. Mislim da je na pomolu priručnik 'Uleti- Izleti na zemlju sleti' za sve spoLOVE...

Scena intervju

komičar

Mario Petreković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter