Preminuo Sam Shepard

Nagrađivani glumac i pisac koji je savršeno utjelovio američki duh


Ines Madunić
01.08.2017.08:45
Nagrađivani glumac i pisac koji je savršeno utjelovio američki duh
Profimedia

sažeto

Dobio je nagradu Pulitzer za dramu te bio nominiran za Oscara, Emmyja, Zlatni globus i BAFTA-u


Ines Madunić
01.08.2017.08:45

Glumac, redatelj i pisac Sam Shepard preminuo je u 74. godini u svom domu u Kentuckyju nakon što je bolovao od ALS-a, amiotrofične lateralne skleroze, neurološke bolesti koja uzrokuje paralizu mišića.

Tijekom karijere duge više od 50 godina Shepard se profilirao kao izvrstan glumac te još bolji spisatelj koji je napisao 44 drame, nekoliko knjiga kratkih priča, eseja i memoara.

Njegovi najpoznatiji filmovi su "The Right Stuff", "Days of Heaven", "Steel Magnolias", "Black Hawk Down" i "The Assassination of Jesse James". Mnogi su kritičari hvalili njegove izvedbe uz komentare kako bi u zlatno doba vesterna bio najveća zvijezda tog žanra.

Profimedia

No, bio je puno fokusiraniji na svoj književni rad nego na Hollywood. Shepardove drame često su se bavile američkim Zapadom kojeg je secirao i rušio savršenu sliku o američkom snu, dobrim kaubojima i bijeloj ogradi.

Za dramu "Buried Child" iz 1978. godine dobio je nagradu Pulitzer, a za svoje glumačko umijeće bio je nominiran za Oscara, Emmy, Zlatni globus, BAFTA-u, Oliviera, i druge. Koscenarist je kultnog filma "Paris, Texas", a ukupno je osvojio 24 nagrade u oba područja rada.

Profimedia

Shepard je bio u braku s glumicom O-Lan Jones te u dugoj vezi s Jessicom Lange, s kojima je imao troje djece.

glumac

drama

pisac

Sam Shepard

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter