Bez Oasisa i Pulpa ipak nije moglo

Najbolje pjesme britpopa devedesetih, a nijedna nije 'Wonderwall' ni 'Common People'


Ines Madunić
07.11.2017.18:55
Najbolje pjesme britpopa devedesetih, a nijedna nije 'Wonderwall' ni 'Common People'
Reuters

sažeto

Neke od ovih nepravedno smo zapostavili ili samo zaboravili


Ines Madunić
07.11.2017.18:55

Nemojte nas krivo shvatiti, naravno da volimo "Wonderwall" i "Common People", neke su to od najboljih pjesama svih vremena i svakako su obilježile devedesete i britpop. Štoviše, te su dvije pjesme mnogima sinonim za taj žanr uopće. No, odlučili smo se sjetiti nekih genijalnih stvari iz britpopa devedesetih koje su neki možda zaboravili ili samo nepravedno zapostavili. Naravno, naš popis nije mogao proći bez Oasisa i Pulpa - ali izbjegli smo njihove najpoznatije pjesme. Slušajte i uživajte!

Suede: Animal Nitrate

Teško je izabrati samo jedan od hitova Suedea. Volimo "Beautiful Ones" i "Wild Ones", "She's In Fashion", "Electricity" i "Saturday Night", ali nema boljeg od tog rifa u "Animal Nitrate". Suede su tu mračni i raskošni, osjeća se i gruba koža i meki baršun, a mi se topimo kad Brett Anderson krene pjevati refren.


The Charlatans: The Only One I Know

Britpop je stvarno stvorio neke od najgenijalnijih melodija. Ikad. Čak i ako ne znate prepoznati pjesmu po nazivu ili nikad niste ni čuli za The Charlatans (a koji su ove godine objavili svoj 13. album!), sigurno ste negdje čuli ovu pjesmu. Vokal je u nekakvom čudnom skladu s glazbom, a ta nova psihodelija zvuči savršeno.


Supergrass: Alright

Znate i ovu. Hit Supergrassa iz 1995. godine zvuči kao da je izašao ravno iz šezdesetih. Vesela stvar bez koje ne prolazi nijedan tulum u srednjoj školi, znate, onda kad ste mislili da ćete zauvijek biti mladi. A onda kad shvatite da nećete - e, pa onda pustite "Alright" i barem se tako osjećate.


The Verve: Bittersweet Symphony

Onaj trenutak kad na kraju 'Okrutnih namjera' počne svirati ova stvar... Automatski smo ju zavoljeli. "Bittersweet Symphony" priča je o životu koji je baš takav, a ima jednu od najprepoznatljivijih melodija ikad. Obožavamo i spot u kojem Richard Ashcroft hoda ravno i ne obazire se na ništa i nikoga. Svi smo to poželjeli napraviti barem jednom.


Pulp: Disco 2000

Ako nije "Common People", neka bude "Disco 2000". Pulp je jedan od velike četvorke britpopa, pa čak i ako ne volite taj žanr, sigurno ste čuli tih nekoliko pjesama. A teško je ne voljeti ih uz predivne priče koje pjeva Jarvis Cocker. "Disco 2000" priča je o nikad ostvarenoj ljubavi sa susjedom Deborah, i inspirirana je stvarnom Jarvisovom prijateljicom Deborah Bone, koja se s 10 godina preselila iz Sheffielda u Letchworth, a Cocker joj je pjesmu otpjevao na proslavi 50. rođendana.


Blur: Charmless Man

Da, znaaamo da je Oasis pobijedio u jednoj od najvećih borbi bendova ikad, ali svejedno jako volimo Blur. Znamo i da nitko nikad neće priznati da je navijao za Blur, ali ostavimo to sa strane i priznajmo da je Charmless Man jedna od mnogih genijalnih stvari Damona Albarna i ekipe. Nana nana nana naaanaanaa...


Boo Radleys: Wake Up, Boo

Još jedan hit iz sredine devedesetih koji zvuči kao da je snimljen negdje na vrhu hipi pokreta. Savršena pjesma za razbuđivanje koja će vas podići iz mrtvih čak i na kišni ponedjeljak. Pjesma je zapravo one hit wonder, iako su Boo Radleys postojali deset godina. Svejedno, hvala im za ovu "dizalicu".


Babybird: You're Gorgeus

Svaki put kad se klinac koji je odrastao u devedesetima zatreska, automatski počne pjevušiti "You're Gorgeous". Ok, vjerojatno ne, ali ovo je odlična stvar za sve zaljubljene koju i danas često čujemo na radiju i uvijek nas razveseli. Odlična za grupno i glasno pjevanje.


Oasis: Cigarettes and Alcohol

Bez Oasisa ništa, ali nećemo ni "Wonderwall", ni "Supersonic", ni "Champagne Supernova", ni "Don't Look Back In Anger"... Zato je tu "Cigarettes and Alcohol". Malo žešće, ali opet tako u stilu braće Gallagher. Noel savršeno drži taj glasni, skoro punk rif dok Liam prekrasno zavija. I was looking for some action, but all I found was cigarettes and alcohol... Poznato.


Elastica: Connection

Da čujemo, tko se sjeća Elastice? Jedini bend na popisu sa ženskim vokalom koji je možda više alternativni rock, ali sve je to britpop. Neki bivši članovi Suedea osnovali su bend, a u njemu su, osim pjevačice i gitaristice Justine Frischmann, bile gitaristica Donna Matthews i basistice Sheila Chipperfield i Annie Holland. Girl power na engleski način zbog kojeg smo poželjele uzeti tu gitaru u ruke i biti tako cool s kratkom kosom. "Connection" i danas zvuči svježe i zabavno.


BONUS: Manic Street Preachers: Motorcycle Emptiness

Manic Street Preachers nisu britpop, ali opet često zvuče kao britpop. S obzirom na to da je "Motorcycle Emptiness" jedna od najboljih rock pjesama devedesetih koju ne bismo smjeli zaboraviti niti podcijeniti, dodali smo je u bonus. Taj rif, taj glas, te riječi, ta atmosfera... Sve je kako treba.

glazba

music beats

Rock and roll

Oasis

britpop

Pulp

Blur

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter